Hlavní obsah

Hraní si s panenkami rozvíjí podle vědců empatii

Novinky, Linda Humlová

Americká společnost Mattel a specialisté na neurovědu z Cardiffské univerzity spolupracovali na nové studii, která poprvé využívá neurozobrazovacích technik jako prostředku pro zkoumání účinků hry s panenkami. Výsledky zkoumání ukázaly, že hraní s panenkami aktivuje oblasti mozku, které dětem umožňují rozvíjet dovednosti ke zpracování sociálních informací, jako je empatie.

Foto: Profimedia.cz

Hraní si s panenkami je podle vědců přínosné.

Článek

Studie sledovala celkem 33 dětí ve věku 4-8 let, dívek i chlapců, kteří všichni měli za úkol hrát si s panenkami Barbie. Výsledky ukázaly, že při hraní si s panenkami dochází k zapojování té části mozku, která pomáhá dětem rozvíjet empatii k ostatním lidem a společenskou obratnost.

Vědci z Cardiffu také zjistili, že hra s panenkami aktivovala více než jiné tvůrčí činnosti, používání takzvaného Sulcus temporalis superior (STS), jehož funkce se nejčastěji dává do souvislosti se sociálním chováním.

STS totiž rozvíjí schopnost správně přisoudit sobě i ostatním různé duševní stavy (jako jsou touhy, úmysly a přesvědčení), pochopit, že jsou tyto stavy u různých osob odlišné, a na základě jejich správné interpretace porozumět chování druhých.

Barbie ztratí vlasy a dostane kožní poruchu

Koktejl

Sociální výhody panenek byly navíc pozorovány, i když si děti hrály samy - spíše než s ostatními - a byly stejné u dívek i chlapců.

„Díky hře s panenkami si děti vytvářejí své vlastní malé imaginární světy, na rozdíl od her, kde musí řešit problémy nebo stavět. Panenky suplují živé jedince a děti o nich tak smýšlejí. To je vede k přemýšlení nad jejich charaktery a způsobem komunikace. Panenky jim proto pomáhají v sociálních dovednostech, které budou v pozdějším životě potřebovat,” říká vývojová výzkumná pracovnice Sarah Gersonová z Cardiffské univerzity pro Daily Mail.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Poradna: Závislost pětileté dcery na matce

Děti jsou naprosto geniálně vybaveny schopností dosáhnout svého, když potřebují. Jako rodiče je milujeme nadevše a někdy i nadevše nás samých. Často se tak...

Výběr článků

Načítám