Hlavní obsah

Letní párty v duchu dobré zábavy a výtečného jídla

Novinky, das

Letní párty je především o setkávání s přáteli, zábavě, dobré náladě a pak také pohoštění. Pokud se jedná o zahradní sešlost, vše se obvykle točí kolem grilování, ale nemusí to být standardem. Prožít prima večer lze i s předpřipravenými chuťovkami, saláty, ale i pokrmy složitějšími. Záleží na možnostech a chutích každého z nás.

Foto: Profimedia.cz

Letní party je především o setkávání s přáteli.

Článek

Důležité jsou již samotné přípravy takové události, se kterými se musí začít včas, tak aby si večer užili všichni přítomní, tedy i hostitelé. Letní párty by měla být především o relaxaci a zábavě a ne stresu a únavě.

Při výběru grilovaných pochoutek se fantazii meze nekladou – maso, ryby, zelenina i ovoce.

Velmi zdravá je i lehce grilovaná zelenina, která obsahuje mnoho vitamínů. Zeleninu připravujte na mističkách a táccích z alobalu, jinak poztrácí všechny cenné látky. Výhodná je také příprava v přídavné wok-pánvičce, která už bývá součástí samotné grilovací soupravy. Maso i zeleninu na ní můžete připravit téměř bez tuku.

Jaké maso je nejvhodnější

Pokud milujete hovězí, pak vybírejte vyzrálé maso, které je pro grilování ideální. U dobře vyzrálého hovězího nekončí grilování u svíčkové a roštěnce, ty nejchutnější kousky jsou právě ty prorostlejší a tučnější, které by u čerstvého masa byly tuhé.

"Krční filet, lopatkový plátek nebo flank steak jsou přesně ty díly hovězího, které mají výraznou chuť, skvělou strukturu a křehkost, pokud je máte vyzrálé. Oproti tomu čerstvé je ale téměř neužvýknete," vysvětluje David Kukla z obchodní sítě Sklizeno.

Na steaky se skvěle hodí také balltip, libový váleček nebo nízký roštěnec, šťavnatý vysoký roštěnec, křehká veverka, chutný lopatkový plátek a samozřejmě také jemná svíčková. Některé části hovězího je vhodné před grilováním nejprve namarinovat, mezi takové patří třeba květová špička.

Nejoblíbenějším českým grilovacím masem je ale bezesporu vepřové. U něj v grilovací sezóně nešlápnete vedle se šťavnatou krkovičkou, libovější kotletou, voňavým bůčkem nebo oblíbenými žebry.

A pokud grilujete rádi, ale chcete si hlídat postavu, pak zkuste méně typické jehněčí. Tento druh masa je poměrně dietní a hlavně lahodný. Zkuste si někdy ugrilovat libový hřbet s panenkou nebo kotlety.

Nemělo by se ale zapomínat ani na ryby. "Ze sladkovodních ryb se nejlépe na gril hodí pstruzi, siveni nebo kapři. Hlavní výhodou sladkovodních ryb je jejich lehká stravitelnost," doporučuje Alexandra Kočicová za chráněnou známku Třeboňský kapr.

Sladká tečka

Nezapomínejte ani na sladkou tečku. Ta přijde vždycky vhod. Může se jednat o zcela zdravou variantu, např. stačí nakrájet na kousky ananas, banány a jablka, pokapat marinádou z rozehřátého jogurtového másla a medu, napíchnout na špejli a pět až deset minut grilovat na hliníkové mističce – a skvělá ovocná dobrota je na světě.

Pokud plánujete, že se zahradní párty zúčastní i děti, můžete jim připravit originální „americkou dobrotu“: Na grilovací jehlu napíchněte střídavě ovoce a pěnové bonbóny marshmallows a nechte krátce ogrilovat ze všech stran – úspěch je zaručený.

Sýrové tyčinky
Suroviny: 100 g nastrouhaného sýru Gran Moravia nebo Provolone piccante, 100 g hladké mouky, ¼ lžičky prášku do pečiva, 2 lžíce mléka, 80 g másla, na ozdobu pepř, sůl, sezam, sýr, žloutek na potření
Postup: Všechny suroviny spojte v těsto, které nechte v lednici minimálně 30 minut odležet. Poté těsto vyválejte na tenčí plát a rádýlkem vytvořte tyčinky. Potřete žloutkem a ozdobte dle chuti hrubou solí, kmínem, sýrem nebo sezamem. Pečte ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
Toast z camembertu se slaninou
Suroviny: 4 krajíce chleba, 1 Camembert Président , 4 čekanky, 1/2 jablka, 4 plátky anglické slaniny, 20 cl husté čerstvé smetany, sůl, pepř
Postup: V troubě zapneme funkci gril. Nakrájíme camembert na tenké plátky. Stejně tak oloupané jablko. Na pánvi opražíme plátky slaniny a přebytek oleje osušíme na ubrousku. Namažeme krajíce chleba čerstvou smetanou a pak na ně položíme několik plátků camembertu a plátek slaniny. Několik minut pečeme, než se sýr rozpustí. Podáváme na talíři s kousky čekanky a kolečky jablka.
Grilovaný roštěnec z plemene Angus s grilovanou zeleninou a rozmarýnovými bramborami
Suroviny pro 4 osoby: Grilovaný roštěnec z plemene Angus 200g/porce, jarní cibulky – svazek, mladá cuketa, zelený chřest (8 ks), červená a žlutá paprika, 2 klasy kukuřice, sůl, pepř, olivový olejNa brambory: 800 g drobných nových brambor, větší větvička rozmarýnu, hrubá sůl
Příprava masa: Maso vyjměte z lednice, aby mělo pokojovou teplotu, minimálně dvě hodiny před grilováním. Zbavte ho tuhých blan, krémové části tuku nechte, dodají masu chuť. Maso nakrájejte ostrým nožem na 2–2,5 cm vysoké plátky. Těsně před samotným grilováním steaky osolte a opepřete z obou stran a můžete či nemusíte potřít olivovým olejem. Pepř si je lepší nadrtit v hmoždíři pro lepší rozvinutí chutě a vůně. Tento druh masa není třeba marinovat, protože je vyzrálé a má svůj charakter s výraznou chutí.Příprava zeleniny: Klasy kukuřice vložte do vroucí osolené vody a nechte uvařit do měkka. Ostatní druhy pouze omyjte a papriky a cuketu nakrájejte. Chřest a jarní cibulky grilujte vcelku. Hotovou kukuřici nakrájejte na zhruba pět cm široké špalíčky a poté ugrilujte.Postup grilování: Na rozpáleném grilu maso opečte z obou stran, platí základní rovnice: barva se rovná chuť. Když hodíte maso na gril, nechte jej chvíli ležet. Nehýbejte s ním. Až maso dosáhne správného stupně opečení, samo se pustí a můžete jej pohodlně otočit. Chceme-li mít maso propečené medium rare, mělo by dosáhnout vnitřní teploty cca 55 °C. Teplotu kontrolujte vpichovacím teploměrem. Když se teplota bude blížit, přesuňte steak na skleněnou odkládací plochu grilu a nechce jej zhruba tři minuty odpočívat. Před servírováním ho krátce na roštu z obou stran dohřejte.Když maso dochází a odpočívá, ugrilujte na horkém grilu také očištěnou zeleninu –opět pouze osolenou a potřenou olivovým olejem.Maso podávejte s grilovanou zeleninou, možno doplnit pečivem a různými omáčkami.Rozmarýnové brambory: Nové brambory s tenkou slupkou přímo vybízejí k jednoduchým úpravám. Předehřejte si troubu na 200 °C. Brambory očistěte kartáčkem pod tekoucí vodou. Propíchněte je vidličkou na několika místech a dejte vařit v osolené vodě doměkka. Brambory slijte a nechte je krátce oschnout. Do malého pekáčku dejte olivový olej, přidejte brambory, promíchejte je s hrubozrnnou solí a lístky rozmarýnu. Pečte cca hodinu, přičemž v polovině času je otočte, aby se dosáhlo rovnoměrně opečené kůrky. Podávejte ke grilovanému masu. Na ozdobu můžete přidat větvičku čerstvého rozmarýnu.
Grilované filety z kapra marinované v limetové šťávě se šalvějí
Suroviny: 4 ks filetů z kapra na kůži (600–800g), nasolíme a popepříme, přidáme limetovou šťávu, olivový olejNa brambory: 4 brambory (větších rozměrů), 1 polévkovou lžíci másla, sůl, slanina nakrájená na nudličky, cibule nakrájená na plátky, ¼ chilli papričky.
Postup: Marinované filety (naloženy asi čtyři hodiny), osušíme a ugrilujeme na rozpáleném grilu po obou stranách. Ihned servírujeme.Postup u brambor: Do alobalu nakrájíme veškeré produkty. Zabalíme a ihned pečeme na grilu asi 15 min.
Grilovaný Hermelín s citróny a česnekem
Suroviny: 1x hermelín na gril (4 ks sýra + balíček grilovacího koření), 1 citrón, 1 větší česnek, 4 větvičky tymiánu, olivový olej, sůl
Postup: Z česneku vyloupneme dva stroužky, zbytek stroužků zabalíme do alobalu a upečeme nebo ugrilujeme. Upečený česnek necháme částečně zchladnout, stroužky vymáčkneme na prkénko a utřeme je se solí, lžící citrónové šťávy vymačkané z poloviny citrónu a grilovacím kořením na pastu.Druhou polovinu citrónu a zbylé stroužky česneku nakrájíme na plátky. Hermelíny potřeme vzniklou pastou, na každý položíme jeden plátek citrónu, posypeme ho cukrem, přidáme plátky česneku, větvičky tymiánu a špetku nastrouhané citrónové kůry.Zakryjeme kouskem pečicího papíru, zabalíme do alobalu a grilujeme z každé strany 5–7 minut.
Pikantní kuřecí křidélka
Suroviny: 1 kg kuřecích křidélek Marináda: 1–2 lžíce medu, 1 lžička oregana, 1 lžička chilli vloček, 1 lžička kajenského pepře, 1 lžíce koření na pečené kuře (Davídkovo koření), 3 lžičky soli, ½ lžičky citrónové kůry, 5 lžic slunečnicového oleje
Postup: Kuřecí křidélka promíchejte s marinádou a nechte přes noc v lednici odležet, vstřebají chuť koření a lehce zkřehnou. Poté z nich marinádu lehce otřete a pomalu dozlatova grilujte (díky sladké marinádě se křídla snadno mohou připálit). Podávejte s dostatkem čerstvého chleba.
Lahodné souvlaki s tzatziki
Na přípravu řecké speciality souvlaki potřebujete: Kuřecí maso, koření gyros, oregánoNa tento tradiční řecký pokrm, vhodný například k masu potřebujete: 1 kg hustého řeckého jogurtu, 1 větší salátovou okurku, 5 stroužků česneku, 1 lžíce bílého vinného octa, 1 lžičku mletého bílého pepře, 2 lžičky nasekaného čerstvého kopru, 1/2 lžičky soli, 3 lžíce extra panenského olivového oleje Minerva
Postup souvlaki: Kuřecí maso nakrájejte na užší plátky. Plátek napíchejte na špejli vlnivou formou. Připravené špízy ochutíme olivovým olejem a kořením. Poté už jen souvlaki opečeme na pánvičce, ideální je použít olivový olej na vaření. Souvlaki lze také připravit s vepřovou panenkou nebo masem, které máte rádi a doplnit zeleninou.Postup Tzaziki: Oloupanou okurku nastrouhejte najemno a vymačkejte z ní přebytečnou vodu. Poté ji v misce smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi. Hotové tzatziki uložte tak na dvě hodiny do lednice.
Zmrzlinový pohár s rebarborou
Suroviny: 2 kopečky zmrzliny Carte d´Or Vanilla, hrst nakrájené rebarbory, cukr dle chuti, vanilkový lusk, pár kousků nakládaného zázvoru, opražené mandlové lupínky, zázvorový sirup na zakápnutí
Postup: Rebarboru, cukr, vodu a vanilkový lusk dejte do pánve, přiveďte k varu a pomalu vařte pět minut, občas promíchejte. Poté vyndejte vanilkový lusk a nechte vychladnout. Naberte lžičku nakládaného zázvoru a vložte ji na dno poháru. Pak přidejte kopeček vanilkové zmrzliny a přelijte lžící zázvorového sirupu. Navršte povařenou rebarboru a přidejte druhý kopeček vanilkové zmrzliny. Pohár ozdobte opraženými mandlemi
Oříškové frappé Deluxe
Suroviny: 2 lžičky ochucené instantní kávy Douwe Egberts lískový oříšek, 1 lžička cukru, kopeček vanilkové zmrzliny, 80 ml studeného mléka, 100 ml studené vody, šlehačka
Do mixéru nasypte odměřené množství kávy, cukru, mléka, vody a zmrzliny. Důkladně umixujte. Nalijte do vysoké sklenice a nazdobte šlehačkou.
Nealkoholické Mojito
Suroviny: měsíček (cca 1/6) limety, 4-5 lístků máty peprné, 1 vrchovatou lžičku třtinového cukru, ledovou tříšť, popř. kostky ledu, 0,1 l pramenité vody Rajec Máta
Postup: Do sklenice 0,3 l  vymáčkneme měsíček limety. Přidáme třtinový cukr a mátu, a paličkou na mojito (případně jiným nástrojem) rozdrtíme. Sklenici dosypeme ledovou tříští, popř. kostkami ledu, dolijeme vodou. Vše promícháme dlouhou lžící a sklenici ozdobíme plátkem limety.
Řecký salát
Suroviny: 500 g těstovin, 1 polévková lžíce balsamikového octa a ¼ hrníčku olivového oleje Minerva Kalamata, 400 g cherry rajčátek, olivy a sýr feta, sůl, snítka petržele
Postup: V osolené vodě uvařte těstoviny. Po uvaření je vložte do mísy a ochlaďte studenou vodou. Sceděné těstoviny smíchejte s polévkovou lžicí balsamikového octa a olivovým olejem. Poté přidejte nakrájená cherry rajčátka, olivy a sýr feta. Dobře promíchejte a nechte hodinu vychladnout v lednici, aby se chutě provázaly. Dochuťte solí a pepřem a ozdobte kousky petržele. Dobrou chuť!

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám