Hlavní obsah

Vyměňte politiky, apelují na lidi Kubišová, Langerová i Bárta

– Praha
Právo, Marek Přibil

Atmosféru okolo petice Děkujeme, odejděte! z roku 1999 v mnohém připomíná aktuální občanská aktivita Vyměňte politiky. Cílem je nahradit současné vládnoucí politiky jinými, ideálně z dosud neokoukaných malých stran.

Článek

„Korupce a lež se staly normou a my s tím musíme něco dělat. Situace je nyní mnohem horší než v roce 1999, je podobná tomu, kde jsme byli před 20 lety,“ řekl v úterý novinářům marketingový expert a vůdce protestu „Malá revoluce“ David Seibert. Spolu s přáteli provozuje právě web vymentepolitiky.cz.

K iniciativě se připojily i známé tváře – ať už zpěváci Aneta Langerová, Marta Kubišová, Dan Bárta nebo herci Viktor Preiss či Aňa Geislerová či spisovatel Jiří Stránský. Natočili předvolební videa, v nichž na lidi apelují, aby šli k volbám a změnili situaci „ve zkorumpovaném českém prostředí“.

„Cílem je, aby velké strany pocítily zásadní úbytek křesel ve Sněmovně. Sosají peníze z korupce a za to dělají kampaně, které jsou směšné,“ dodal Seibert s tím, že iniciativa má na Facebooku už kolem 40 tisíc fanoušků. Internetové stránky navštívilo už více než 100 tisíc unikátních uživatelů.

„Nesmí se vrátit Bratrstvo kočičí pracky“

„Jsou samozřejmě národy a státy, které jsou schopné vést dvě velké strany. My tím státem nejsme,“ vzkazuje lidem prostřednictvím videa Kubišová „Mirky Dušíny už nemůžeme být, ale nesmíme dopustit, aby se vrátilo Bratrstvo kočičí pracky,“ apeluje na lidi Stránský.

Jde o nadstranickou iniciativu. Nikomu neříkáme, koho má volit, shodli se organizátoři. „Nechci být maskotem nějaké strany, proto jsem se připojila,“ řekla k tomu Langerová.

Organizátoři uspořádají tuto sobotu happening před Národním divadlem. Díky Facebooku a internetu prý už o jejich apelu ví velké množství Čechů. „Další happeningy jsou v běhu. Fungujeme na živelné, dobrovolné bázi, všechno se to rodí postupně,“ vzkázal Seibert.

Ke skupině se totiž přidaly i další tři stovky dobrovolníků. Ti budou myšlenku iniciativy, že hlas daný malé straně není ztracený, ale má šanci změnit českou politickou scénu, pomáhat šířit pomocí letáků či samolepek.

„Česká politika je jako restaurace, kde dostáváte šlichtu. Buď tam můžeme sedět s hlavou svěšenou a mlčet, nebo se pokusit vyměnit vrchního, který nám tu šlichtu předkládá. Stejně tak je to s politiky. A můžeme je měnit do té doby, dokud se situace nezlepší,“ zdůraznil Seibert. Politici jsou podle něj našimi zaměstnanci, ne naopak.

Iniciativu Vyměňte politiky, která vznikla před třemi týdny, nedávno podpořili i hudebník Tomáš Klus, herec Kryštof Hádek, zpěváci Radek Banga nebo překladatelka Dana Hábová.

Bárta: Mé slovo by mohlo mít váhu

I Bártu stejně jako Langerovou přesvědčila nadstranickost akce. „Chceme apelovat na občanskou zodpovědnost. Nechce se mi za nikoho kopat a nikomu nahrávat, to rozhodnutí je na lidech. Chtěl jsem jim jen vysvětlil, že stojí za to věnovat jedno dopoledne a k volbám jít,“ sdělil zpěvák. Míní, že z důvodu, že se nikdy politicky neangažoval, by jeho slovo mohlo mít váhu.

„Ideální výsledek nebude nikdy,“ dodala Langerová. Dobré podle ní bude, pokud se do parlamentu dostane co nejvíce takzvaných malých stran.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám