Hlavní obsah

Následnice norského trůnu oslavila osmnáctiny

Patříte mezi obdivovatele modré krve? Pak by ve vašem hledáčku nemělo chybět jméno Ingrid Alexandry. Tato princezna totiž nedávno oslavila svoji plnoletost a má před sebou velkou budoucnost. Očekává se totiž, že se po svém otci stane norskou panovnicí. Celkově druhou – a zároveň první po zavedení absolutní primogenitury.

Foto: Ntb, Reuters

Princezna Ingrid Alexandra

Článek

Minulý týden se v Oslu sešly královské rody z celé Evropy. Norská princezna Ingrid Alexandra slavila osmnáctiny, které měla už v lednu, ale kvůli covidovým restrikcím nebylo možné uspořádat oslavu.

Slavnostní ceremoniál přilákal nejen princezny ze Švédska, Nizozemska či Belgie, ale i pozornost médií. Co vlastně o nastávající dědičce norského trůnu víme?

Foto: Ntb, Reuters

Návštěvnice galavečera spojeného s oslavou 18. narozenin princezny Ingrid Alexandry.

Ingrid Alexandra je nejstarší dítě korunního prince Haakona a korunní princezny Mette-Marit. Je vnučkou krále Haralda V. a královny Sonji. Představuje pátou generaci vládnoucí norské královské rodiny z rodu Glücksburg.

V Belgii roste nová módní ikona s modrou krví

Styl

Narodila se 21. ledna 2004 a je první královskou osobou v Norsku, na kterou se vztahuje tzv. primogenitura.

Jedná se o úpravu ústavy, která zohledňuje pořadí narození a nikoli pohlaví. V Norsku toto pravidlo ohledně nástupnictví začalo platit v roce 1990.

Díky tomu princezna předběhla svého mladšího bratra a je právoplatnou nástupnicí na trůn. A zároveň první ženskou panovnicí, která po královně Margaretě, jež zemi vládla v 15. století, usedne na norský trůn.

Foto: Profimedia.cz

Ingrid Alexandra

Možná i proto pro ni rodiče chtěli co nejnormálnější dětství. Chodila do státní školky a zpočátku i školy, než přešla na soukromou. Její první brigádou bylo umývání nádobí v restauraci.

První povinnosti spojené se svým titulem splnila v roce 2015 a od té doby se čím dál víc zapojuje do dění v zemi a učí se protokol.

Foto: Ntb, Reuters

Princezna Ingrid Alexandra uprostřed.

Její život ale rozhodně není nuda. Po svých rodičích zdědila sportovní nadání a aktivně se věnuje lyžování i bojovým sportům. Nebojí se ani adrenalinových sportů. V šestnácti letech vyhrála titul juniorské šampionky v surfování, a to v ledových norských vodách.

Kromě toho se, stejně jako její rodiče, živě zajímá o životní prostředí a změny klimatu.

Foto: Ntb, Reuters

Norská královská rodina

Reklama

Související témata:

Související články

Módní inspirace: Královna Letizia

Španělská královna Letizia je dámským módním vzorem. Podívejte se, jaké barevné a elegantní modely tato panovnice předvádí na slavnostních událostech všeho...

Výběr článků

Načítám