Hlavní obsah

Budoucnost monarchie spojuje tisk s Williamem a Kate

V dozvucích oslav 70. výročí panování britské královny Alžběty II. (96) ostrovní média vyzdvihují počínání panovnice a velké naděje připisují Cam­bridgeským – tedy princi Williamovi (39), vévodovi z Cambridge, jeho choti Kate (40) a jejich potomkům.

Foto: Reuters

Královna Alžběta II. a princ Louis

Článek

Po čtyřech nádherných dnech oslav královna nečekaným vystoupením na balkoně Buckinghamského paláce uspořádala pro národ dojemné zakončení platinového jubilea, všimla si televize Sky News.

Deník The Times zdůraznil, že Její Veličenstvo bylo nuceno vynechat události předchozích dvou dnů, což vyvolalo obavy, zda bude dostatečně v pořádku, aby se mohlo zúčastnit nedělního finále. „Žena, která svou zemi za celých 70 let nikdy nezklamala, to však nehodlala udělat ani nyní a prokázala charakteristickou odvahu, aby obrovskému davu – a miliardě televizních diváků – dopřála okamžik, na který budou vzpomínat,“ chválí ji The Times.

Dojatá královna přihlížela slavnostní přehlídce k ukončení oslav jubilea

Koktejl

Do rodiny patří pouze ti, kteří pro ni pracují

Panovnice se podle listu The Daily Telegraph (DT) postarala o to, aby oslavy měly zřetelně perspektivní ráz – od pompézní slavnosti Trooping the Colour až po nečekané vystoupení medvídka Paddingtona na hradě Windsor.

DT míní, že ústřední postavou progresivní prezentace moderní monarchie se stali vévoda a vévodkyně z Cambridge a jejich děti, princ George (8), princezna Charlotte (7) a princ Louis (4), nesporná hvězda balkonu Buckinghamského paláce a královské lóže.

„Děti odjakživa představovaly nedílnou součást významných královských událostí, princ William se poprvé objevil na Troopingu v roce 1984, těsně před svými druhými narozeninami,“ připomíná deník.

Mami, stála jsi při nás, proto jsme teď tady. Princ Charles byl na koncertě pro královnu nebývale osobní

Koktejl

„Přesto se jasně rozlišovalo mezi členy královské rodiny, kteří pracují pro Firmu (hovorové označení pro královský dvůr – pozn. Práva), a těmi, kteří tak nečiní, William a Kate a jejich potomstvo se ocitli v popředí zájmu,“ podotkl dále list.

Kdyby princ Harry (37) a Meghan (40), vévoda a vévodkyně ze Sussexu, v březnu 2020 neodstoupili z veřejných funkcí, sdíleli by s Cambridgeskými pozornost i jejich tříletý Archie a roční Lilibet.

„Jejich odjezd do USA však znamená, že již nejsou považováni za královskou rodinu v pravém slova smyslu, což se ukázalo, když zaujali zadní místo jak na Troopingu, tak na páteční děkovné bohoslužbě v katedrále svatého Pavla,“ uzavřel DT.

Padl rekord
Sobotní koncert hudebních hvězd přinesl televizi BBC nejvyšší sledovanost v letošním roce.
Přenos si nenechalo ujít 13,4 milionu diváků.
Sledovanost sobotního večera překonala mnoho jiných významných událostí z poslední doby.
Kupříkladu květnovou soutěž Eurovize i prosincové vánoční poselství královny sledovalo na BBC One v průměru 8,9 milionu diváků.

Reklama

Výběr článků

Načítám