Hlavní obsah

Manuál pro koledníky

Právo, Vendula Presserová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak zůstat o Velikonočním pondělí v dobré kondici až do večera? Nepít! Tuto radu neposlechne patrně nikdo, proto máme ještě pár dalších, které vám pomohou přežít Velikonoce bez újmy na zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Pro dospělé často platí: čím bohatší pomlázka, tím horší konce.

Článek

Zatímco malí koledníci nosí z velikonoční pomlázky košíky plné kraslic a čokolády, ti starší, a kéž by už všichni měli za sebou osmnácté narozeniny, se nevyhnou pomlázce v tekuté podobě. K české a moravské tradici prostě nějaký ten panák patří.

Hody, hody, doprovody

Pro dospělé v tomto kontextu často platí: čím bohatší pomlázka, tím horší konce. Teď, když máme jasno, je na místě naučit se pár sebeobranných fint. Chroupat cibuli, kloktat ústní vodou nebo usilovně žvýkat žvýkačky neoblafne nejen policisty, ale ani váš vlastní organismus.

Nejdůležitější rada proto zní: Jakmile vypijete jednu jedinou skleničku, v žádném případě nesedejte za volant! Ani ostatní doporučení nesměřují k tomu, jak ošálit strážníky, ale mají ochránit smečku s pamihody v rukou před devastujícími následky svátečních přípitků.

Metanolové aféře ještě nemusí být konec, naše druhá rada zní: odmítněte všechny lihoviny nejistého původu. Jedna jediná zapomenutá láhev s obsahem metylalkoholu může zabíjet i o Velikonocích!

Rada třetí? Dobře se nasnídat, protože jídlo zpomaluje přechod alkoholu do krve. Že se nemá pít na lačný žaludek, to samozřejmě není nic nového pod sluncem, jednu fintu však tato rada přece jen zahrnuje. Je třeba si uvědomit, že škodlivé látky útočí především na játra, proto dejte přednost potravinám, které tento orgán šetří. Žádné sádlo, škvarky, kynuté koláče, aby zatížení nebylo dvojnásobné!

Ideální snídani představuje například toastový chléb namáčený do olivového oleje, dušená šunka, sýr a minerální voda s vysokým obsahem hořčíku. Ve sklenici této minerálky se skrývají dvě další rady. Jedna z nich doporučuje v průběhu celého dne pít dostatek vody, aby se alkohol ředil a rychleji vylučoval, druhá upozorňuje na fakt, že destiláty ovlivňují hospodaření těla s vápníkem a hořčíkem. Není proto od věci spolu se snídaní slupnout tabletku kalcia a magnezia.

Tipy pro hospodyňky

Co nabídnout koledníkům? Budeme se snažit jim náročný den trochu ozdravit. Mrňousům připravíme kromě kraslic a čokolády svačinu na zakousnutí a sklenici džusu. Pro osmnáctileté a starší má každá hospodyně po ruce láhev něčeho ostrého, nedá se nic dělat, tradice je tradice.

Trochu z ní ale vybočit můžeme: ke každé stopečce naservírujeme mládencům sklenici magnesie a třeba bagetku naplněnou salátem z ementálu, jablek a vařeného drůbežího masa s olivovým olejem. Občerstvení složené z kvalitních bílkovin, zdravých tuků, vitamínů a dalších prospěšných látek totiž přesně splňuje funkci alespoň minimální protialkoholové ochrany. Přitom šetří játra.

Nezapomínejte ani na nezletilé. Organismus šestnáctiletého kluka se ještě vyvíjí a nedokáže škodliviny metabolizovat v takové míře jako u dospělého. U mladistvých nemůže být řeč o žádném bezpečném množství alkoholu, nehledě na to, že každý, kdo ho nezletilému podá, jedná protizákonně.

Reklama

Související témata:

Související články

Co dělat s vykoledovanými vajíčky

Zůstalo vám doma po koledě velké množství vařených vajec a nevíte co s nimi? Připravili jsme pro vás hned několik různorodých receptů, díky čemuž vám chuť...

Výběr článků

Načítám