Hlavní obsah

Nová idea luxusu podle Louise Vuittona

Právo, Jiří Čeladník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pre-Fall kolekce jsou něčím na rozhraní okázalé prezentace modelů vysoké krejčoviny, vytvořených vždy v jednom provedení, a přehlídkou konfekční linie Pret-a-Porter nabízené běžně v obchodech. Tyto kolekce, prezentované většinou jen v několika málo modelech, bývají předváděny v úzkém kruhu několika desítek pozvaných hostů a nejsou pro ně pořádány speciální módní přehlídky.

Foto: Louis Vuitton (7x)

Pro Nicolase Ghesquiera to bylo vůbec poprvé, kdy odprezentoval pro Louis Vuitton kolekci Pre-Fall.

Článek

Módní dům Louis Vuitton se pro tuto sezónu držel přesně tohoto zaběhnutého módního bontonu. Před okázalým pozlátkem dal kreativní ředitel značky Nicolas Ghesquiere přednost prezentaci své řady Pre-Fall v komorním prostředí sídla Louis Vuitton na pravém břehu Seiny.

Možná bylo jeho záměrem ctít tradici, možná chtěl uchránit pozornost modelů před okolními vjemy. Každopádně to v tomto případě dávalo smysl.

Foto: Louis Vuitton

Angel má na sobě sametové sako se strukturovaným vzorem a top bez rukávů z geometrické krajky.

Už během svých prvních tří přehlídek (dvou v Paříži a jedné v Monaku) vytvořil Ghesquiere zcela novou siluetu – líbivou, protáhlou, silně ovlivněnou érou sedmdesátých let. Pro tuto sezónu bylo zjevně jeho záměrem přitvrdit a přidat na odvaze díky novým materiálům a zároveň změkčit některé materiály oproti těm používaným v minulosti.

Jeho aktuální Pre-Fall kolekce si pohrává s ideou luxusu, kterou Nicolas Ghesquiere mapuje již od svého nástupu k věhlasné francouzské značce.

Cesta k věčnosti

Ostatně co důležitějšího by měl mít kreativní ředitel továrny na sny za úkol. Luxus se někdy jeví jako něco téměř nerozpoznatelného, ale o to více se blížícího standardu dokonalosti a nejvyšší možné kvalitě.

Luxus, který získává postupem času hodnotu tím, jak neustále hledáme cestu k věčnosti. Výsledkem této filozofie je kolekce, jejímiž stavebními kameny jsou kousky takzvané „nové klasiky“, které společně tvoří jazyk šatníku moderní ženy.

Foto: Louis Vuitton

Lululeika má na sobě prošívaný bavlněný kabát a šaty bez rukávů z vlněného tvídu. Taška Doc z černé matné kůže s detaily z lesklé karamelové kůže. Hedvábný šátek. Kotníčkové boty z hedvábné tkaniny s tapiseriovým vzorem, podpatky ve tvaru kvítku Monogram.

Nicolas Ghesquiere předvedl patnáct pozoruhodných kombinací, které lze libovolně kombinovat a vrstvit, protože jednotlivé kusy se navzájem skvěle doplňují. Jedná se o kolekci, která dohromady představuje kompletní šatník, jenž lze sestavovat a kombinovat dle situace a příležitosti.

Výsledkem je vždy look, který oplývá zajímavými detaily a kontrasty v podobě různých proporcí, motivů, délek a materiálů.

Naslouchat oblečení

Je nutno oblečení „naslouchat“ a vnímat „tempo“ jeho materiálů: švýcarská bavlněná látka s vetkávanými puntíky pod kůží, řasení a prošívání, tvíd a pletenina, samet a krajka, plátno Monogram a hedvábný kepr.

Foto: Louis Vuitton

Silueta navazuje na prodloužené střihy minulých kolekcí, ale zraky má pevně upřené do budoucnosti. Je prodlouženější, štíhlejší než dříve a velmi uhlazená. Je pro ni typická čistota a preciznost, ale také určitá ležérnost a rozevlátost, která oblečení dává lehkost pro volnost a pohodlí pohybu. Pletené modely podtrhují tento aktivní postoj a hrají jednu z hlavních rolí při stylingu.

Barevná paleta je postavena na klasických pánských barvách – tmavě modré, šedé, černé, velbloudí srsti a škále hnědých přírodních tónů. Barvy jsou užity v monochromatické variaci odstínů v kontrastu s nečekanými akcenty cyklámenové modré a červené v různých materiálech.

Foto: Louis Vuitton

Vzory hrají velkou roli v definování vizuálního výrazu celé kolekce – přes eklektickou směs sedmdesátými léty inspirovaných modelů po květinový vzor, který se v různých interpretacích objevuje každou sezónu, s geometrickými vzory, jako jsou puntíky, pruhy a Monogram.

Foto: Louis Vuitton

Rihanne má na sobě sametový kabát Authentic a šaty s vyšívanou geometrickou mozaikou. V ruce má Petite-Malle z plátna Monogram olemovanou kůží v barvě bordó.

Materiály se představují v nekonečných kombinacích – od teplejší klasiky na

zimu po lehčí na mezisezónní nošení; od funkčních tkanin po ušlechtilé přírodní materiály – kašmírové, vlněné, bavlněné a hedvábné směsi.

Dekorace si pohrávají s různými technikami a z výšivky se stává prvek, který lze nosit přes den i na večerní příležitosti.

Kůže upevňuje svoji pozici stálice kolekcí ready-to-wear a odkazuje na tradici značky a její řemeslný um. Hlavní kožené materiály této kolekce jsou měkká jehněčina, semišová teletina a lakovaná kůže s beránčí kožešinou.

Foto: Louis Vuitton

Sora má na sobě tvídový kostým s roztřepenými okraji a pletený top s dlouhými rukávy s roztřepeným efektem.

Když Marc Jacobs opustil křeslo kreativního ředitele módního domu Louis Vuitton, tak pochopitelně hrozilo, že se věhlasný francouzský módní dům odkloní od novátorského a mladistvého směru, který díky americkému návrháři nabral. Pre-Fall kolekce je důkazem, že Ghesquiere stále drží správný kurz.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak nosit proužky a puntíky

Námořnický styl je v létě velmi oblíbený a co víc, na ulicích je vidět často. Společně s proužky se ale nemusíte bát nosit puntíky. Ačkoliv bylo kombinování...

Nejoblíbenější barvou světa je modrá

Modrá je dobrá, zní název chytlavé písně známé kapely a málokdo si ji hned nezačne pobrukovat. Fakt je, že na tom ale doopravdy něco bude, protože průzkumy...

Výběr článků

Načítám