Hlavní obsah

Tři užitky vinné révy - hrozny, víno, rozinky

Právo, Jindřich Pokora

Když prý anděl vyháněl Adama a Evu z ráje, přišlo mu jich najednou líto. Zarazil tedy do země hůl. A ejhle - vyrostla z ní vinná réva, takže o ty dva bylo pro začátek postaráno. Zmíněný keř je totiž užitečný hned třikrát.

Článek

Vinná réva patří skutečně k nejstarším kulturním rostlinám, jež lidstvo provázejí po několik tisíc let. Archeologické průzkumy dokazují, že byla známa už v mladší době kamenné. Postupem času pak lidé objevili i její další výhody než jen osvěžující a sytivé hrozny, totiž slaďoučké rozinky a lahodné víno.

Bobule pro zdraví

Kromě vody, vitamínů řady B a minerálů, mezi nimiž kraluje především draslík, nechybějí v hroznech ani třísloviny, aromatické látky a ve slupkách důležitá nestravitelná vláknina. Tedy všechno zdraví prospěšné látky, které je předurčují k co nejčastější konzumaci.

Významnou složku hroznového vína tvoří i bioflavonoidy, jeden z antioxidantů, jež významně zvyšují obranyschopnost organismu. Mnoho jich obsahují hlavně tmavé hrozny. Tyto látky si tělo dokáže sice vyrobit samo, ale ke zdárnému chodu jich potřebuje víc, než vyprodukuje. Takže je musí přijímat s potravou.

Ale ani hrozny nejsou tak jednoznačně pozitivní. Při zařazení do jídelníčku se musí počítat s vyšším obsahem cukrů (15-22 procent), což může znamenat problém při redukční dietě, ale také u diabetiků. Opatrní by měli být rovněž lidé trpící migrénami. Hlavně červené a tmavomodré odrůdy obsahují polyfenoly a taniny, které mohou úporné bolestí hlavy nastartovat.

Hlavně z dovozu

I když zejména Morava patří mezi vyhlášené producenty vinné révy, pěstování hroznů pro přímý konzum nemá u nás větší význam. V obchodech se dá prakticky setkat pouze se stolními hrozny pocházejícími nejčastěji z Itálie, Řecka, Španělska, v zimě a na jaře pak z Chile a Jihoafrické republiky.

U nás bývá jejich pěstování rozšířenější jen u zahrádkářů a malovinařů, a to pouze pro vlastní potřebu. V tomto případě je třeba připomenout také další užitek vinné révy. Při dobré péči i vedení se dokáže změnit v živou stěnu nebo strop na pergolách, čímž v zahradě vytvoří intimnější zastíněné prostředí.

Prohlédnout třapinu

Hrozny se mohou u nás prodávat ve třech jakostních třídách (výběr, I. a II. jakost). Vždycky ale jen bobule zdravé, čisté, bez škůdců a bez nadměrné povrchové vlhkosti. Musí také dostatečně držet na třapině a mít v co největší míře zachováno ojínění.

O stáří, a tedy i čerstvosti hroznů vypovídá rovněž stav tzv. třapiny. Je-li zaschlá, pak i když jsou bobule při nákupu ještě v dobrém stavu, skladování doma už většinou dlouho nepřežijí. Občas se u nich vytvoří tenký hnědý kroužek na slupce jen v místě okolo třapiny. Takové hrozny ale nesnesou ani lehký pohyb, bobule padají a velmi rychle se kazí.

Čerstvé a zdravé stolní hroznové víno se může bez problémů skladovat i několik dní v chladničce. Před konzumací se vyplatí ponechat bobule na třapině v teple pokoje. Pouze při vyšší teplotě se totiž dokonale rozvinou jejich chuťové složky.

Reklama

Související témata:

Související články

Ocet nejen pro chuť, ale i pro zdraví

Ocet má své uplatnění nejen jako pochutina v kuchyni a ke konzervaci nejrůznějších jídel, ale i jako léčivý prostředek. Uplatní se jako prostředek pomáhající...

Čerstvá salátová okurka má mít jiskru

I když se taková vlastnost spojuje hlavně s kvalitním vínem, zkušení pěstitelé zeleniny tvrdí, že jiskru má i čerstvá okurka. Je prý stejně jako dobrý...

Výběr článků

Načítám