Hlavní obsah

Ken dostal k šedesátým narozeninám invalidní vozíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátkem března oslavil Ken, pánský protějšek panenky Barbie, své 60. narozeniny. Společnost Mattel, která panenky vyrábí, dlouhodobě následuje trend diverzity. V letošním roce se proto firma rozhodla uvést v rámci řady Fashionista novou postavičku Kena na invalidním křesle.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ken od Barbie slaví šedesátinyVideo: AP

 
Článek

Ken, přítel panenky Barbie, se po jejím boku poprvé objevil 11. března 1961 v televizní reklamě. Dva roky poté, co byla Barbie poprvé představena na veletrhu hraček American International Toy Fair – 9. března 1959.

Své jméno dostal po synovi Elliota Handlera, jednoho ze dvou zakladatelů Mattelu. První Ken měl na sobě červené plavky, sandály a žlutý ručník přehozený přes ramena. V průběhu let ale prošel několika změnami i kariérami – od hasiče po baristu.

Hraní si s panenkami rozvíjí podle vědců empatii

Děti

„První panenka Barbie měla na sobě také plavky, proto jsme do nich oblékli i Kena. Myšlenka byla taková, že jsme chtěli, aby si lidé koupili téměř nahou panenku a následně si dokupovali různé druhy oblečení a měnili tak styl i role,“ říká pro agenturu AP Robert Best, hlavní designér panenek Barbie a dodává, že Ken se stejně jako Barbie přizpůsoboval době, a proto střídal různé vizáže i kariéry.

Nyní má devět typů pleti, tři tvary těla, 10 barev očí a několik typů vlasů a účesů. V roce 2021 navíc společnost uvedla Kena na invalidním vozíku. U příležitosti jeho narozenin navíc vznikla limitovaná kolekce původního Kena, který je určen zejména pro sběratele.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Barbie ztratí vlasy a dostane kožní poruchu

Nový design pro panenky Barbie zveřejnila společnost Mattel, výrobce hraček. Mezi novými typy jsou panenky bez vlasů či s kožní poruchou vitiligo, informovala...

Výběr článků

Načítám