Hlavní obsah

Recepty na oblíbené pochoutky, které zvládnete i na horské chatě

Vendula Presserová, Právo, Vendula Presserová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak uvařit rychle a vydatně i v improvizovaných podmínkách horské chaty, vám ukáže Hynek Vávra. Executive chef a majitel restaurace Hliněná bašta v Průhonicích přesně splnil zadání a připravil jednoduchá jídla, která zasytí. Dokázal, že špičkový kuchař dokáže i obyčejný buřtguláš povýšit na kulinární zážitek.

Foto: Petr Horník, Právo

Tortilly s trhaným kuřecím.

Článek

Tortilly s trhaným kuřecím

INGREDIENCE

  • 8 tortill
  • maso z vařeného kuřete
  • římský salát
  • rajčatová salsa k podávání

Na dresink Ceasar

  • 3 ančovičky (lze nahradit sardelovou pastou)
  • 40 g strouhaného pecorina (nebo parmezánu ap.)
  • 50 ml bílého vína
  • po lžičce hrubozrnné a dijonské hořčice
  • lžička majonézy
  • šťáva z půlky citronu
  • lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

POSTUP:

  • Připravte si dresink: vše rozmixujte na hladkou směs.
  • Římský salát vyperte a osušte, natrhejte.
  • Maso z kuřete natrhejte nahrubo (po vláknech).
  • Natrhané maso smíchejte se salátem a dresinkem.
  • Směsí naplňte tortilly, zabalte je a zapečte v kontaktním grilu.
  • Podávejte třeba s rajčatovou salsou.

Tip: Rajčatovou salsu můžete nahradit kvalitním kečupem.

Mrkev v hlavní roli: recept na polévku, hlavní chod či zákusek

Styl

Kuřecí vývar s kapáním

Foto: Petr Horník, Právo

(V časové tísni můžete použít papiňák.)

INGREDIENCE

  • 1 kuře
  • 2 cibule
  • 1 mrkev
  • 1/4 bulvy celeru
  • 1 petržel
  • 6 kuliček pepře a nového koření
  • 3–6 bobkových listů
  • sůl
  • libeček
  • listová petržel (podle sezony, v zimě i sušené)

Kapání

  • 2 vejce
  • 50 g hladké mouky
  • 50 ml mléka
  • muškátový oříšek
  • špetka soli

POSTUP:

  • Očištěné a omyté kuře nebo slepici dejte do většího hrnce, zalijte vodou, přidejte v košíčku koření, osolte a zvolna vařte 2–3 hodiny.
  • V polovině času přidejte kořenovou zeleninu. Uvařenou polévku sceďte.
  • Maso oberte, zeleninu a část masa nakrájejte.
  • (Větší část masa odložte stranou, naplníte jím třeba tortilly).
  • Kapání: Vejce ušlehejte s moukou a muškátovým oříškem a přes cedník nakapejte do vývaru.
  • Vařte přibližně dvě minuty.
  • Nakonec do vývaru vraťte maso a zeleninu.
  • Ozdobte petrželkou.

Koláč s drobenkou

Foto: Petr Horník, Právo

(Můžete upéct už doma, vydrží vláčný dva tři dny.)

INGREDIENCE

  • 3 vejce
  • 250 ml mléka
  • 250 ml oleje
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • 1 vanilkový cukr
  • 450 g mražených meruněk

Na drobenku

  • 180 g hrubé mouky
  • 130 g krupicového cukru
  • 75 g másla

POSTUP:

  • Vejce ušlehejte s vanilkovým cukrem, přilijte vlažné mléko, pak postupně přisypávejte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Jako poslední přilijte olej.
  • Vymažte si hlubší plech a vysypejte ho hrubou moukou (nebo použijte pečicí papír).
  • Těsto nalijte na plech, navrch poskládejte meruňky a koláč posypejte drobenkou užmoulanou v ruce.
  • Dejte do předehřáté trouby a pečte na 170 °C přibližně 35 minut. Chce to hlídat.

Buřtguláš

Foto: Petr Horník, Právo

INGREDIENCE

  • 1 kg špekáčků
  • 500 g brambor
  • 50 g špeku
  • 4 lžíce sádla
  • 2 velké cibule
  • 4 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíce drceného kmínu
  • česnek
  • majoránka
  • pepř, sůl
  • chleba k podávání

POSTUP:

  • Na sádle si připravte nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte najemno nakrájený špek, po chvilce na kostky nakrájené špekáčky.
  • Orestujte, zasypejte drceným kmínem, sladkou paprikou, rozmačkaným česnekem.
  • Rychle zarestujte a zalijte hrnkem vody nebo vývaru.
  • Rozmíchejte a po chvilce přidejte víc vody a syrové, na kostky nakrájené brambory.
  • Zvolna vařte až do změknutí brambor.
  • Nakonec dochuťte promnutou majoránkou, pepřem a solí.
  • Nejlépe chutná s dobrým chlebem nebo topinkou.

Inspirace na odlehčený jídelníček pro lidi, kteří chtějí zredukovat váhu

Zdraví

Šoulet s kachním stehnem

Foto: Petr Horník, Právo

INGREDIENCE

  • 4 kachní stehna
  • kmín
  • 250 g krup
  • 250 g hrachu
  • 2 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • sádlo
  • majoránka
  • sůl

POSTUP:

  • Hrách a kroupy každé zvlášť přes noc namočte.
  • Oboje také zvlášť uvařte doměkka. Kroupy vařte zvolna, až se voda odvaří.
  • Hrách po změknutí přeceďte.
  • Na sádle orestujte cibulku dozlatova, pak přisypte uvařené kroupy. Dochuťte solí, majoránkou a česnekem.
  • Nakonec přimíchejte hrách, společně prohřejte.
  • Kachní stehna prosolte, okmínujte a vložte do pekáčku nebo do remosky.
  • Mírně podlijte a pečte podle časových možností, buď na 200 °C přibližně 45 minut, nebo zvolna déle. (Konfitovaná nebo pomalu pečená stehna necháme na doma, až bude víc času.)
  • Šoulet můžete podávat rovnou, na něj položte dozlatova upečená kachní stehna. Je možná taky varianta kachní maso obrat, smíchat se šouletem a dát zapéct.

Proč tento recept? Šoulet je jídlo, které se dá uvařit doma a na hory vzít zmražené. Pokud ho navaříte víc, z části snadno přichystáte velmi dobrou polévku, stačí chvilku povařit ve vodě a částečně rozmixovat. Dobře chutná i bez masa nebo s klobásou či párkem.

Kachní stehna nedají při přípravě moc práce, jsou dobrá i s chlebem a okurkou. Jde opravdu o velmi jednoduché jídlo. Můžete jich upéct víc a druhý den z masa připravit sendviče.

Reklama

Související témata:
Tortilly
Drobenka

Výběr článků

Načítám