Hlavní obsah

Provokativnější než kdy jindy. Návrhářka Zuzana Kubíčková slaví významné jubileum

Česká módní návrhářka Zuzana Kubíčková slaví 10. výročí založení vlastního ateliéru. K významnému jubileu si nadělila velkolepou módní show, ve které mapuje celou svoji dosavadní tvorbu. V kolekci Couture 2022/2023 se tak snoubila prvorepubliková elegance se smyslností burlesky.

Foto: Artur Koff

Přehlídka Zuzany Kubíčkové Couture 22/23.

Článek

Přehlídky Zuzany Kubíčkové patří tradičně mezi nejočekávanější události na tuzemské módní scéně. I proto jsou často opředené tajemstvím. Konají se na netradičních místech, která už sama o sobě vyvolávají zvědavost. Vysoká očekávání jsou vždy minimálně naplněná. Často je ale ještě předčí.

V minulosti například návrhářka proměnila ulici na pražské Letné v třídu Zuzany Kubíčkové. Po ulici tak kráčely modelky ve večerních róbách, jejichž třpyt odrážející se v oknech přilákal pozornost nejen milovníků módy, ale i obyvatel tamějších činžáků.

Večerní róby pod taktovkou Zuzany Kubíčkové

Styl

Letošní přehlídka se svou lokací přestěhovala jen o kus vedle, do renomovaného Křižíkova pavilonu B na pražském Výstavišti. Jindy prázdná hala nabízela nespočet možností, se kterými se skvěle popasoval talentovaný scénograf Marek Cpin, jenž má na svém kontě nespočet scénických realizací a kostýmních výprav po celé České republice a na Slovensku.

Potemnělou atmosféru prosvětlovaly paprsky světel, které mířily na jednotlivé modely.

Kolekce Couture 2022/2023 se přirozeně ohlížela za dosavadní tvorbou úspěšné návrhářky. Nechyběly proto drobné detaily a techniky, které byly součástí modelů minulých kolekcí.

„Vracím se k ručním technikám zpracování látky. Jsou to postupy časově náročné a částečně i experimentální, a tak pro ně v běžném provozu ateliéru nebývá prostor,“ říká návrhářka.

Ke slovu se tak dostalo sámkování látky, našívání textilních aplikací i tvorba originální metráže. Návrhářka se vrátila také k technice smockingu, která spočívá v zakreslení pravidelného rastru na látku a následném sešití v daných bodech pro vytvoření plastického vzoru.

Objevila rovněž specifickou techniku získání textury zahřátím látky. „Oděv je tvořen úplně od základu; ještě před stříháním látky si formujeme nový materiál,“ vysvětluje.

Foto: Anna Kovačič

Návrhářka Zuzana Kubíčková.

Na pozadí černé opony se objevily monochromatické černé a bílé modely, které spojovalo řemeslné zpracování a návrhářčin nezaměnitelný rukopis charakteristický kombinováním kontrastních materiálů. Hedvábný šifon, tylové plisé s malými pajetkami, krajku a výšivku doplňoval envers satén či umělá kůže.

Vrstvení a spojování materiálů a jejich povrchů reflektuje plynutí času, jeho optiku a členitost. Současně je to návrhářčin způsob, jak docílit co nejlepší možné formy.

Siluety byly na první pohled oblečené, přesto transparentní nebo s průhledy odhalujícími kůži. Celkový dojem byl pak podpořen luxusním punčochovým zbožím, které umocnilo erotický nádech kolekce.

Prohlédněte si střípky z přehlídky v naší galerii.

Reklama

Související články

Inspirace rockem: Kožená móda

Hudba a móda jsou dvě na první pohled odlišné sféry, které toho mají ale mnoho společného. Vzájemně se ovlivňují a často prolínají. Příkladem může být rockový...

Elegantní a nadčasová móda z dílny Armani

Ikonický italský módní návrhář Giorgio Armani předvedl svou nejnovější kolekci na jaro a léto 2023 v rámci Milánského týdne módy. Podívejte se na záznam z jeho...

Výběr článků

Načítám