Hlavní obsah

Jak účinně a efektivně vyzrát na celulitidu

Novinky, Dana Klejnová

Kult dokonalého těla ženy občas dohání k šílenství. Chceme být štíhlé, krásné a neodolatelné, přesně tak, jak na nás působí vyretušované krásky z předních stránek časopisů. Jeden problém máme ale i se slavnými kráskami společný - celulitidu. Pomerančová kůže si totiž nevybírá. Trápí 90 % žen, a to jak ženy kypřejších tvarů, tak i velmi štíhlé modelky či aktivní sportovkyně.

Foto: Profimedia.cz

Celulitida trápí až 90 % žen.

Článek

Na celulitidu působí celá řada faktorů, ať už se jedná o špatný životní styl, nedostatek pohybu, kouření, nadměrný stres či hormonální nerovnováhu. A tomu se nevyhnou ani velmi štíhlé ženy, ba co víc, v poslední době ani muži.

Lékaři rozlišují čtyři stupně celulitidy. V první fázi jsou projevy pomerančové kůže viditelné pouze v případě, že se na kůži zatlačí, jinak není nic vidět. V dalším stupni je celulitida patrná při zatnutí svalstva – ať už při stání či sezení, ale v uvolněné poloze (např. vleže) zatím pozorovatelná není.

Ve třetí fázi už jsou nerovnosti na pokožce pozorovatelné stále – bez ohledu na polohu a pozici těla nebo na aktivitu svalů. Často je to způsobeno nárůstem tukové hmoty.

„V posledním stadiu celulitidy jsou na povrchu kůže viditelné hrubé nerovnosti, a to trvale. Navíc mohou vznikat i zdravotní komplikace. Může dojít ke špatnému prokrvování končetin, otokům a velké bolestivosti,“ varuje dermatoložka MUDr. Helena Reisingerová z kliniky estetické medicíny Mediestetik s tím, že v tomto případě je potřeba problém řešit pod dohledem specializovaného lékaře, který doporučí vhodné metody, jak redukovat tuk – a tím i celulitidu.

V ostatních třech stupních mohou celulitidu ženy zvládnout samy, nicméně musí zvolit komplexní přístup. Kromě změny jídelníčku, dostatku pohybu nelze zapomínat ani na kvalitní péči o pokožku.

Jak komplexně na celulitidu

1. Strava

Strava úzce souvisí s tím, jak člověk vypadá, jak se cítí. Vše se následně odrazí i na zevnějšku. Výjimkou není tedy ani celulitida.

Chcete‐li mít v těle zdravé buňky, musíte je dobře živit. Zaměřte se na potraviny s vysokým obsahem bílkovin, esenciálních mastných kyselin, vitaminů, minerálů a antioxidantů (tvaroh, vejce, ovoce a zelenina, ryby, ořechy), které podporují tvorbu kolagenu, pomáhají zpevnit buňky a pozitivně ovlivňují růst a obnovu tkání.

Vhodné je do jídelníčku zařadit dýni, mrkev, jáhly, pohanku, ovesnou kaši, celozrnnou rýži, kukuřici a veškeré luštěniny. Výborné jsou i citrusové plody (citrony, limetky, mandarinky), skořice, máta, zázvor apod.

Naopak omezte jednoduché cukry, které poškozují elastinová i kolagenová vlákna a buňky oslabují. Snižte příjem soli, která v těle zadržuje vodu. „A z jídelníčku vyřaďte všechna smažená a příliš tučná jídla, výrobky z bílé mouky, kávu a v neposlední řadě i veškerý alkohol,” doporučuje osobní trenér a výživový specialista Radek Pajič z Bomton Power Conceptu.

2. Pitný režim

Voda je přirozenou součástí těla a každé tělesné buňky. Bez ní zkrátka nic pořádně nefunguje. A pro odplavení všech tukových a odpadních látek, které tělo vyloučí, je voda nezbytná.

„Dávejte přednost neperlivé vodě, neslazeným nápojům a čaji. Pokud vám čistá voda nechutná, přidejte do ní citronovou šťávu, denně tak bez problémů vypijete i dva litry,” doporučuje Romana Šonková ze společnosti Nivea.

3. Pravidelný pohyb

Pohyb je důležitý i v boji s celulitidou. Výborné jsou aerobní aktivity se správnou tepovou frekvencí, kdy se nejlépe spalují tuky, a navíc se i nastartuje krevní a lymfatický oběh potřebný pro odbourávání celulitidy. Výborná je rychlá chůze, pro zdatnější běh, plavání, ale i další sporty. Zacvičit si můžete i v každé volné chvilce tyto vysoce efektivní cviky:

Foto: Nivea

Cvik

Podřepy se zvedáním nohy – postavte se zpříma s nohama rozkročenýma na šířku boků. Špičky chodidel natočte směrem dopředu. Zatáhněte břišní svaly, nepovolujte napětí a pomalu se snižujte, jako byste se chtěla posadit na židli.

Při návratu do stoje zvedněte pravou nohu do strany. Její špička směřuje k zemi. Poté se vraťte do dřepu a nohu opět pokrčte. Současně se snažte přenést váhu na paty a hýždě tisknout k sobě. Tímto způsobem zapojíte také zadeček. Zopakujte 8x na každou nohu, střídejte strany a zdvihejte současně ruce. Tím spálíte více kalorií.

Foto: Nivea

Cvik

Výpady vzad – postavte se zpříma s nohama rozkročenýma na šířku boků, kolena lehce pokrčená, ruce v bok nebo volně podél těla. Začněte zvednutím pravého kolena před sebe a poté nohu přesuňte za sebe, jako byste se chystala udělat krok vzad.

Snažte se zanožit co nejdále, jedině tak se vám nohy správně protáhnou. Záda a pánev držte kolmo k zemi a břicho zatažené. Vraťte se do výchozí pozice a vystřídejte

nohy. Začněte s pěti výpady na každou nohu, postupně počet zvyšujte až na 20 výpadů.

4. Profesionální ošetření

Svůj anticelulitidní program můžete doplnit i ošetřením ve specializovaných salónech nebo na klinikách estetické medicíny. Dopřejte si lymfatické drenáže, vakuové masáže, baňkování, hloubkové ultrazvukové ošetření, ale i speciální metody, které masírují spodní část těla a aktivují enzymy štěpící nahromaděný tuk apod. Všechny tyto metody napomáhají odbourávání tukových zásob, posilují vazivo a zlepšují vzhled kůže.

Kúra Universal Contour Wrap – Naprosto dokonale pročistí tělo a kůži, a to čistě na přírodní bázi. Speciálními obinadly napuštěnými roztokem přírodních minerálů a mořského bahna se ovine tělo a vytvoří se teplý zábal.

„Ještě teplé mořské bahno vytáhne škodlivé látky z tekutiny kolem tukových buněk, zatímco zábalová metoda stlačí a formuje tukovou tkáň. S pomocí vinylového obleku udržuje klient pohodlnou tělovou teplotu. Po zábalu je kůže napnutá, velice jemná a jedinec ztratí několik centimetrů po obvodě," doporučuje masérka Dagmar Jindrová z Bomton Spa & Wellness.

Manuální lymfodrenáž – jemná hmatová technika, která působením určitého nízkého tlaku na kůži a podkoží stimuluje lymfatické cévy. Používají se při ní plošné kruhovité a spirálovité hmaty. Pro manuální lymfodrenáž je typický nízký tlak a pomalá frekvence hmatů. Využívá se znalostí anatomie a fyziologie lymfatického systému, respektován je směr toku lymfy tak, aby v průběhu manuálního ošetřování směřovala do volně průchodných sběrných mízních uzlin.

Ošetření musí vždy začít vyprázdněním mízních uzlin, dále se pak postupuje od centra těla směrem ke končetinám. Lymfodrenáž je procedura příjemná, nikdy by neměla způsobit bolestivé pocity. Nepoužívají se při ní žádné emulze ani krémy. Manuální lymfodrenáž trvá 45–60 minut, celotělová lymfodrenáž až 120 minut, z kosmetické indikace se doporučují v počtu opakování minimálně 10×, nejlépe 2× týdně.

„Aby se z těla vyplavily všechny toxiny, je důležitý pitný režim. Nedoporučuje se pít minerálky nebo perlivé vody, ale raději stolní vody nebo čaje podporující čištění lymfatického systému vyplavováním toxinů z těla. Po lymfatické masáži se zhruba 80 % lidí cítí unaveno, což je dáno nastartováním detoxikačního procesu. Proto se v den, kdy se provádí lymfatická masáž, nedoporučuje fyzická či psychická zátěž. Někdo se může po masáži cítit ale i jako znovuzrozený – rozproudění lymfy a zrychlení metabolismu totiž umí dodat hodně energie, síly, euforie a optimismu,“ vysvětluje masérka Kateřina Lebedová.

Přístrojová lymfodrenáž – představuje mechanickou lymfodrenáž, kdy přístroj spojený s návlekem na horní nebo dolní končetinu iniciuje tlakovou vlnu. Přístrojové technice musí vždy předcházet manuální, jinak může dojít ke komplikacím v důsledku městnání otoku v jiných částech těla.

Radiofrekvence EndyMed 3DEEP™ – neinvazivní metoda, která zlepšuje pružnost kůže, snižuje výskyt vrásek a redukuje celulitidu v oblasti paží, boků, břicha a hýždí.

„Jedná se o okamžitý efekt vypnutí pleti s následnou remodelací kolagenu. Přenos energie je mnohonásobně vyšší než u tradičních radiofrekvenčních přístrojů. Ošetření je vhodné pro ženy i muže a je naprosto bezbolestné," vysvětluje dermatoložka MUDr. Gréta Wohlová z Laserového centra Anděl.

SmoothShapes – ošetřuje celulitidu prostřednictvím patentované technologie Photomologie. Jde o kombinaci tří dílčích technologií v jedné aplikační hlavě: dynamický laser (915 nm), světelná energie (LED 650 nm), mechanické masáže a podtlak.

Dynamický laser zkapalňuje tuk, teplem jej rozštěpí, zničí membránu tukové buňky, díky čemuž dojde ke zmenšení jejího objemu. LED světlo zvyšuje prostupnost membrány tukových buněk a umožňuje tak přesun zkapalněného tuku do mezibuněčného prostoru. Toto světlo ještě stimuluje tvorbu kolagenu a zlepšuje místní cirkulaci lymfy, která je důležitá k vyloučení zkapalněného tuku z těla ven.

Tlak válečků pomáhá přesunovat zkapalněný tuk z buněk do lymfatického systému a opět stimuluje lymfatickou drenáž.

VASER Smooth – ultrazvukově asistovaná liposukce, jež je vhodná k odstranění hluboké okrskovité celulitidy.

„Při této operaci je nejprve do předem označených míst s celulitidou napuštěna tekutina s anestetikem. Malými kožními vstupy je zavedena velmi tenká ultrazvuková sonda. Pomocí ultrazvuku jsou porušeny můstky způsobující vpáčení kůže – celulitidu. Poté je zavedena odsávací kanyla a postupně se odsaje v tekutině rozložený tuk. Po zákroku je nutná bandáž míst, a to 2–4 týdny podle rozsahu zákroku," vysvětluje MUDr. Libor Dvořáček, estetický chirurg z Bomton Clinic.

5. Péče o pokožku

Krémy proti celulitidě fungují na principu prohřívání těla a prokrvení kůže. Také hluboce hydratují pokožku, tím pádem je vyživená, hladká a lépe vypadající. Důležitá je pravidelnost.

„Tělová mléka natírejte na problémové partie nejlépe každý den ráno a večer, jednou týdně si najděte čas i na zábal. Aplikujte přípravek proti celulitidě, následně obalte potravinovou fólií, oblečte legíny a zabalte se do deky minimálně na půl hodiny," radí Jiří Škuba z Parfums.cz a dodává:

„Pokud chcete dosáhnout co nejlepších výsledků, provádějte během aplikování krému masáž, díky které se pokožka prokrví a krém lépe absorbuje. Na trhu jsou k dispozici různé produkty, které vám s účinnou domácí masáží pomohou, třeba režné žínky nebo masážní strojek s umělohmotnými či plastovými bodlinkami."

Foto: archív firem

Celulitida

Foto: archív firem

Celulitida

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám