Hlavní obsah

Na co si dát pozor při nákupu ve výprodejích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní výprodeje jsou v plném proudu. Také patříte mezi jejich oběti? Naučte se brázdit uličky kolem nákupních regálů a štendrů zodpovědně k naší planetě, ale také peněžence. Jak na to?

Foto: Profimedia.cz

K výprodejům přistupujte s rozvahou.

Článek

Jako každý rok, i letos o velkých prázdninách ovládly obchody letní výprodeje. Jak se ale vyznat ve změti zboží, neunáhlit se a zbytečně neutrácet?

Abyste se vyvarovali spontánních nákupů, vsaďte na starý osvědčený seznam věcí, které vám v průběhu roku chyběly. Ideálně se zaměřte na dražší kousky, jako jsou kabelky, boty nebo kvalitní oblečení.

Nevyplácí se naopak trendy oblečení, které spadlo do slev z důvodu, že už se příští sezonu nebude nosit. Na co dalšího si dát pozor?

Nakupování věcí jen proto, že je ve slevě

Známe to všechny. Červené cedulky s nápisem sleva. Přeškrtané ceny a pod nimi nové a o dost lákavější. Odolat zvýhodněným nákupům je někdy nemožné, existuje ale jednoduchý návod na to, jak se vyhnout unáhleným činům.

Zeptejte se samy sebe, jestli daný kousek opravdu potřebujete. Pokud máte dojem, že daný kus oblečení se hodí k většině věcí z vašeho stávajícího šatníku, nebo se jedná například o nové sako, které by nahradilo to, které pomalu dosloužilo, pak neváhejte a klidně si ho pořiďte.

Oblečení, které nesedí

Našly jste své vysněné džíny, ale chybí vám pár centimetrů k tomu, abyste je zapnuly? Pak je raději přenechte někomu jinému. Nemá smysl si kupovat oblečení, do kterého si myslíte, že zhubnete. Tím jen docílíte neustále se kupícího oblečení, na které možná jednou dojde, nebo se jen v praxi zůstane válet ve skříni.

Nakupujte jen to, co vám opravdu dobře sedí a je vám příjemné se v tom pohybovat.

Levné oblečení

Kvalitní oblečení má svoji cenu. Je vyrobeno eticky a z kvalitních materiálů. I proto nemůže stát v řádu desetikorun či stokorun, pokud se jedná například o kožený či kašmírový kousek.

Naučte se řídit zlatým pravidlem „kvalita před kvantitou“ a raději si pořiďte jednu kvalitní věc než 5 méně kvalitních, které vám vydrží jen jednu sezonu.

To stejné platí i pro módní kousky v barvách, ve kterých se necítíte dobře.

Nenakupujte do zásoby

Sice už vlastníte tři stejná basic trička, ale co kdyby se vám náhodou rozpadla? Na takové myšlenky zapomeňte. Nekupujte si kousky do zásoby jen proto, že jsou zrovna ve slevě.

Zbytečně tak budete hromadit oblečení, které nevyužijete. Slevy navíc probíhají minimálně dvakrát do roka, tudíž ani tuto výmluvu nelze uplatnit. Pořizujte si jen věci, které skutečně potřebujete. Ulevíte tak své peněžence i životnímu prostředí.

Pozor na podvody

Pozor si dejte také na nejrůznější podvodné slevové akce. Ideální je si vyhlédnout oblečení před slevami, znát jeho hodnotu a až pak si počkat na slevu.

Reklama

Související články

Čím oživit pánský letní šatník

Pánský šatník sice není tak bohatý, jako ten dámský, ale i tak se s ním dá kouzlit. Šaty zkrátka dělají člověka a hezky upravený muž je potěchou pro oko. Jaké...

Letní lněná móda pro ni i pro něj

Len patří mezi nejstarší textilie světa. Díky svým výjimečným schopnostem ho milovali již obyvatelé Mezopotámie či starověkého Egypta a své uplatnění má...

Výběr článků

Načítám