Hlavní obsah

Propadla digitální kresbě zvířat, o její obrázky mají zájem i ve světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Digitálnímu kreslení a tvorbě ilustrací v pohádkovém stylu se už mnoho let věnuje 22letá Aneta Adamcová z Dobratic na Frýdecko-Místecku. O její tvorbu je zájem, tvoří pro klienty z celého světa. A sní, že by jednou kreslila i pro americké animační Studio Walt Disney.

Foto: archív Anety Adamcové

Aneta Adamcová

Článek

„Vystudovala jsem Střední uměleckoprůmyslovou školu ve Frýdku-Místku, obory počítačová grafika a ilustrace. Po škole jsem si udělala jednoletý kurz anglického jazyka a pokračovala v kreslení zvířátek, které mě i živí,“ svěřila se Právu mladá výtvarnice, která kreslí na tabletu – s displejem a speciálním perem.

Displej versus papír

Nejnáročnější na tvorbě je podle ní zvyknutí si na displej, jelikož se to od papíru výrazně liší. „Necítíte tahy ani tlak. Je to rozdíl než kreslit tužkou na papír. Důležité je umět pracovat i s vrstvami. Trvalo mi, než jsem si na vše zvykla, ale už je to můj denní chleba. Má to i výhody, třeba tlačítko zpět, kdykoliv se vrátíte o krok zpátky,“ popisovala dívka s tím, že jedna kresba jí trvá kolem pěti hodin.

Podnikat začala už na střední škole, ve čtvrtém ročníku si založila živnost. „Už tehdy jsem přijímala zakázky na ilustrace. Nyní tvořím pro české zájemce, ale i ty ze zahraničí. Nejvíce zákazníků mám z USA, Kanady, Austrálie, Velké Británie, Německa a Slovenska,“ upřesnila kreslířka původem z Třince.

Běh mi pomáhá s léčbou vážného onemocnění ledvin, říká extrémní sportovec. Ročně naběhá tisíce kilometrů

Muži

„Mám polské předky, takže se domluvím i polsky, proto nyní cílím i na polskou klientelu. Zájem je o zvířecí ilustrace, ale i o potisky na reklamní předměty, tvorbu kreslených log třeba pro chovatelské stanice a zvířecí firmy. Hlavně ale dělám na zakázku domácí mazlíčky a teď nově i lidské portréty se zvířaty,“ usmívala se mladá žena, která kreslí už od svých čtyř let.

Foto: archív Anety Adamcové

Ke kresbě využívá tablet.

Od koně až k dinosaurovi

Celé dětství vyrůstala se zvířaty, takže je hodně kreslila. Prvního koně stvořila v první třídě.

„Pak jsem samozřejmě kreslila i naše domácí mazlíčky, byli a jsou mými modely. Hlavně můj australský ovčák a kocour. Na nich si cvičím anatomii psů a koček,“ ukazovala umělkyně, která kreslí i jiná zvířata, třeba dinosaury.

„Teď pracuji na ilustraci samolepek norka pro klientku z USA. Vede neziskovku pro záchranu norků. Jsem zvědavá, jak to dopadne.“

Snem Anety je práce ilustrátorky dětských knih pro nějaké nakladatelství. Plánuje také založit si vlastní e-shop se zbožím se svými ilustracemi pro milovníky psů a koček. Nebrání se ani vlastní výstavě. Tím největším snem je však možnost pracovat pro americké animační Studio Walt Disney.

„Nebo pro jiné známé studio. Vše je ve hvězdách, člověk by ale neměl přestat snít,“ myslí si výtvarnice.

Tichá krása prázdných míst v galeriích i ve světě

Kultura

Ilustrátorka Juliána Chomová: Čtenář komiksu to nemá mít jednoduché

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz: Tablety se stylusem

Reklama

Související témata:
SketchyAnnie

Výběr článků

Načítám