Hlavní obsah

Na co si dát pozor při výběru cestovního zavazadla

Novinky, Linda Humlová

Chystáte se na vytouženou letní dovolenou, ale lámete si hlavu, do čeho se sbalit? Pak je nejvyšší čas porozhlédnout se po kvalitním zavazadle. Vyberte si takové, které ochrání vaše věci, zvládne jejich přepravu a vydrží vám mnoho let. Podle čeho se řídit? Tipy a rady najdete v článku.

Foto: Profimedia.cz

Na co si dát pozor při výběru zavazadla?

Článek

Výběr toho správného zavazadla zdaleka není tak jednoduchý, jak se na první pohled může zdát. Každý výrobce má v sortimentu hned několik typů kufrů, které se různí svou velikostí, tvarem, materiálem a jinými vymoženostmi.

Pro začátek je důležité si nejprve uvědomit, jaký druh cest nejčastěji absolvujete, respektive k jakému účelu vám zavazadlo bude sloužit.

Na odpočinkovou dovolenou, delší pracovní cesty či krátké víkendové pobyty ve městě zvolte kufr nebo případně tašku na kolečkách.

Foto: archiv firem

Sety kufrů zleva: Wittchen, 5409 Kč. Witchen, 13 836 Kč. Rimowa, 55 700 Kč za kus

Na prodloužené víkendy či krátké pracovní cesty se hodí látková taška na kolečkách. Pokud se ale chystáte na delší cestu či na dovolenou, vyplatí se sáhnout po klasickém kufru. Ten můžete zvolit látkový či skořepinový. Oba materiály jsou kvalitní a mají své výhody, proto nelze jasně dokázat, který je lepší.

Látka versus skořepina

Skořepinový kufr je odlehčený, ale zároveň bytelný. Vyroben je zpravidla z kvalitního pevného materiálu, speciálního plastu nebo hliníku.

Výhodou je jeho nepromokavost a vyčistíte ho snadněji než látkový kufr. Výrobci tohoto druhu zavazadel přicházejí také často s unikátním bezpečnostním uzavřením TSA zámku, k němuž nepotřebujete klíček.

Foto: archiv firem

Kufry zleva, American Tourister, 4199 Kč. American Tourister, 3899 Kč. Samsonite, 6699 Kč. Victorinox, Fashion Arena Prague Outlet, původní cena 11 619 Kč, outletová cena 8 133 Kč.

Výhodou látkového zavazadla je zase jednoznačně množství vnějších kapes, ve kterých můžete mít uloženou spoustu drobností, kvůli kterým nechcete pokaždé otevírat celý kufr. Mnoho látkových zavazadel má možnost rozšíření objemu.

Pokud si tedy plánujete z dovolené odvézt hodně věcí, stačí jednoduše rozepnout jeden zip a zvětšit tak objem hlavní části kufru třeba až o 15 litrů. Pozor však na jeho promokavost (vyplatí se použít impregnaci nebo speciální obal), náročnější údržbu a náchylnost k mechanickému poškození.

Foto: archiv firem

Modrý kufr, American Tourister, 3319 Kč. Taška Samsonite, Fashion Arena Prague Outlet, původní cena 5 179 Kč, outletová cena 3 625,30 Kč. Černý kufr, Samsonite, 6099 Kč.

Čemu věnovat při výběru pozornost
Kolečka: Kvalitní kufr by měl mít dvojitá otočná kolečka, která oceníte především kvůli snadné manipulaci se zavazadlem. Dále by měl mít výsuvnou trolej, na kterou můžete např. jednoduše umístit příruční zavazadlo.
Zámek: Samozřejmostí by měl být i kvalitní zámek. Ideální jsou kombinační a TSA zámky, k nimž nepotřebujete klíček a které kontroloři v případě potřeby snadno otevřou, aniž by zámek jakýmkoli způsobem poškodili.
Členění: Kufr by měl mít dobré vnitřní členění, ideálně rozdělené na dvě části textilní přepážkou. Praktické jsou také úchytky na popruhy.
Barva: Co se týče barvy, záleží zcela na vašem osobní vkusu a preferencích. Obecně vzato patří mezi nesmrtelnou klasiku černé, šedé či stříbrné kufry, které jsou elegantní a působí nadčasově. Trendy jsou ale také různobarevné kufry, které evokují dovolenkovou atmosféru, a navíc je na pásu ihned poznáte.
Foto: Profimedia.cz

Zámky TSA

Aktivní dovolená

Pokud naopak dáváte přednost aktivní dovolené s častými přesuny, sáhněte po batohu, krosně nebo batohu na kolečkách.

Jasnou výhodou tohoto typu zavazadla je praktičnost pro cestovatele, kteří počítají s tím, že se pohybují hlavně pěšky nebo vícero dopravními prostředky.

Foto: archiv firmy

Ilustrační foto, Victorinox.

Batoh se snadněji přizpůsobí přepravním skříňkám než kufr, se kterým se například na lodi složitě operuje. Navíc pokud batoh či tašku nijak výrazně nepřetížíte, bude vám odměnou dobře řešená nosná konstrukce, která odlehčí zádům.

Foto: archiv firmy

Zleva, krosna, objem 60 litrů, Hannah, 3390 Kč. Batoh, objem 36 litrů, Hannah, 1949 Kč

Pamatujte však, že křehčí věci, jako jsou například fotoaparáty, je nutné opatřit speciálním ochranným pouzdrem, neboť samotná látka batohu je těžko ochrání.

Dobrodružným cestovatelům udělá službu i taška na kolečkách, která se v momentě potřeby přemění v zavazadlo do ruky. Komfortní je i batoh s přidaným držadlem a zabudovanými kolečky.

Na co si dát pozor při balení
Při výběru příručního zavazadla nezapomeňte, že každá aerolinka toleruje jinak velké míry zavazadla. Podívejte se proto na jejich stránky a ověřte si, že vaše zavazadlo splňuje dané parametry.
Kosmetika a jiné tekutiny nesmí nikdy přesahovat objem 100 ml, celkově pak 1 litr.
Nezapomeňte, že mezi tekutiny se řadí jakékoli nápoje, polévky, sirupy, sprchové gely, parfémy, krémy, pleťová mléka, oleje, spreje, šampóny a zubní pasty. Do této kategorie spadají i nádoby pod tlakem včetně pěny na holení, pěnových tužidel a další.
Pro více informací si přečtěte článek: Váhové limity, tekutiny, elektronika. Na co si dát pozor při cestování letadlem

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám