Hlavní obsah

Marta Kubišová: Celý život bylo veselo až moc

Právo, Věra Keilová

Stejně jako v předchozích pěti letech i letos se s nástupem léta pražské divadlo Ungelt přestěhovalo na svoji letní scénu na Novém světě, nedaleko Pražského hradu. Do 18. června a poté opět od 16. do 20. srpna jí se svým písňovým recitálem kraluje Marta Kubišová a její hosté.

Článek

Mezi hosty vašich koncertů jsou Petra Janů, Marie Rottrová, Richard Krajčo, Václav Neckář, Věra Špinarová, Hana Hegerová, Lucie Bílá, Aneta Langerová a Jiří Schmitzer. Jak si hosty vybíráte?

Jsou to moji přátelé a všichni tu jsou opakovaně. Vždycky když přijdou, mám pro ně připravený aspoň malý dárek pro radost, protože je všechny ráda vidím a ještě radši si s nimi zazpívám.

V minulých letech přijal pozvání i Karel Gott. Letos čas nemá?

Věřím, že by si ho udělal, jenže když jsme tu spolu zpívali naposledy, vletěla mu bohužel do pusy moucha. Ta je viníkem toho, že tu letos Karel nebude.

Divadlo Ungelt je vaší domovskou scénou už léta a jeho ředitel Milan Hein se stal vaším blízkým přítelem, s nímž dokonce jezdíte i na dovolenou…

Ano, společně ještě s mojí dcerou Kačenkou jsme se nedávno vrátili z Izraele, kde jsem si zase po roce nabíjela baterky u moře. Nejkrásnější zážitek byl, když jsme pod hladinou viděli zblízka delfíny. Byla to báječná dovolená a za přátelství s Milanem jsem neskonale vděčná. Každému říkám, že to, co pro mě dělá Milan, který celou cestu zařídil i se všemi detaily, neudělá často pro ženu ani její vlastní manžel.

Takže jste konečně opečovávaná?

Celý život bylo veselo až moc a teď je mi konečně příjemně. S Maruškou Rottrovou jsme se shodly na tom, že jsme ve věku, kdy se musíme nechat opečovávat, protože nám už nic jiného nezbývá. Těší mě, že můžu zpívat a že lidé chtějí moje písně stále poslouchat a chodí na moje recitály do divadla Ungelt i na zájezdová vystoupení. Nový písňový recitál pro Ungelt, který měl premiéru letos v dubnu, jsme nazvali S nebývalou ochotou... A doprovází mě v něm kapela Petra Maláska nebo Karla Štolby.

Váš písňový repertoár se stále rozšiřuje. Nedávno vyšlo vaše nové trojcédéčko, kde je několik nových písní s texty od bývalé televizní hlasatelky Marty Skarlandtové.

Supraphon mi tím kompletem udělal velkou radost a nepopírám, že hlavně tím, že jsem s tím sama neměla žádnou práci. Marta mi napsala krásný text k písni Vyznání, která je poděkováním mým posluchačům za to, že na mě po celou tu dobu, kdy jsem zpívat nemohla, nezapomněli. Vlastně jsem jim měla poděkovat už před dvaceti lety, kdy jsem se na scénu vrátila, ale píseň vznikla až dnes, takže jim děkuju dodatečně.

Vzpomínáte ještě na tu dobu? No nejsem blázen. Kdyby se člověk trápil tím, co mu kdy kde vyšlo a nevyšlo, nevystačil by s tím, a hlavně by nemohl plně žít v tom, co je teď. A živit v sobě příkoří?

To už vůbec ne!

Máte v létě v plánu ještě další dovolenou?

Budu už jezdit pouze po vlastech českých. Čeká mě hodně vystoupení, takže budu často v Praze anebo na pár dní navštívím své přátele. Vždycky když se hnu z bytu, musím žádat sousedy o pomoc s mým zvěřincem – osmiletou azavačkou Ganietou a čtyřmi kočkami, takže moc velká cestovatelka nejsem.

V České televizi už osmnáct let uvádíte pořad Chcete mě? Chystá se něco nového i tady?

Nejraději bych to už předala své dceři Kátě, která lásku ke zvířatům zdědila asi po mně. I když i dnes pracuje v mém týmu a je novinářka, mám podezření, že jednou skončí jako ošetřovatelka slonů. Je úžasná, jenže mě varovali, že když z pořadu odstoupím, možná ho zruší, a proto jsem se rozhodla, že ještě vytrvám.

Reklama

Související témata:

Související články

Bilancování Marty Kubišové

Šedesát písniček na třídiskové kompilaci Vyznání mapuje celý umělecký život zpěvačky Marty Kubišové od roku 1963 přes mrtvé období normalizace až do...

Výběr článků

Načítám