Hlavní obsah

Nejbohatší ženy světa se často velmi dobře vdaly

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každým rokem pořádá americký magazín Forbes žebříček nejbohatších lidí světa. O mužských vítězích letošního 25. ročníku toho bylo napsáno mnoho, ale mezi 100 nejbohatších lidí světa patří i několik žen. Letos se dokonce Američanka Christy Waltonová dostala i do první desítky miliardářů.

Foto: Profimedia.cz

Další zkrachovalou americkou bankou je Pinehurst Bank.

Článek

Nejbohatší ženou světa je tedy šestapadesátiletá Američanka Christy Waltonová z impéria maloobchodních řetězců Walmarkt. Její majetek byl odhadnut na 26,5 miliardy dolarů. V žebříčku nejbohatších lidí světa magazínu Forbes tak obsadila 10. místo.

Christy ke svému majetku přišla díky svému zesnulému manželovi Johnovi, synovi dlouhodobě nejbohatší ženy světa Helen Waltonové - vdovy po zakladateli obchodního řetězce Wal-Mart, která zemřela v roce 2007.

Zdědila po něm nejen akcie Wal-Martu, ale také akcie společnosti First Solar, jejíž hodnota od roku 2006 vzrostla o neuvěřitelných 500 procent.

Christy patří mezi filantropy, již se zavázali, že polovinu svého majetku dají na veřejně prospěšné účely.

Největší akcionář L'Oreal

Za druhou nejbohatší ženu světa je považována osmaosmdesátiletá Liliane Bettencourtová, která v roce 1952 zdědila po svém otci podíl v kosmetickém gigantu L’Oreal. Dnes je stále největším vlastníkem společnosti s podílem 27,5 %.

V loňském roce se objevilo ve spojení s Liliane hned několik skandálů. Za největší je považováno nařčení z nelegálních darů při prezidentské kampani Nicolase Sarkozyho v roce 2007.

Veřejnost pak celý rok žila ze soudních tahanic s její dcerou Francoise Bettencourt -Meyerovou, která ji kvůli neuvěřitelnému obdarovávání svého přítele, chtěla nechat zbavit svéprávnosti, aby nadále nemohla sama nakládat se svým obrovským majetkem. Na konci roku 2010 ale mezi nimi došlo k usmíření a pozastavení všech soudních jednání.

Foto: Profimedia.cz

Liliane Bettencourtová a její dcera Fracoise Bettencourt-Meyersová na snímku z roku 2007

Další dědička Wall-martu

Třetí nejbohatší ženou světa je pak další jednašedesátiletá dědička obchodního řetězce Wal-mart Alice Waltonová - dcera jednoho ze zakladatelů Walmartu Sama Waltona. Alice jen v roce 2010 nashromáždila díky dividendám z akcií Walmarktu 420 miliónů dolarů. Její aktuální majetek tedy činí 21,2 miliardy dolarů a v aktuálním žebříčku nejbohatších lidí světa se umístila na 21. místě.

Alice je však nejen dědičkou, ale i úspěšnou podnikatelkou. Svou kariéru odstartovala jako finanční analytička, později se dostala do bankovního sektoru a v roce 1988 založila investiční banku Llama.

I Alice patří mezi štědré filantropy, kteří věnují každoročně několik desítek miliónů dolarů na charitu.

Foto: Profimedia.cz

Alice Waltonová

Vdova z Chile

Čtvrtou nejbohatší ženou světa je Iris Fontbona  z Chile. Je to druhá žena - vdova po miliardáři Andronicovi Luksicovi, jenž zemřel na rakovinu v roce 2005. Rodina kontroluje jeden z největších dolů mědi Antofagasta. Zároveň vlastní podíly společnosti Quinenco - výrobce spotřebitelských obalů a nápojů a řetězec chorvatských letovisek Plava Laguna.

Majetek Iris je odhadován na 19,2 miliardy dolarů a v žebříčku nejbohatších lidí světa obsadila 27. místo.

Dědička, ale zároveň velmi úspěšná ekonomka

Pátou nejbohatší ženou světa je pak osmačtyřicetiletá ekonomka Susane Klattenová z Německa. Po svém zesnulém otci Herbetovi Quandtovi zdědila podíl v automobilce BMW, ale také poloviční podíl ve firmě zaměřené na výrobu chemie Altana, kde sedí i v dozorčí radě. V současné době je majitelkou všech akcií této společnosti a zároveň vlastníkem podílů ve firmě vyrábějící součástky k větrným elektrárnám Nordex AG, ve firmě SGL zaměřené na výrobu z grafitu a uhlíku a ve společnosti vyrábějící zemědělská hnojiva Geohumus.

V loňském roce se do povědomí veřejnosti dostala kvůli skandálu se svým ex-milencem Helgem Sgarbim, jenž se jí pokusil vydírat o milióny eur. V současné době je již tento muž ve vězení.

Její majetek je odhadován na 14,6 miliardy dolarů a v žebříčku nejbohatších lidí ji patří 44. místo.

Foto: Profimedia.cz

Susanne Klattenová

Královna obalových materiálů

Šestou nejbohatší ženou je sedmaosmdesátiletá Švédka Birgit Rausingová. Po smrti manžela Gáda Rausinga v roce 2000 zdědila společně s jejich třemi dětmi společnost Tetra Laval, zabývající se revolučními obalovými materiály ovocných šťáv a mléka. Roční obrat společnosti v současnosti činí 15,3 miliardy dolarů. Majetek její rodiny je v současnosti odhadován na 14 miliard dolarů a v žebříčku nejbohatších lidí světa zaujímá 49. pozici.

Mediální magnátka

Sedmé místo patří jednadevadesátileté Američance a milovnici umění Anne Cox Chambersové. Mediální magnátka je dcerou zakladatele Cox Enterprises - Jamese M. Coxe, jenž zemřel v roce 1957. V současnosti je tedy majitelkou komunikační kabelové společnosti Cox, Cox Media Group (noviny, tv a rozhlasové stanice), Manheim (aukční síň) a AutoTrader.com.

Anne patří mezi dlouholeté sponzory umění. Proto i jedno z křídel High muzea v Atlantě nese její jméno.

Její majetek je odhadován na 13,4 miliardy dolarů a a v žebříčku nejbohatších lidí světa zaujímá 53. pozici.

Foto: Profimedia.cz

Anne Cox Chambersová

Dědička ocelářského impéria

Osmou nejbohatší ženou světa je jednašedesátiletá Indka Savitri Jindal -vdova po majiteli ocelářského konglomerátu OP Jinadal Group - Omovi Prakash Jindalovi, který zemřel při zřícení vrtulníku. Společnost má nyní problémy s indickým ministerstvem pro životní prostředí, jelikož prý opovrhuje ekologickými zákony u svých nových projektů plánovaných ve východní Indii.

Její majetek je odhadován na 13,2 miliardy dolarů a v žebříčku nejbohatších lidí světa zaujímá 56. pozici.

Společnice v největším americkém podílovém fondu

Devátou nejbohatší ženou je devětačtyřicetiletá Američanka Abigail Johnsonová. Společně se svým otcem kontroluje největší americký podílový fond a pojišťovnu Fidelity Investments. Otec Ned do společnosti svého otce nejprve vstoupil jako analytik, až o 15 let později se stal prezidentem společnosti. Abigail po něm zdědila 24% podíl a její otec si ji zvolil za svou nástupkyni.

Její majetek je odhadován na 11,3 miliardy dolarů a v žebříčku nejbohatších lidí světa zaujímá 69. místo.

Foto: Profimedia.cz

Abigail Johnsonová

Bonbónová královna

Desátou nejbohatší ženou je jednasedmdesátiletá bonbónová královna Jacqueline Marsová, která se řadí mezi třetí generaci dědiců cukrovinkového impéria. Společnost Mars stále patří mezi největší výrobce cukrovinek. V roce 2008 získala podíl i ve společnosti Wrigley.

Dědeček Frank Mars začal vyrábět čokolády již v roce 1911. Jeho syn Forrest Sr. pak vynalezl bonbóny M a představil příchuť nugátu, která se stala základní ingrediencí při výrobě čokoládových tyčinek. Poté expandoval do krmiva pro domácí zvířata a zdravotnických potřeb.

Jacqueline patří mezi štědré filantropy. Významně podporuje americký národní symfonický orchestr, je správcem amerického jezdeckého týmu, sedí v představenstvu Národní knihovny atd.

Její majetek je odhadován na 10 miliard dolarů a v žebříčku nejbohatších lidí světa zaujímá 81. místo.

Další miliardářky ...

V první stovce nejbohatších lidí světa se ještě objevuje na 89. místě s majetkem 9,8 miliard dolarů Johanna Quandtová (84 let). Třetí manželka zesnulého Herberta Quandta - zachránce výrobce automobilů BMW.

O stejnou pozici se pak dělí i s Marií-Elisabeth Schaefflerovou, která se svým synem Georgem vlastní jednu z největších světových firem na výrobu válečkových ložisek  INA Waelzlager Schaeffler KG. Tato společnost nyní vlastní i 75% podíl ve společnosti Continental.

Reklama

Související témata:

Související články

Mezi Američankami jsou nejbohatší lesbičky

Lesbičky vydělávají nejvíce ze všech pracujících Američanek. A homosexuální ženy, které nemají zkušenost s manželstvím a nemají děti, jsou mnohem bohatší než...

Výběr článků

Načítám