Hlavní obsah

České taneční divadlo míří na prestižní festival v Edinburghu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Trojice souborů reprezentujících současné české taneční divadlo míří na elitní festival Fringe v Edinburghu. Ve skotském hlavním městě v rámci přehlídky Czech Dance Showcase nabídne v ostré konkurenci stovek souborů v rozmezí několika málo dnů pět desítek vystoupení.

České taneční divadlo míří na prestižní festival v EdinburghuVideo: Novinky

 
Článek

„Fringe, o němž můžeme říct, že je největším festivalem současného divadla a tance, je velkou výzvou především pro umělce,“ potvrdila v pondělí Tereza Porybná, ředitelka Českého centra v Londýně, které přehlídku připravilo ve spolupráci s Institutem umění – Divadelním ústavem. Dodala, že cílem je „napojovat české umělce na britskou scénu a vytvořit tak zázemí k širšímu napojení na scénu evropskou“. Nezapřela však, že k modernímu pohybovému divadlu má osobně blízko.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitelka Českých center Vilma Anýžová (vpravo) s ředitelkou Českého centra v Londýně Terezou Porybnou představily na tiskové konferenci v Praze přehlídku Czech dance showcase pro festival v Edinburghu.

Slavný festival s bezmála 70letou tradicí navštěvuje milión lidí. Letos se na něm předvedou i soubory Spitfire Company & Damúza s hudebnicí Lenkou Dusilovou, Tantehorse a VerTeDance.

“Na Fringe ještě nevystupovali a to, co předvádějí, možná na britské scéně trochu chybí,“ podotkla k tomu Porybná.

Představení vybraných divadelních souborůVideo: Spitfire Company/VerTeDance/Tantehorse

Ocenil je i Washington Post

Do Edinburghu míří oceňovaní umělci. Představení VerTeDance nazvané Kolik váží vaše touha? získalo ocenění Taneční inscenace roku 2012.

Foto: Martin Mařák

S/He Is Nancy Joe

Představení S/He Is Nancy Joe, zabývající se transgenderovou tematikou, zase časopis The Washington Post zařadil mezi nejlepší kulturní podniky loňského roku.

One Step Before the Fall od Spitfire Company si vysloužilo ocenění poroty České taneční platformy jako nejlepší v kategorii světelného designu. Tanečnice Markéta Vacovská byla za výkon v něm navržena na cenu Thálie.

Foto: Vojtěch Brtnický

Snímek z představení Kolik váží vaše touha

Největší přehlídka na světě

Pořadatelé edinburský projekt, zahrnující také oficiální profesní prezentaci českého divadla, intenzivně připravovali od loňského podzimu a státní instituce, ale i Britská rada a sponzoři na něj přispěli částkou téměř 1,6 miliónu korun.

Foto: Martin Mařák

One Step Before the Fall

Česká centra, působící na různých místech světa, jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí ČR. Slouží k propagaci České republiky a její kultury na mezinárodním poli. Nacházejí se v 21 metropolích na třech kontinentech. Centra loni pomohla uvést ve světě téměř stovku vystoupení českých divadelních souborů.

Festival Fringe se prezentuje jako největší umělecký festival na světě. Loni se jej účastnili umělci ze 47 zemí světa, a to především herci a komedianti, ale i tanečníci, hudebníci a další performeři. České soubory na něm jednotlivě vystupovaly i v dřívějších letech, před pěti lety byla uskutečněna první větší přehlídka českých divadel. Letošní festival se uskuteční mezi 2. a 26. srpnem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám