Hlavní obsah

Mladí čeští designéři dobývají Londýn

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Své originální výrobky představí mladí designéři z České republiky na londýnské prestižní přehlídce International Fashion Showcase (IFS), která probíhá současně s London Fashion Week. Projekt nazvaný Voyage Through Central Europe chce světové veřejnosti přiblížit mladé tvůrce ze zemí za bývalou „železnou oponou“. Díky Českému centru v Londýně má naše republika v projektu poprvé v historii velmi výrazné zastoupení. Na přehlídce totiž představí svá díla čtrnáct tvůrců ze střední Evropy - z Česka jich je šest, další jsou ze Slovenska a z Maďarska.

Foto: Bethany Grace

Awkward

Článek

Na výstavě, která bude v industriálním prostoru 180 The Strand, budou k vidění nejnovější kolekce šatů, šperků a módních doplňků. Kromě originálních modelů šatů a šperků budou moci návštěvníci obdivovat luxusní skleněná svítidla české designové společnosti Lasvit.

Kurátorkou českého projektu je Olo Křížová, zakladatelka Czech Fashion Council, jež spolupracuje s Českým centrem v Londýně. Pro londýnskou přehlídku vybrala práce šestice mladých návrhářů, jejichž tvorba se pohybuje za hranicí vizuálního umění a fashion designu. Všichni patří k uznávaným osobnostem mladé české módní scény. Petra Ptáčková, Hana Frišonsová, Jana Mikešová, Pavel Berky a skupina Awkward (Lucie Jelínková a Monika Nováková) jsou výrazní neotřelostí a kombinací tradičních materiálů s moderními technologiemi, které podtrhují styl a osobní příběh každého z nich.

„Pro České centrum Londýn se jedná o dosud největší projekt v oblasti módy a jeho příprava byla dobrodružná, tvůrčí a krásná, stejně jako tvorba designérů, které prezentujeme. Doufám, že International Fashion Showcase bude dobrou platformou k otevření současné české módy pestrému světu londýnské fashion,“ řekla k přehlídce Tereza Porybná, ředitelka Českého centra Londýn.

„Účast České republiky na IFS je pro nás v tomto momentě zásadní. Londýn je světovou laboratoří v mnoha sférách – v hudbě, grafice, umění i v módě. Odtud vycházejí nové směry, trendy, styly. Je to to nejvhodnější místo k setkání mladých talentů z celého světa. Publikum je tady připraveno vstřebávat nové věci a pro samotné designéry je to příležitost představit se odborníkům i veřejnosti a načerpat nové inspirace a zkušenosti,“ uvedla kurátorka Olo Křížová.

Přehlídku českého zastoupení oficiálně zahájí živá módní performance Petry Ptáčkové.

Foto: Ondřej Janů

Petra Ptáčková

Její nová zimní kolekce Dinner in the Abney Mountains zde bude představena ve světové premiéře. Inspiruje se magickým realismem a její modely připomínají někdy až pohádkové výjevy. Vystudovala Ecole de la chambre Syndicale de la Couture v Paříži a patří mezi nejvýraznější české návrhářky.

Foto: Mag Photography

Awkward

Awkward (Lucie Jelínková a Monika Nováková) – vítězky prestižní soutěže pro mladé módní designéry START UP v rámci Prague Fashion Weekendu za rok 2013. Známá je jejich unikátní kolekce „dinosauřích“ bot, která si odnesla cenu START-UP za nejlepší módní doplněk. Inspirují se hlavně světem pop kultury.

Foto: Eliška Kyselková

Pavel Berky

Pavel Berky – slovenský designér, který žije a pracuje v Praze. Vítěz Top Styl Designer Award za rok 2012 kombinuje klasický městský styl s živelnými prvky inspirovanými romskou kulturou.

Foto: Vendula Knopová

Hana Frišonsová

Foto: Vendula Knopová

Hana Frišonsová

Hana Frišonsová – v roce 2011 obdržela ve Vídni cenu ERSTE BANK FASHION AWARD, která je každoročně udělována na Festivalu módy a fotografie. Svou kolekcí spojuje minulost s budoucností, zejména díky modernímu přístupu k tradičním technikám. Každá její kolekce je mixem tradice s prvky futurismu, individuality a sebevyjádření. Osciluje na pomezí designu a umění.

Foto: Olivie Dvořáková

Jana Mikešová

Jana Mikešová – kombinuje tradiční a moderní přístupy v technologiích zpracování a použití vlny. Dynamiku jejích oděvů vytvářejí především ostré geometrické střihy a zajímavé tvary.

International Fashion Showcase

Již od roku 2012 organizuje British Council a British Fashion Council International Fashion Showcase (IFS) – jednu z hlavních módních událostí v Londýně. Bezmála třicet mezinárodních velvyslanectví a kulturních institucí tak může představit začínající módní návrháře ze svých zemí. IFS probíhá paralelně s London Fashion Week, který ročně navštíví více než 20 000 módních profesionálů z celého světa. Letos se koná od 13. do 23. února.

Reklama

Související články

Česká centra jsou výbornou investicí

Dvaadvacet Českých center na třech kontinentech je výbornou investicí, protože při snižování financí uskutečnilo na 2500 projektů, na něž se přišlo podívat...

Výběr článků

Načítám