Hlavní obsah

Jaká poselství stojí za šaty Kamaly Harrisové a Jill Bidenové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pečlivý výběr látek, barev i samotných návrhářů. Americké prezidentské inauguraci předcházely sáhodlouhé přípravy a každý detail hrál svoji roli, včetně oblečení. To v sobě skrývalo zašitá, méně či více viditelná poselství. Co vypovídaly šaty první dámy Jill Bidenové a viceprezidentky Kamaly Harrisové?

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prohlédnětě si, v čem přišly na inauguraci viceprezidentka Harrisová a první dáma USA BidenováVideo: AP

 
Článek

Ve středu 20. ledna 2021 se Kamala Harrisová stala oficiálně první viceprezidentkou v amerických dějinách. Na inaugurační ceremoniál zvolila vypasovaný kabát ve fialové barvě od návrhářů Christophera Johna Rogerse a Sergia Hudsona.

Kamala Harrisová: Kdo je Bidenova viceprezidentka, která přepisuje dějiny

Volby USA

Oba bojují za lepší postavení Afroameričanů ve společnosti. Jejich modely nosí často také bývalá první dáma Michelle Obamová nebo třeba zpěvačka Lizzo.

Americký senát schválil prvního člena Bidenovy administrativy

Amerika

Svůj model Harrisová doplnila o typický náhrdelník z perel, který odkazuje ke studentskému spolku Alfa Kappa Alfa, jehož součástí Harrisová byla na vysoké škole. Ostatně perlové náhrdelníky nosí Kamala s oblibou a ve své sbírce jich má mnoho. Kromě perel je také velkou fanynkou bot značky Converse, které ráda obléká i k elegantnímu oblečení.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Perlový náhrdelník Kamaly Harrisové

Důvěra, sebejistota a stabilita

Nová první dáma Spojených států Amerických, Jill Bidenová, si vzala příklad z Michelle Obamové, která otevřeně vyzývá k podpoře lokálních návrhářů. Při slavnostním ceremoniálu měla na sobě modré šaty s úzkým živůtkem zdobeným ve výstřihu perlami a krystaly značky Swarovski a vroubkovanou sukní. Nechyběl ladící kabát ve stejné barvě. Monochromatický look pak dotvořily kožené rukavičky a hedvábná rouška.

Miluje knihy, běhání a víno. To je první dáma Jill Bidenová

Amerika
Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Jill Bidenová

Realizaci celého modelu dostala na starost newyorská návrhářka Alexandra O'Neillová, která tvoří pod značkou Markarian. Modrá barva byla zvolena proto, že symbolizuje důvěru, sebejistotu a stabilitu a mimo jiné doprovázela Joea Bidena během celého volebního období.

Nový americký prezident vsadil na oblek od Ralpha Laurena, stejně jako manžel Kamaly Harrisové –  Doug Emhoff.

Foto: Pool, Reuters

Obě ženy vsadily na monochromatický look.

V předvečer ceremonie

V předvečer inaugurace se nově zvolený prezident Joe Biden a Jill Bidenová spolu s nově zvolenou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou a jejím manželem Dougem Emhoffem sešli v National Mall ve Washingtonu DC, aby uctili památku více než 400 000 amerických obětí koronavirové pandemie.

Módní souboj prvních dam aneb Jak si vede Melania Trumpová

Styl

Kamala Harrisová si oblékla klasický kabát v barvě velbloudí kůže značky Pyer Moss od návrháře haitsko-amerického původu Kerbyho Jean-Raymonda, který se prostřednictvím své tvorby snaží poukázat na potlačování afroamerických příběhů v populární kultuře.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Joe Biden a Jill Bidenová spolu s Kamalou Harrisovou a jejím manželem Dougem Emhoffem.

Jill Bidenová zvolila fialový zavinovací kabát a ladící šaty z kolekce podzim 2021 Jonathana Cohena. Tento tvůrce patří do nové generace amerických módních návrhářů, kteří ve své práci prosazují udržitelnost a zodpovědný design. Není proto náhodou, že rouška Bidenové byla vyrobena ze zbytků látky.

Ani barva kabátu nebyla vybraná náhodně. Fialová je jednou z barev sufražetek, tedy bojovnic za politická práva žen. Zároveň fialová vzniká smícháním dvou barev – modré a červené. Odkazuje tak k politické jednotě mezi republikány a demokraty, o které se několikrát vyjádřil Joe Biden.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Rouška Bidenové byla vyrobena ze zbytků látky.

Reklama

Související témata:

Související články

Podzimní móda podle Melanie Trumpové

Milovnice vysokých podpatků a luxusní módy Melania Trumpová je v roli první dámy Spojených států amerických již nějaký ten pátek. Oproti svým předchůdkyním...

Výběr článků

Načítám