Hlavní obsah

Podněcování k anorexii bude ve Francii asi trestné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ/PRAHA

Francie se stala první zemí, která se rozhodla za pomoci zákona bojovat s mentální anorexií, poruchou příjmu potravy, jež je často přičítána na vrub módnímu průmyslu a médiím. Zákon umožní trestat podněcování k anorexii vězením a pokutou v přepočtu kolem 780 000 korun.

Článek

Návrh zákona prošel v prvním čtení v Národním shromážděním týden poté, co představitelé francouzského módního průmyslu s podporou ministerstva zdravotnictví podepsali chartu proti anorexii. Zavázali se v ní, že nebudou podporovat nezdravé životní návyky a že nebudou ukazovat obrázky lidí, jež by mohly sloužit jako návod k extrémní vyhublosti.

Zákon zavádí trestný čin provokace k anorexii. Až dvěma roky vězení a pokutou až 30 000 eur trestá "podněcování někoho k úsilí o přehnanou hubenost jeho povzbuzováním k dlouhodobému omezování potravy, jehož důsledkem je nebezpečí smrti nebo přímé ohrožení zdraví."

Pokud se prokáže, že takový postup skutečně vedl k úmrtí nějaké osoby, zvyšuje se trest na tři roky vězení a pokuta na 45 000 eur.

Ve Francii schválili návrh zákona o anorexii

Chorobná touha po štíhlosti postihuje každým rokem více žen a dívek. Každým rokem se i snižuje věková hranice, kdy dívky anorexií onemocní. V posledních letech se odborníci setkávají s anorexií u 10letých dívek, což je opravdu velmi alarmující.

Mýtus o tlaku návrhářů na modelky

Anorexie je velmi často spojována s módním průmyslem a modelkami vůbec. Vše je zdůvodňováno vysokým tlakem návrhářů na modelky, aby byly co nejhubenější a jejich modely na nich tak vynikly.

Podle české návrhářky Jiřiny Tauchmanové to je spíše naopak. Velmi vyhublé dívky ztrácí kouzlo ženskosti. "Žena má mít alespoň trošku zakulacený zadeček a ňadra. Žádné modely nemohou vyniknout více na kostnaté dívce, které prosvítají žebra či doslova vyčnívají klíční kosti či hroty kyčlí," řekla pro Novinky.cz Tauchmanová.

"Návrháři spíše upozorňují na problémy modelek s celulitidou. Bohužel mnohé modelky se mylně domnívají, že celulitida souvisí s tloušťkou, což je ten největší omyl. Celulitidy se nikdo nezbaví díky dietám. Je to o celkové změně životního stylu a stravování vůbec," dodává.

Je dobře, že se o problému hovoří

Na francouzský návrh zákona o podněcování k anorexii se názory odborníků ze světa módy různí. Podle Tauchmanové je anorexie problém a nelze ho bagatelizovat. Těžko však říci, zda někomu prospěje, pokud vznikne či nevznikne nějaký zákon. V každém případě je dobře, že se o tomto problému hovoří.

Ve Francii trpí anorexií 30 000 až 40 000 lidí, z 90 procent se jedná o ženy. Nejvíce postiženy jsou věkové kategorie od dvanácti do třinácti a od osmnácti do devatenácti let.

Anketa

Myslíte si, že by i u nás měl vzniknout zákon proti podněcování k anorexii?
Ano, mělo by to být trestné.
81,6 %
Ne, zákon v tomto případě nic neřeší.
15,2 %
Ne, alespoň ne v tomto znění.
2,2 %
Nevím.
1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8539 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Brazilská modelka zemřela na anorexii

V Brazílii zemřela jednadvacetiletá modelka Carolina Restonová, která trpěla anorexií. Mladá žena držela přísnou dietu a jedla pouze rajčata a jablka. Kvůli...

Itálie zakázala reklamu s fotografií anorektičky

Italské úřady zakázaly reklamní kampaň módní společnosti Nolita, v jejímž rámci na vývěskách figuruje nahá anorekticky vyhlížející žena. Podle úřadů překračují...

Spice Girls? Reklama na anorexii

Zatímco dosud byla Victoria Beckhamová za své vyzáblé tělo pod neustálou palbou kritiky, vedle Geri Halliwellové je teď úplná tlusťoška. Ginger Spice totiž...

Výběr článků

Načítám