Hlavní obsah

S dětmi k lékaři nebo vyzvednout nákup. Iniciativa půjčuje ženám v nouzi auta zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dovézt děti na kroužky, zajet s nimi k lékaři nebo jen převézt těžký nákup. Auto je v podobných situacích nenahraditelný pomocník. Jenže samoživitelky si mnohdy z finančních důvodů nemohou dovolit vůz pořídit, nebo si ho alespoň dlouhodobě vypůjčit. To se rozhodla změnit iniciativa nazvaná Ženy auta půjčují. Tzv. carsharingové služby včetně pohonných hmot poskytují ženám v nouzi zdarma.

Iniciativa půjčuje ženám v nouzi auta zdarma.Video: Novinky

 
Článek

Třeba paní Tereze z Fryštáku na Zlínsku. Je na rodičovské dovolené a se dvěma dětmi zůstala sama. Malý syn se navíc narodil s vývojovou vadou a má záchvatovité onemocnění, musí s ním tak dojíždět k mnoha specialistům nejen do Zlína, ale i do Brna a Ostravy.

„Bohužel vlastní automobil nemám, nemám ani peníze, abych si nějaký pořídila, a je pro nás velmi náročné cestovat autobusy a vlaky celé dny. Automobil by se mi hodil dlouhodobě, ale i zápůjčky mi pomáhají,“ říká Tereza, které nabídka iniciativy Ženy auta půjčují přišla vhod.

Foto: Novinky

Vizualizace k projektu Ženy auta půjčují

Dobročinný projekt funguje rok. „Za tu dobu se nám podařilo pomoci více než patnácti ženám. To se na jednu stranu může zdát jako relativně malé číslo, nicméně pomoc se děje i opakovaně a jedná se i o zápůjčky, které jsou v řádu měsíců čili nejsou to zápůjčky jen na jeden nebo dva dny,“ vysvětluje Radka Jenka Šubířová ze společnosti HoppyGo.

Tato platforma se primárně zaměřuje na komerční carsharingovou službu, skrze kterou mohou soukromí majitelé pronajímat zájemcům za poplatek své vozy. Díky iniciativě však ženy v nouzi za tyto zápůjčky nemusí platit vůbec, respektive jen depozit, který jim je zpětně vrácen.

Ženy za volant patří, říká kamioňačka. V rukou má i soupravu biatlonové reprezentace

Styl

Zvednout řidičkám sebevědomí

Pokryté mají ženy mnohdy také výdaje za benzin, naftu či nutné pojištění vozidla. S tím pomáhá mimo jiné veřejná charitativní sbírka na stránkách dárcovské platformy Znesnáze21.

„HoppyGo se zaručí za výpůjčku automobilu a Znesnáze21 dá dotyčné klientce ze sbírky ještě nějaké finance na zaplacení pohonných hmot. Sbírka stále běží, takže je možné ji podpořit,“ dodává Simona Patelisová z komunikačního oddělení neziskové organizace.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Nově mohou ženám ze sbírky uhradit například kondiční jízdy, pokud si nejsou za volantem jisté, či kurz na získání řidičského průkazu.

„Protože cílem iniciativy je jednak vyzvat ženy, aby pomohly jiným ženám, které třeba zrovna nejsou v nejpříznivější životní situaci, tak dodávat ženám-řidičkám sebevědomí,“ vysvětluje Radka Šubířová.

Podle ní vznikl projekt i jako reakce na řadu genderových stereotypů, které okolo tématu žen a mobility ve společnosti panují.

„Vzhledem k tomu, že naše platforma je o půjčování aut mezi lidmi, jedním z nejčastějších komentářů pod příspěvky na našich sociálních sítích byl: Ženská a auto se nepůjčuje. A my jsme si řekli, že stojí za to na tuto hlášku reagovat a otočit ji do pozitivna, a tak vlastně vznikl i název Ženy auta půjčují,“ popsala.

Dobrodinec vyházel na dálnici přes čtyři miliony v hotovosti. Chtěl lidi podarovat

Koktejl

Klidně až k moři

Nejčastějšími klientkami, jež se na iniciativu obracejí, jsou matky-samoživitelky, pro které je individuální mobilita momentálně nedosažitelná, ale přesto potřebují být flexibilní.

„Snažíme se je takto podpořit, aby mohly například jezdit s dětmi k lékařům, často jsou to samoživitelky, které pečují o dítě s handicapem. Měli jsme tu poptávky i na cesty na rehabilitační pobyty do lázní nebo pobyty k moři, které jsou doporučeny lékařem, když má dítě respirační onemocnění. V menších vesnicích bez širší sítě MHD je zase problém s dopravou i na běžné nákupy a na běžné pochůzky,“ uvádí Simona Patelisová příklady bezplatného využití vozů.

Foto: Novinky

Pomoc zprostředkovává nezisková platforma Znesnáze21

„Situaci daných samoživitelek vždy prověřujeme nebo z doporučení z jiné sociální služby víme, jak na tom jsou, případně jsme s nimi v minulosti už spolupracovali nebo stále spolupracujeme,“ popisuje, jak žadatelky o službu kontrolují.

Patří k nim třeba i paní Naděžda z Hodonína. Na dárcovské platformě má aktuálně otevřenou sbírku na opravu svého auta, které se jí rozbilo zrovna během cesty na lékařskou kontrolu. Na tu jela se svou adoptivní čtyřletou dcerou Emičkou, která je po transplantaci kostní dřeně. Aby o ni mohla pečovat, musela paní Naděžda odejít z práce.

„Jsem samoživitelka a na půjčení auta na měsíc, než se opraví moje, jsem opravdu neměla. Nabídli mi pomoc v rámci projektu Ženy auta půjčují a během tří dnů jsem měla náhradní auto doma. Musela jsem si pro něj zajet sice až do Brna, v mém okolí žádné podle zadaných kritérií nebylo, přesto toho nelituji. Půjčila jsem si Škodu Rapid, která nás vozí na kontroly a všude, kam potřebujeme,“ říká Naděžda.

Foto: Novinky

Jedna z žen, která si auto půjčuje.

Podobně vytrhl projekt trn z paty i paní Sabině z Bzence, mamince dvou malých dětí.

„Jejich službu využívám poslední měsíc a musím říct, že mi velice pomáhá, protože mám velmi komplikovaný přístup k autu. Jinak jsem nucená jezdit MHD, což není úplně vhodné pro mého syna, protože je vážně nemocný a často jezdíme k doktorům, na kontroly, k různým specialistům nebo na rehabilitace. Jsem za nabídku zápůjčky moc vděčná,“ dodává Sabina, která by časem ráda sehnala finance na pořízení vlastního vozu.

Ženy za volant patří, říká kamioňačka. V rukou má i soupravu biatlonové reprezentace

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám