Hlavní obsah

Nejtěžší dýně na světě váží 1247 kilogramů a jmenuje se Michael Jordan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Half Moon Bay

Tradiční mistrovství světa, v němž každý rok soutěží nejtěžší dýně vypěstované v dané sezoně, letos vyhlásilo nového rekordmana. Stala se jím dýně z Minnesoty, které komisaři navážili výrazně přes 1200 kilogramů.

Nejtěžší dýně na světě váží 1247 kilogramůVideo: AP

 
Článek

Třiačtyřicetiletý Travis Gienger z Minnesoty učí zahradnictví a krajinářství na Anoka Technical College a jeho práce je mu zároveň velkým koníčkem. Každoročně se tak snaží vypěstovat co největší, respektive co nejtěžší dýni. Na letošním, již 50. ročníku mistrovství světa v kalifornském Half Moon Bay bral již třetí vítězství za poslední čtyři roky.

Na soutěž dorazil s výpěstkem pojmenovaným Michael Jordan, což odkazuje na rok 2023 a skutečnost, že legendární basketbalista hrál právě s číslem 23. A stejně jako přepisoval dějiny Michael Jordan, povedlo se to i Travisovi s jeho dýní.

Komisaři totiž po převážení vyhlásili rekordní hmotnost 2749 liber, což je v přepočtu jen o 76 gramů méně než 1247 kilogramů, čímž o 47 liber (21,3 kg) překonal předchozího rekordmana z roku 2021.

Server The Guardian pak přidává srovnání, že tato hmotnost odpovídá zhruba 275 běžným dýním nebo 2110 basketbalovým míčům. A doplňuje, že skutečný Michael Jordan v době své největší slávy vážil 216 liber, tedy zhruba 98 kilogramů.

Kalifornie v poli poražených

List také upozorňuje na skutečnost, že vítězná dýně vyrostla v Minnesotě, kde nepanují úplně ideální klimatické poměry, a že mnoho soutěžících v letošním ročníku přijelo z Kalifornie, kde se zemědělským plodinám naopak obecně velmi daří.

Travis Gienger uvedl, že vypěstování letošního rekordmana jej stálo kolem 15 tisíc dolarů (přes 300 tisíc korun). Ale tato investice se mu vyplatila doslova dvojnásob, protože po vítězství v soutěži si odnesl rovných 30 tisíc dolarů (přes 700 tisíc korun).

Ale motivací soutěžících nejsou peníze. Nick Kennedy, jenž se umístil na druhé pozici, tvrdí, že by se zúčastnil i bez finanční odměny. „Tu práci prostě musíte milovat. Je úžasné sledovat, jak se dýně zvětšuje. V době nejrychlejšího růstu přibere až 66 liber denně, takže to vypadá, jako by se před vámi nafukoval balon,“ popsal nadšeně Nick Kennedy.

Muž v obří dýni na řece ujel 61 kilometrů, zapsal se do knihy rekordů

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám