Hlavní obsah

Váhové limity, tekutiny, elektronika. Na co si dát pozor při cestování letadlem

Novinky, mšv

Doba dovolených je už za rohem. Pokud nejste zvyklí na létání, možná si už nepamatujete, jak se správně chovat na letišti – co patří do příručního zavazadla, co do odbaveného a s čím nemůžete cestovat vůbec. Připomeňte si také, jak projít bezpečnostní kontrolou, abyste nezdržovali sebe ani ostatní.

Foto: Letiště Praha

S bezpečnostní kontrolou si někteří lidé nevědí rady.

Článek

Přípravy na dovolenou mohou být pro mnoho lidí stresující obzvlášť v případě, že létají jen jednou za rok. Na několik věcí je třeba myslet ještě před cestou na letiště. Kromě naprostých základů, tedy data a času odletu, jsou důležité také informace o počtu zavazadel včetně jejich rozměrů a váhových limitů, které se mohou u každé společnosti lišit. Za jejich překročení budete muset na letišti uhradit poplatky.

Nezapomeňte zkontrolovat také cestovní doklady, jejich platnost a případně si s dostatečným předstihem zajistit potřebná víza. Pokud cestujete s dětmi, nezapomeňte, že i ony potřebují vlastní doklad.

Obzvláště v letní sezoně je pak důležité přijet na letiště včas – cestuje více lidí, a proto celý proces odbavení a prohlídky může zabrat více času. Ideální je naplánovat si příjezd na letiště dvě až tři hodiny před odletem, hodí se totiž určitá rezerva vzhledem k dopravní situaci. Řada leteckých společností ale také nabízí odbavení online. Při cestách mimo schengenský prostor z Terminálu 1 lze také využít automatické pasové kontroly, které průchod urychlí, k tomu je ale zapotřebí doklad s biometrickými údaji.

Hořlavé spreje jsou zakázané

Při balení věcí na dovolenou je třeba rozlišovat mezi příručními zavazadly, která se berou s sebou na palubu letadel, a odbavenými (zapsanými), která putují do nákladového prostoru. Obě mají totiž svá specifika a odlišuje se, co do nich můžete uložit. „V odbavených zavazadlech se nesmí převážet žádné zakázané předměty, zbraně, výbušniny ani jejich imitace,“ vysvětluje Kateřina Pavlíková z Letiště Praha.

Naopak veškerá elektronika (tablety, notebooky, fotoaparáty a další), powerbanky a lithiové baterie či elektronické cigarety patří pouze do příručního zavazadla. Repelenty či pepřové spreje se nesmějí přepravovat vůbec, protože obsahují hořlavé, toxické či dráždivé látky.

Mnoho lidí u bezpečnostní prohlídky chybuje zejména v tekutinách. V příručním zavazadle lze převážet tekutiny v balení pouze do 100 mililitrů, větší patří do odbaveného kufru. Tekutiny v příručním zavazadle musejí být navíc uloženy v průhledném a uzavíratelném sáčku o objemu maximálně jeden litr, který si můžete připravit doma, najdete ho ale i na letišti. „Doporučujeme cestujícím, aby si tekutiny v připraveném sáčku zabalili navrch příručního zavazadla, na letišti ho budou muset vytáhnout a předložit na bezpečnostní kontrole zvlášť,“ dodává Pavlíková.

Bezpečnostní kontrola na letištiVideo: Novinky

Stejně jako sáček s tekutinami se musí zvlášť ke kontrole předložit například notebook nebo dětská strava. Tu si můžete pro své dítě vzít na palubu letadla na dobu cesty bez omezení.

Pokud váháte, co vše se považuje za tekutinu, tak kromě sprchových gelů nebo opalovacích krémů jsou to například i řasenka nebo zubní pasta, ale i tekuté potraviny (jogurty, marmeláda…) a pochopitelně všechny nápoje. Pokud si ale vezmete prázdnou lahev, můžete si za kontrolou načerpat vodu z pítek umístěných v terminálu zdarma.

Při procházení bezpečnostní prohlídkou mějte na paměti, že všechny osobní věci, zejména ty kovové, musejí ven z kapes. Sundávají se také pásek či hodinky a některé šperky, někdy i boty, pokud v sobě mají kov. „Odložit bude nutné také svrchní oděv či pokrývku hlavy,“ uvádí Pavlíková.

Všechna pravidla i potřebné informace lze najít na webových stránkách pražského letiště.

Reklama

Výběr článků

Načítám