Hlavní obsah

Na halloweenské dekorace láká pražská botanická zahrada. Dlabání dýní si tam zkusily i české tenistky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha-Troja

Dýně jsou neodmyslitelně spjaty s podzimem. Každoročně se s nimi mohou setkat i návštěvníci botanické zahrady v pražské Troji. Tradiční podzimní výstava se tu koná už pošestnácté. Letos se jejími patronkami staly tři známé české tenistky. S dětmi se na workshopu pustily do výroby halloweenských dekorací – jak jinak než z dýní.

Pražská botanická zahrada vystavuje dýně a dýňové aranžmá.Video: Novinky

 
Článek

Při procházce podzimní botanickou zahradou v Troji narazí návštěvníci na dýně všech možných tvarů, velkostí i barev. Celkem jich zaměstnanci přivezli asi pět tun, aby z nich vytvořili různá venkovní aranžmá a dekorace.

„V letošním roce se sezona botanické zahrady zabývá přírodou a florou Asie, a tak se na ni zaměřila i výstava dýní. Když si ji projdete, tak uvidíte například gejši, vrcholky Himálaje, máme tady i obrovského dýňového draka nebo samuraje,“ popsala mluvčí Botanické zahrady hlavního města Prahy Michaela Bičíková, jaké téma letos vládne přehlídce.

Foto: Novinky

Dýňové aranžmá v botanické zahradě v Praze-Troji

Mezi stovkami dýní vyniká především jedna gigantická, podle zahrady jde o největší letošní dýni vypěstovanou v České republice.

„Dodal nám ji pěstitel Jan Staněk z Horních Bludovic v Moravskoslezském kraji. Je to odrůda Atlantic Giant, která se v Americe pěstuje právě pro podobné výstavy a soutěže. Tam mohou mít dýně občas i tunu, to ale naše dýně nemá, ta je ‚metráček‘, má zhruba 107 kilo,“ přiblížila mluvčí zdejší rekordmanku.

Prohlédnout si ji sem chodí zájemci už od 13. října, kdy se výstava otevřela, do dnešního dne to bylo přes 21 tisíc návštěvníků. „A ještě je velká část výstavy před námi, koná se do 31. října. Součástí jsou i víkendové programy především pro rodiny s dětmi,“ doplnila Bičíková.

Foto: Novinky

Gigantická dýně váží přes 100 kilogramů.

Nejtěžší dýně na světě váží 1247 kilogramů a jmenuje se Michael Jordan

Koktejl

Třeba poslední říjnový víkend se budou na zdejším workshopu dlabat dýně a vyrábět dýňové lucerny. Závěr měsíce pak bude patřit lampionovému průvodu setmělou zahradou. Vyrobit si halloweenské dekorace z dýní si sem přišly také letošní patronky výstavy – tři známé české tenistky i se svými dětmi.

„Už před čtrnácti dny jsme dlabali dýni doma, každý rok se o to snažíme, je to hezká aktivita pro děti,“ řekla novinářům na akci Lucie Šafářová.

Prvně se do této podzimní aktivity s malým synem Vincentem pustila Barbora Strýcová. „S malým si hraju, ale nic moc takto netvoříme, tohle je úplně poprvé, co spolu dlabeme dýni,“ potvrdila.

Foto: Novinky

Tenistky (zleva) Barbora Strýcová, Lucie Šafářová a Andrea Sestini Hlaváčková

Na domácí tvoření moc není ani tenistka Andrea Sestini Hlaváčková. „Spolu s malou děláme většinou jiné aktivity. Ale loni jsem s ní dlabala dýni ve školce, to bylo fajn, měli jsme ji pak jako výzdobu doma. Je to hezké, ale před dětmi by mě to asi nenapadlo,“ smála se tenistka.

Dekorace z dýní a aktivity s nimi spojené se na podzim konají i na řadě dalších míst po celé republice – na specializovaných farmách, v zahradnických centrech či na statcích, třeba v Bykoši nedaleko Berouna či Nové Vsi na Vysočině. Dýňové dny už oslavili lidé například v Teplicích a v plánu je mají mimo jiné ve Žďáru nad Sázavou, a to na říjnový státní svátek.

Foto: Novinky

Dýňové aranžmá v botanické zahradě v Praze-Troji

Anketa

Používáte dýně jako podzimní či halloweenskou dekoraci?
Ano
63,2 %
Ne
36,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 76 čtenářů.

Oranžová radost v kuchyni aneb Recepty s dýněmi

Recepty

Recepty z jablek, švestek, dýně a hrušek

Zdraví

Může se vám hodit na Firmy.cz: Botanická zahrada Praha

Reklama

Výběr článků

Načítám