Hlavní obsah

Pierce Brosnan: Bond ze mě udělal mezinárodní hvězdu

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Když jsem skončil se slavným špiónem, řekl jsem svým agentům: Nechci žádný pomník. Chci hrát dál, tak se snažte a přihrajte mi dobré role. Víte, že zvládnu cokoli,“ vzpomíná po letech populární Ir Pierce Brosnan.

Článek

Vyšlo to. Od té doby sebejistý sympaťák hrát nepřestal. Naopak – po šarmantním, naleštěném Bondovi si svým cynickým vrahounkem v Matadorovi získal další fanoušky a jako známý milovník zlomil v muzikálu Mamma Mia srdce Meryl Streepové.

„Tím jsem také s herecky vražednými rolemi skončil. Bondovka vyžaduje ohromnou sebekázeň. Musíte slevit ze všeho, co vás těší, omezit i počet doutníků a skleniček. Jinak to nejde, protože žádáte vlastní tělo, aby pracovalo pravidelně na stejné úrovni šestnáct hodin denně, šest dnů v týdnu. A muzikálová role byla ode mě už naprosté šílenství. Jsem rád, že jsem obojí přežil. Teď, ačkoli se cítím naprosto fit, si už vybírám ty menší, které zvládám bez šíleného fyzického i psychického napětí,“ přiznává.

Foto: archív, Právo

Otcem Roberta Pattinsona je v dramatu Nezapomeň na mě. Jeho přítelkyni ztvárnila herečka Emilie de Ravinová.

Není divu, že Pierce, který má dohromady pět dětí, přichází ve svých sedmapadesáti na chuť i rolím otcovským. „Díky snímkům Dar či Nezapomeň na mě jsem poznal výborné mladé herce, jako je beze vší pochybnosti Robert Pattinson. Po tom, co se stal tak populární díky upírovským ságám, jsem si řekl, že se přihřeju na jeho výsluní,“ směje se a dodává: „Překvapilo mě, že je ve skutečnosti nejen okouzlující mladý muž, ale i výborný charakterový herec.“

Těmto talentovaným mladým lidem fandí už proto, že se touto cestou vydal také jeho syn Sean (27). „Má dramatickou akademii v Londýně, praxi u Královské Shakespearovské společnosti, našel si producenta a začíná točit první filmy. Snažím se mu všemožně pomáhat, hodně spolu o herectví mluvíme,“ pyšní se.

Tím ovšem v jeho rodině s herci nekončí. I nejmladší Brosnanův syn Paris (9) je velký showman. „Nedávno jsme byli v Santa Monice, a než jsem se stačil otočit, vidím ho, jak předvádí break-dancing uprostřed promenády. Miluje publikum.“

Foto: archív, Právo

V politickém thrilleru Muž ve stínu hraje jeho milenku Kim Cattrallová známá ze Sexu ve městě.

A co Brosnana lákalo na roli britského expremiéra v mysteriózním dramatu Romana Polanského Muž ve stínu? „Tohle není jen politický thriller. Celé to má příchuť Shakespeara a jeho tragédií. Navíc byla radost pozorovat Romana. Jsem jeho fanouškem už mnoho let, je brilantní filmový vypravěč,“ míní.

Ani v této roli není Pierce bez milenky. Tu zde výborně zvládla Kim Cattrallová, známá dosud hlavně ze Sexu ve městě. Nejsou to už sice tak šťavnaté sexy scény, jako byly například s René Russoovou v Aféře Thomase Crowna či v bondovkách, milovníkem žen ale Pierce zůstává dál.

„René mám moc rád, což všechno zjednodušuje. Stejně se mi líbí i Salma Hayeková, Halle Berryová, Sophie Marceauová, Julianne Mooreová a pochopitelně Susan Sarandonová a Meryl Streepová, takže není problém je na plátně milovat. A já, na rozdíl od některých kolegů, mám milostné scény rád. Mám při nich sice citlivá místa stažená kolem beder fólií, takže pracuji jen s fantazií. Užiju si pak vše daleko víc, když se vrátím večer domů k manželce,“ dodává s úsměvem.

Druhé manželství s televizní novinářkou Keely Shaye Smithovou v roce 2001 mu po smrti milované Cassandry Harrisové opět vrátilo jistotu a pocit, že může znovu dobývat svět. Má s ní dva syny – třináctiletého Dylana a už zmíněného Parise.

Foto: Profimedia.cz

Skvělou krimikomedii Aféra Thomase Crowea opepřila sexem i Rene Russoová.

S Keely se aktivně zapojují do projektů na ochranu přírodních krás a životního prostředí, ať už na zachování deštných pralesů či ochranu divoké zvěře nebo záchranu velryb. Svou rodinu, která čítá i tři dospělé děti z předchozího manželství, totiž miluje a je vzorný otec.

„Každé ráno klukům dělám snídani, většinou vajíčka na měkko a ovesné vločky. Připravuju jim i svačinu, jsem mistr v banáno-medových sendvičích. Pak se podívám na zprávy, jdu si zacvičit jógu nebo zaplavat a pak si dáme s Keely kávu. Jsem jen obyčejný chlapík a vždycky jsem byl,“ říká skromně herec, který podle režisérů a producentů patří mezi nejpříjemnější v Hollywoodu.

„Nikdy ze sebe nedělal hvězdu. Vždy je připravený, přesný, na všechny slušný a milý a nesmírný dříč. Je s ním radost pracovat,“ tvrdí unisono.

Přitom je až neskutečné, jak daleko to dotáhl z poměrů, ve kterých vyrůstal. Když rodinu opustil otec Thomas, nechala matka May čtyřletého Pierce u prarodičů Philipa a Kathleen Smithových v Irsku a odjela do Londýna, kde si dělala ošetřovatelský kurz.

Foto: Profimedia.cz

Se syny Parisem, Dylanem, s manželkou Keely a dospělým Seanem z prvního manželství.

Když bylo chlapci šest, prarodiče zemřeli a malého Brosnana vychovávali další příbuzní. Přesně 12. srpna 1964 přiletěl jako jedenáctiletý za matkou poprvé do Londýna.

Na to datum do smrti nezapomene. Ve stejný den totiž zemřel jeho milovaný Ian Fleming, jehož romány hltal už jako malý kluk. Na svého oblíbeného autora nedá Brosnan dopustit dodnes.

„Za Bonda jsem i jemu ohromně vděčný. Udělal ze mě mezinárodní hvězdu. Dnes jsem ale moc rád, že jsem se z jeho stínu vymanil a mohu hrát dál. Podle mě byl totiž stejně jen jediný Bond – Sean Connery.“

Čím se může pochlubit
Po maturitě se živil jako taxikář.
První herecké zkušenosti získal s experimentální divadelní skupinou. Divadelní školu v Londýně zakončil s titulem magistr umění.
Ameriku okouzlil už v roce 1982 jako soukromý detektiv Remington Steel ve stejnojmenném televizním seriálu.
Jeho první bondovka Zlaté oko (1994) vydělala 350 miliónů dolarů, mnohem víc než všechny filmy o slavném špiónovi.
Výborně maluje, jeho obraz byl i ve filmu Aféra Thomase Crowna. Uměním se chce živit, až skončí jako herec.
S rodinou žije už léta v Miami, na rodné Irsko je ale stále pyšný, ponechal si i irské občanství.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám