Hlavní obsah

S vrtačkou a velkým kufrem. Hodinová manželka pomáhá samoživitelkám i cizinkám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Andrea Šírová se už půl roku živí jako „hodinová manželka“. Nezalekne se vrtání, lakování, broušení, výměny odpadu či položení lina. Zaměřuje se primárně na klientky, kterým je v domácnosti příjemnější přítomnost ženy. Zákaznice ji oceňují díky časové flexibilitě a „ženské korektnosti“. Do práce s sebou bere i svou dvouletou dceru Emilku, která má na manuální práce stejný talent jako její maminka.

Hodinová manželka, která se nebojí ani mužských prací. Pomáhá samoživitelkám i cizinkámVideo: Novinky

 
Článek

Po patnácti letech práce v gastronomii potřebovala Andrea Šírová změnu. Vždy ji bavilo montovat a spravovat cokoli v domácnosti, a tak v práci domácí kutilky viděla potenciál. Ke svým dovednostem přišla jako samouk.

„S mamkou a sestrou jsme po rozvodu s tátou žily samy, táta i děda jsou navíc stavební podnikatelé,“ vysvětlila. „Tam to začalo, u dědy na víkendech jsem věčně byla v garáži, šroubovala jsem budky pro ptáčky a štípala dříví,“ vzpomíná.

Mnoho typů práce se naučila také ve vlastní domácnosti. Přestože její partner je vždy ochotný s čímkoliv pomoct, pro Andreu Šírovou je kutilství koníčkem a veškeré mužské práce zastává sama. Na podzim se rozhodla začít své služby nabízet.

Foto: Novinky

Pro Andreu Šírovou je kutilství koníčkem. Nyní se ale stala konkurencí hodinovým manželům.

V netradičním nápadu Andreu podpořily i její kamarádky, které jí doporučily zaměřit se na ženy. Některé z nich totiž preferují, když si mohou místo hodinového manžela pozvat do domu ženu.

„Vyprávěly mi o svých známých, které si například stěžovaly, že někteří muži měli občas při práci nemístné poznámky,“ popisuje kutilka.

Dvouletá pomocnice si s klientkami rozumí

Mezi její nejčastější klientky patří ženy samoživitelky a cizinky, které mají problémy se s hodinovými manželi dorozumět. Občasně mívá i mužské klienty, jsou to však vždy její přátelé nebo lidé na doporučení. Do práce totiž jezdí i se svou dvouletou dcerou Emilkou.

„Maminky mi s ní pomůžou, hrají si s ní. Emilka je milionová,“ směje se profesionální kutilka, podle níž dcera pomáhá s podáváním šroubků a vrutů.

„Nechci ji dávat na hlídání, je na lidi zvyklá, jezdí se mnou ráda a pomáhá. Můžeme tak spolu trávit i pracovní čas,“ dodává.

Foto: Novinky

Emilka při práci pomáhá své mamince, podává jí šrouby i hmoždinky.

Mezi stálé zákaznice patří i její kamarádka Olga Kratochvílová. „Zařídí, co potřebuji – rozmontovala a smontovala nábytek, opravila věci v koupelně, zapojila mi myčku a osvětlení, přestěhovala věci, složila dceři pokojíček,“ vypráví nadšeně klientka.

Stejně jako ostatní ženy vítá i časovou flexibilitu, protože ta u ostatních kutilů často chybí. A také veselou atmosféru. „Vlastně to celé dělá takovou dobrou náladu, když vám přijde domů ženská s vrtačkou, velkým kufrem a malým dítětem, a pustí se vám do opravy bytu,“ říká Olga Kratochvílová. Na kamarádce kvituje také spolehlivost a dobrou paměť.

Ostatní ženy mohou lákat i nižší ceny. Andrea si nechává proplácet cestu a parkování, jinak ale na hodinu účtuje až o sto padesát korun méně než mužští kolegové. Chce tak vycházet vstříc matkám samoživitelkám, zároveň sama ušetří na hlídání malé Emilky.

Foto: Novinky

Mezi nejčastější klienty patří ženy, většinou matky samoživitelky nebo cizinky v Česku.

I když své služby začala nabízet teprve před pár měsíci, postupně získává další a další stálé zákaznice. „Byla jsem už asi desetkrát u jedné Francouzky z Vinohrad. Silikonovala jsem jí spáry v podlaze, vyměňovala světla, přidělávala obrazy,“ líčí kutilka Andrea, pro niž není problém sestavování nábytku, výměna odpadů, lakování, broušení nebo opravení vyhořelé zásuvky.

Pokud narazí na práci, na kterou zatím nestačí, obrací se na návody na internetu. „Kamarád chtěl třeba vyměnit umyvadlo v koupelně, do kachliček jsem ještě nevrtala. Koukla jsem se na pár videí a šlo to,“ říká. Nepouští se do větších elektrikářských prací, ale bez problémů zapojí nová světla a vymění zásuvky nebo vypínače.

Nejsou ale pro ženu takové práce příliš fyzicky náročné? Podle Andrey někdy můžou bolet záda a klouby, ale jinak to pro ženu prý není příliš. „Když teda netáhnu velký kufr do čtvrtého patra bez výtahu,“ dodává se smíchem.

Reklama

Výběr článků

Načítám