Hlavní obsah

Naučte se zvládat stresové situace díky jednoduchému tipu

Novinky, lin

Čeká vás dlouhý let, nebo nepříjemné setkání se šéfem? Pokud se příště ocitnete ve stresové situaci, představte si obličej vašeho milovaného protějšku. Podle nové studie je totiž vizualizace blízké osoby stejně důležitá jako její fyzická přítomnost, zejména co se týče zvládání kardiovaskulární reakce vašeho těla na stres.

Foto: Profimedia.cz

Vyzkoušejte si při stresové situaci vybavit tvář vašeho partnera nebo jiného blízkého člověka.

Článek

Studie se zúčastnilo 102 účastníků, kteří byli rozděleni do tří skupin. Všichni byli vystaveni jednoduchému, avšak lehce nepříjemnému úkolu, kdy měli ponořit nohy do ledové vody a vydržet v ní čtyři minuty.

„Bylo to zcela bezpečné, byť lehce nepříjemné, v závislosti na toleranci mrazu jednotlivců,“ říká vedoucí studie Kyle Bourassa pro Huffington Post.

Lidé v první skupině měli vedle sebe při testu svého partnera, který vedle nich v tichosti seděl. Druhá skupina měla za úkol myslet na svého milého, třetí měla přemýšlet o svém dni.

Během experimentu byl všem účastníkům měřen tlak, tepová frekvence i variabilita srdeční frekvence před, během a po experimentu.

Výsledky studie ukázaly, že nejlépe reagovali na stres lidé, kteří měli partnery vedle sebe. Téměř stejné výsledky ale vykazovali i lidé z druhé skupiny, kteří měli na své partnery pouze myslet.

To znamená, že při stresových situacích, kdy vám nemůže být partner fyzickou oporou, stačí si představit jeho obraz, aby se vaše tělo i mysl zklidnily.

Co dělat, pokud jste single?

Pokud se momentálně nenacházíte v romantickém vztahu, nemusíte zoufat. Vědci upozorňují, že místo partnera si můžete představovat jakoukoli blízkou osobu, která vám dělá radost. Může se jednat o matku, otce, nejlepší kamarádku či dokonce domácího mazlíčka.

Reklama

Související články

Kvůli stresu přibíráme. Jak se tomu vyhnout

Stále více výzkumů dochází ke stejným výsledkům. Jakýkoli druh stresu, ať už chronický, nebo akutní, ovlivňuje stav naší váhy. Nová studie Americké...

Výběr článků

Načítám