Hlavní obsah

KVÍZ: Ženy, které se staly inspirací pro druhé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po celém světě žije celá řada žen, které se staly inspirací pro mnohé další. Ať už díky své úspěšné kariéře, odvážným činům, nebo třeba i jen díky splněnému snu či získání významného ocenění. Poznáte některé z nich?

Foto: Profimedia.cz

Madeleine Albrightová – pražská rodačka, pozdější diplomatka, politička či ministryně zahraničí Spojených států je jednou z mnoha slavných žen, které jsou stále inspirací. Tuto slavnou ženu však v našem dnešním kvízu nenajdete.

Článek
1. Začneme věkově nejmladší členkou našeho přehledu. Ať s ní souhlasíte, nebo ji naopak nemůžete vystát, upřít se jí nedá, že je již několik let inspirací pro mnohé mladé lidi po světě, a nejen pro ně. Vybavíte si jméno mladé, nyní dvacetileté švédské aktivistky?
Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP
2. Má sice svou hlavní základnu ve Spojených státech, ovšem její show, kterou uváděla 25 let, je poměrně známá i jinde. Jak se jmenuje žena, která je zároveň herečkou či uznávanou filantropkou?
Foto: Profimedia.cz
3. Z Ameriky se přesuneme na chvíli do našich končin. Víte díky čemu, kromě modelingu, se dostala rodačka z Pardubic Tereza Maxová do povědomí veřejnosti nejen u nás, ale i ve světě?
Foto: Novinky
4. Tato dáma sice už zemřela, přesto znal její jméno celý svět. Z rodného Gottwaldova se bývalá lyžařka propracovala až do New Yorku, kde prorazila jako podnikatelka a také byla známa jako první manželka jednoho z bývalých prezidentů USA. Víte, koho máme na mysli?
Foto: Profimedia.cz
5. Pro jedny se stala inspirací už jen tím, jak dokázala v britské královské rodině čelit mnoha překážkám. Nekonečná pomoc potřebným pak její oblibu mezi veřejností napříč světem jen prohloubila. Které dámě se přezdívalo princezna lidských srdcí?
6. Víte, v jakém dříve ne příliš obvyklém oboru pro ženy vynikala Polka Marie Curie-Sklodowská, jejíž výzkumy a odhodlanost se staly inspirací pro mnohé další ženy s podobnými zájmy?
Foto: Profimedia.cz
7. Českých spisovatelek, které jsou inspirací, je v současnosti velká řada. Vybavíte si ale jednu z dřívějších, již nežijících, která zemřela v pouhých 41 letech, ovšem i za tak krátkou dobu dokázala vytvořit nejen nezapomenutelná díla, ale také se stát symbolem nezávislosti a odhodlání?
8. Češka Markéta Irglová působí na první pohled jako poměrně nenápadná žena, přesto ale svou pílí i úspěchem inspiruje druhé. I díky tomu, že získala Oscara. Víte za co?
Foto: David Cleary
9. Možná jako jediná na světě téměř s přehledem vítězí ve dvou zimních sportovních disciplínách, získala za ně i zlaté medaile. Víte o které slavné Češce je řeč?
10. Jako poslední v našem přehledu, ovšem o nic méně důležitá, je česká politička, právnička a feministka, s níž si osud krutě pohrál a ve zinscenovaném procesu v roce 1950 byla odsouzena k smrti. Vybavíte si její jméno?
Foto: Rostislav Novák, ČTK

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Nebezpečné nádory kůže. Dokážete je včas odhalit?

Zdraví

KVÍZ: Vyznáte se v řeči dnešních náctiletých?

Děti

Reklama

Související témata:
Úspěšné ženy
Marie Curie-Skłodowská

Výběr článků

Načítám