Hlavní obsah

Roberto Cavalli: To nejlepší z dílny zesnulého módního génia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svět módy zasáhla před víkendem smutná zpráva. Zemřel italský módní návrhář Roberto Cavalli. Proslavily ho výrazné vzory a inovativní přístup k látkám. Prohlédněte si jeho kolekce plné zdánlivě nesourodých materiálů, zvířecích potisků a divokých barev.

Foto: Profimedia.cz

Přehlídka značky Roberto Cavalli

Článek

Roberto Cavalli se narodil v roce 1940 v italské Florencii a kariéru v módním průmyslu zahájil již na počátku 60. let. V té době se věnoval především tvorbě textilních vzorů a tkanin. Jeho talent a vášeň pro módu mu brzy vynesly pozici významného návrháře.

Cavalliho tvorba byla inspirována divokou a exotickou přírodou, etnickými motivy a uměním. Jeho návrhy často obsahovaly zvířecí motivy, jako je tygří, hadí nebo leopardí kůže, která se stala jeho poznávacím znamením.

Zemřel Roberto Cavalli

Evropa

Pro své kolekce kombinoval různé techniky, včetně ruční kresby a digitálního designu. Také experimentoval s různými materiály a texturami, které uplatňoval na široké škále oděvů a doplňků, od luxusních šatů až po extravagantní kabelky a šátky.

V roce 1994 představil v Miláně první takzvané pískované džíny. Šlo o unikátní techniku pískem opracované džínoviny, která na denimu vytvářela šisování. Záměrně prodřená místa pak Cavalli zdobil například štrasem.

To všechno později podle něj kopírovaly desítky světových značek a z typických ošoupaných ozdobných džínů se stal obrovský globální trend, stejně jako ze strečových džínů s lycrou, které Cavalli představil jako první.

V roce 2007 se pak Roberto Cavalli stal první italskou módní značkou, která vytvořila limitovanou kolekci pro prodejce rychlé módy, řetězec H&M.

Prohlédněte si modely z kolekcí Roberto Cavalli napříč roky v naší galerii.

MÓDA: přitažlivé hvězdy otevřely Cavalli

Styl

Italský návrhář Cavalli vytvoří kolekci pro firmu H&M

Styl

Reklama

Související témata:
Roberto Cavalli

Výběr článků

Načítám