Hlavní obsah

Mluvení s plnou pusou je pro mileniály přípustné, tvrdí studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stolování už nevládnou tak přísná pravidla jako dřív. Alespoň to si myslí většina mladých dospělých. Podle nových dat se u stolu nově připouští hrbení i mluvení s plnou pusou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nikdy nemluv s plnou pusou.“ Tomuto pravidlu, které často zaznívalo z úst našich rodičů, bude možná brzy konec. Etiketa se mění a konzervativní pravidla nahrazují ta nová. Alespoň to tvrdí výzkum, podle kterého tři čtvrtiny mladých dospělých ve věku od 18 do 40 let přiznaly, že neuznávají stará pravidla stolování.

Podle serveru Telegraph to dosvědčuje i průzkum uskutečněný ve Velké Británii, podle něhož přibližně 50 procent Britů z celkového vzorku 1500 lidí odmítá dojíst sousto předtím, než se zapojí do konverzace u stolu.

Nemůžete si dovolit svatební dar? Odborníci na etiketu radí, co s tím

Styl

Podle výsledků ze stejného průzkumu se navíc dvě pětiny lidí domnívají, že děkovat za jídlo, nehrbit se a žádat o propuštění od stolu je v dnešní době nerelevantní.

Celkem 45 procent lidí uvedlo, že společné stolování je minulostí a 38 procent dotázaných mileniálů uvedlo, že pokládání si ubrousku na oblečení, aby se zabránilo jeho umazání, je mimo. Stále častější je také jedení rukama namísto používání příborů, s čímž souvisí častější konzumace fastfoodu.

Navíc 22 procent dotazovaných uvedlo, že nepořádek při jídle již není tabu, a pětina se domnívala, že je to dokonce součást zábavy.

Celých 46 procent dotázaných pak tvrdilo, že je běžnou praxí začít jíst dříve než všichni ostatní.

Kdo jsou mileniálové?

Označení mileniál se v obecné rovině používá pro lidi, kteří dosáhli dospělosti na přelomu tisíciletí (od slova milénium). Někdy se tito jedinci označují také jako Generace Y a jejími příslušníky jsou ti, kteří se narodili mezi lety 1978 a 1999, nebo dokonce až 2004.

Pro mileniály je naopak čím dál tím běžnější stanovovat si jiné formy pravidel, jako je například odkládání telefonů před jídlem či nepoužívání elektronických cigaret během stolování.

Reklama

Související články

Recepty na zdravé a chutné menu

Šéfkuchař restaurace hotelu Port na břehu Máchova jezera Jaroslav Chýle sestavil menu na téma bylinky a další zdravé suroviny. Dokazuje, že to, co je zdravé,...

Zpestřete si grilování bezmasými recepty

Grilování nemusí být jen o šťavnatých steacích, ale také o spoustě vynikajících a chutných lahůdek bez masa, na kterých si pochutnají úplně všichni....

Výběr článků

Načítám