Hlavní obsah

Proč jsou muži s vousy atraktivnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávno svět internetu obletěla fotka technologického magnáta Marka Zuckerberga, na které má místo běžně oholené tváře strniště. To spustilo lavinu pozitivních komentářů a lichotky na jeho adresu přicházely i od celebrit. Proč nám muži s vousy připadají o tolik atraktivnější?

Foto: Profimedia.cz

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg

Článek

Ačkoliv byla fotografie lehce opáleného Marka Zuckerberga, kterou okomentovala i například herečka Gwyneth Paltrowová, počítačově upravená, vyvolala na sítích rozsáhlou diskuzi na téma, jak vousy dokážou zvýšit atraktivitu muže.

Herečka Christal Lusterová například uvedla, že některé muže během randění odmítala, ale poté, co si nechali narůst vousy, jejich atraktivitu přehodnotila.

„Předtím vypadali jako puberťáci, ale když si nechali narůst vousy, situaci jsem přehodnotila. Je to pěkný doplněk ke krásné tváři. Muži díky vousům vypadají více zrale,“ řekla pro Huffington Post.

To dokazují i studie, podle kterých jsou muži hodnoceni oběma pohlavími jako zralejší a dominantnější, když mají vousy.

„To není překvapivé, vzhledem k tomu, že míra testosteronu souvisí jak s dominancí, tak růstem chloupků na obličeji,“ říká Rob Brooks, profesor evoluce na University of New South Wales v Sydney.

Foto: Profimedia.cz

Podle studií mají ženy nejradši muže s desetidenním strništěm. Podobné nosí například herec George Clooney

Ve studii publikované v květnu 2016 v časopise Evolution & Human Behavior profesor Brooks a jeho spoluautorka také zjistili, že ženy preferují muže s vousy a hustým strništěm, když hledají dlouhodobé partnery a posuzují otcovské schopnosti mužů.

V porovnání se svými hladce oholenými „bratry“ byli vousatí muži ohodnoceni výše podle tradičnějších alfa vlastností - celkově byli považováni za „mužnější, společensky dominantnější a agresivnější“.

Jako nejatraktivnější pak hodnotily ženy vousy, které vypadaly jako desetidenní strniště. Naopak plnovous u žen úspěch neměl. Pravděpodobně to souvisí s otázkou hygieny. Čím delší vousy, tím více parazitů mohou skrývat. Švýcarská studie z roku 2019 dokonce zjistila, že mužské vousy obsahují více škodlivých bakterií než psí srst.

A co preference gayů? Ani tam se výsledky neliší. Ve skutečnosti studie, kterou společnost Dixson provedla s muži a ženami z Brazílie a České republiky, ukázala, že gayové preferují muže s vousy mnohem více, než jak činí heterosexuální ženy.

Anketa

Líbí se vám muži s vousy?
Ano, líbí se mi všechny druhy vousů
18,7 %
Dávám přednost strništi
40,9 %
Líbí se mi plnovous
2,9 %
Ne, dávám přednost dokonale oholené tváři
16,7 %
Záleží na typu muže
20,8 %
Celkem hlasovalo 10852 čtenářů.

V životě se neoholil, teď se pyšní nejdelším plnovousem na světě

Lifestyle

Vousáči se sjeli do Paříže a vybrali svého šampióna

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám