Hlavní obsah

Královna Letizia ve vyšyvance podpořila Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělská královna Letizia se zúčastnila nadační akce Mutua Madrileña v Madridu. Na ceremoniál dorazil v tradiční ukrajinské halence s výšivkou, tzv. vyšyvance. Symbolicky tak vyjádřila solidaritu s Ukrajinou, která právě čelí okupaci ruskými vojsky.

Foto: Profimedia.cz

Španělská královna Letizia ve vyšyvance

Článek

Španělsko je jednou z mnoha zemí OSN, které se postavily za práva Ukrajiny a jednoznačně odsoudily ruskou agresi. Postoj země viditelně podpořila i královna Letizia, která se na veřejnosti ukázala v halence s typickou ukrajinskou výšivkou.

Takzvaná vyšyvanka je součástí ukrajinské kultury již stovky let. Vyrobit ji trvá týdny i měsíce. Spíše než specifický styl výšivky zahrnuje více technik práce s nití. Vyšívané košile se na Ukrajině liší vzorem, barvou i stehem nejen v jednotlivých regionech, ale i ve městech nebo rodinách. Symbolizovat mají odvahu, zdraví a štěstí.

Svět módy versus válka na Ukrajině

Styl

Charakteristická výšivka se začala objevovat na světových týdnech módy hlavně díky kyjevským módním návrhářkám Ksenii Schnaiderové a Vitě Kinové. Ta dokonce vytvořila vlastní oděvní řadu nazvanou Vyshyvanka by Vita Kin.

Vyšívané šaty z této kolekce označil The Wall Street Journal za nejoblíbenější letní šaty roku 2015.

Královna Letizia není první významnou osobností, která stylově podpořila Ukrajinu. První dáma USA Jill Bidenová například vyjádřila solidaritu Ukrajině pomocí bílé roušky s výšivkou slunečnice, což je ukrajinská národní květina.

Jill Bidenová podpořila Ukrajinu po svém

Styl

Také první dáma Ukrajiny Olena Zelenská zveřejnila video, na němž první dáma Lotyšska Andra Levite oblečená v bílé vyšyvance vyjadřuje svou podporu ukrajinskému lidu.

Foto: Profimedia.cz

Španělská královna Letizia ve vyšyvance

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám