Hlavní obsah

Nerozlučná dvojice Paul Newman a Joanne Woodwardová

Právo, Andrea Zunová

Jeho blankytně modré oči uhranuly nejednu ženu, její křehkost dostala do kolen nejednoho muže. Když se setkali poprvé, začínali oba svou hereckou kariéru. Jemu bylo 28 let, jí o pět let méně. Paulu Newmanovi a Joanne Woodwardové bylo souzeno spolu prožít padesát let.

Foto: Profimedia.cz

Joanne Woodwardová a Paul Newman

Článek

V roce 1953, kdy se poprvé potkali, to však na žádné romantické konce nevypadalo. I když Paul prohlásil: „Bylo to jako blesk z čistého nebe. Pořád jsem si opakoval: Jsem ženatý, jsem ženatý. Nebylo to ale nic platné. Lítal jsem v tom až po uši.“

Bylo mi líto Paulovy ženy, ale lásce prostě neporučíte.
Joanne Woodwardová

Paul Newman byl totiž ženatý s herečkou Jackie Wittovou, se kterou už měl tříletého syna Scotta. A druhé dítě právě čekali.

Dlouhé horké léto

Proto se s Joanne snažili své city ukočírovat. Dařilo se jim to čtyři roky. Do chvíle, než spolu natáčeli film Dlouhé horké léto. Během práce na něm se z nich stali milenci.

Ale to už měl Paul se svou ženou děti tři. Syna a dvě dcery. Rodinu šidil o čas trávený s Joanne a svou rozpolcenost řešil alkoholem. Někdy to vypadalo, jako by radu, jak vše vyřešit, hledal na dně sklenky. Nakonec požádal svou manželku o rozvod. Ta jej odmítla. Paul od rodiny přesto odešel a začal žít s Joanne.

„Bylo mi líto Paulovy ženy, ale lásce prostě neporučíte. Sice jsem žila se zadaným otcem tří dětí, ale konečně skončila přetvářka a my se k sobě mohli hlásit,“ řekla k tomu před lety Joanne Woodwardová.

K rozvodu Paula Newmana s Jackie Wittovou nakonec došlo, v lednu 1958 se Paul oženil s Joanne.

Foto: Profimedia.cz

Ve filmu Harry a sy z roku 1984

Oba dál rozvíjeli své herecké kariéry a Joanne už dva měsíce po svatbě získala Oscara za roli schizofreničky ve filmu Tři tváře Evy. Byl to její teprve čtvrtý film.

To její manžel si na ocenění od Americké akademie filmového umění a věd musel mnoho let počkat.

Blankytně modré oči

V dalších letech se manželům narodily tři dcery a Joanne se věnovala jejich výchově. Našla si však čas i na herectví. Ve filmech hrála buď po boku svého muže, nebo pod jeho režisérským vedením.

Nutno dodat, že fanoušci měli Paula raději před kamerou než za ní. Na hollywoodské výsluní ho vynesly filmy jako Frajer Luke, Butch Cassidy a Sundance Kid či Podraz.

Paul Newman byl za svůj život na Oscara nominován celkem desetkrát. Prvního však získal až v roce 1985 za celoživotní přínos filmu, později za roli postaršího biliárového šampiona ve filmu Barva peněz (1986).

Foto: Profimedia.cz

Joanne s Paulem v roce 2001.

Paul měl velké charisma. Díky němu a také kvůli jeho blankytně modrým očím po něm šílely nejen filmové fanynky, ale také jeho herecké kolegyně. Ve sdělovacích prostředcích se tu a tam objevily zprávy o jeho údajném románku při natáčení.

Jednou z jeho milenek měla být také Elizabeth Taylorová, se kterou hrál ve filmu Kočka na rozpálené plechové střeše. Ani tento vztah se však nikdy nepotvrdil.

Když se ho novináři ptali na jeho údajné nevěry, měl pro ně vždy jen jedinou odpověď: „Proč bych měl chodit na hamburgery, když mám doma šťavnatý steak?“ Manželství s Joanne bylo pevné a vypadalo to, že si byli opravdu souzeni. Přesto jedna věc jejich vztahem otřásla.

V roce 1978 zemřel Paulův 28letý syn Scott na předávkování drogami. Paul se s jeho smrtí nemohl vyrovnat a dával si ji za vinu. Byl v tak hluboké depresi, že na čas odešel od Joanne a jejich dcer. Když se vrátil, založil nadaci pomáhající drogově závislým.

Milióny na charitu

S manželkou se charitě věnovali opravdu hodně. Na dobročinné účely šla také většina zisků společnosti Paula Newmana na dresinky, omáčky a limonády vlastní výroby. Jeho firma Newman’s own věnovala vážně nemocným dětem a dalším potřebným přes 300 miliónů dolarů.

Když v roce 2007 Paul oznámil, že končí s hereckou kariérou, protože se jí už nemůže ve svém věku 82 let věnovat podle svých představ, bylo to pro veřejnost překvapení. Pro jeho nejbližší však ne. Ti věděli, že bojuje se zákeřným onemocněním.

V lednu 2008 už bylo všem jasné, že za jeho rozhodnutím byla hlavně rakovina plic. Podstoupil operaci, o půl roku později ukončil následující chemoterapii a vrátil se z nemocnice domů. V blízkosti svých dětí a Joanne zemřel 26. 9. 2008.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám