Hlavní obsah

Jak se co nejefektivněji zbavit nežádoucích chloupků na těle

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv se to snaží mnozí příznivci ochlupení dlouhodobě zvrátit, hladce oholená pokožka stále hraje prim. A nemohou za to jen módní trendy, ale především mnohem větší komfort. Kromě chloupků v podpaží a na nohou si tak stále častěji ženy i muži nechávají odstranit ochlupení z třísel, rukou a někteří muži i z hrudi. Rozdíly jsou jen ve způsobu odstranění chloupků.

Foto: Profimedia.cz

Hladce oholená pokožka stále hraje prim.

Článek

Mezi nejoblíbenější způsoby patří klasické holení

Dnes na trhu existuje nepřeberné množství nejrůznějších mechanických i elektrických strojků. Jde o velmi jednoduchý depilační akt, kdy pokožku namočíme, popřípadě natřeme krémem (pěnou, gelem) určeným k holení a poté pomocí různých druhů žiletek obsažených ve strojcích oholíme. Tahy provádíme proti růstu chloupků, tak aby na pokožce nezůstal ani jeden.

Velkou nevýhodou holení je ale časté opakování, a to nejčastěji každý druhý, nejdéle třetí den. Jednotlivé chloupky totiž dorůstají téměř okamžitě, a navíc mohou sílit a tmavnout. Někdy navíc mohou zarůstat a zanítit se.

Pomocí depilačních krémů

Na pokožku se natře speciální krém, který několik minut působí a následně se i s chloupky omyje vodou. Jde o velmi příjemný způsob chemické depilace, který lze použít na všechny partie. Jeho nevýhodou je to, že funguje jen tehdy, pokud jsou chloupky dlouhé několik milimetrů, u těch kratších k odstranění nedochází. A pak také na krém mohou být někteří jedinci alergičtí. Proto výrobci radí nejprve jej vyzkoušet na malé části těla a až posléze pokračovat na větší plochy.

Cukrovou pastou

Další možností je depilace cukrovou pastou neboli „Body Sugaring". Tento způsob vydrží stejně dlouho jako klasická depilace voskem (až jeden měsíc), jen je méně bolestivá. Cukrová pasta je navíc vyrobena pouze z citronové šťávy, vody a cukru, tudíž neobsahuje žádné chemické přísady a lze ji považovat za naprosto přírodní. Cukrovou pastou lze depilovat všechny partie, včetně velmi citlivých částí těla. Lze ji tedy doporučit pro depilaci obličeje (horní ret, obočí), třísel či podpaží.

Depilace voskem

V domácím prostředí patří tato depilace mezi bolestivější, a aby byla efektivní, chloupky musí dorůst do délky 4-5 mm. Používá se pro ni nejčastěji studený vosk v podobě speciálních pásků, které se přiloží na místo a rychle strhnou. Depilace teplým voskem je o trochu složitější. Místo se musí nejprve ošetřit speciálními přípravky, až pak se vosk zahřeje a přiloží na pokožku. Na vosk se přilepí depilační páska a následně se strhne. Dojde tak k vytrhnutí chloupků i s kořínkem. Poté se pokožka musí ošetřit speciálními přípravky na regeneraci pokožky. Po domácí depilaci voskem chloupky dorůstají za čtyři až šest týdnů.

„Velmi oblíbená je nyní v salonech depilace luxusním australským krémovým voskem s unikátní technologií oxidu titaničitého. Tento vosk se skládá z nejkvalitnějších přírodních pryskyřic a včelího vosku a má mimořádné výživové vlastnosti. Můžeme jím odstranit chloupky již od dvou milimetrů a je skvělý i na depilaci citlivých partií. Chloupky se postupně ztenčují a nezarůstají. Efekt depilace přetrvává až tři týdny. Nespornou výhodou je to, že se vosk aplikuje na olejem ošetřenou pokožku, která je díky tomu 100% chráněná. Ošetření tímto voskem je velmi efektivní a bezbolestné,” radí Simona Klučiarovská, vedoucí kosmetička Bomtom studií.

Tajemství brazilské depilace

O brazilské depilaci se hovoří v souvislosti s úplným odstraněním chloupků z intimních míst. Původně šlo o depilaci voskem, ale pojem se postupně rozšířil i na další příbuzné metody, jako je třeba depilace cukrovou pastou.

Brazilskou depilaci lze provádět doma, ale mnohem lepší je navštívit specializovaný salón, jelikož se jedná o bolestivou metodu a v salónu provedení bývá příjemnější. Výsledky této depilace jsou úžasné, ale je nutné proceduru minimálně každý měsíc opakovat.

Vytrhávání chloupků pomocí pinzet či epilátorů

Vytrhávání chloupků patří mezi taky poměrně časté metody depilace. Říkáme depilace, protože i po vytržení chloupek poměrně rychle doroste. Chloupky je dobré vytrhávat po směru růstu a nejlépe po koupeli, kdy je pokožka vláčná a chloupky změknou.

Někdo sice tvrdí, že u nejmodernějších epilátorů je bolestivost mizivá, ovšem jen málokdo je schopen i tuto bolest snášet. Hladká pokožka po depilaci epilátorem pak zůstává jeden až tři týdny. Ovšem aby depilace byla funkční, musí být chloupky asi pět milimetrů dlouhé, jinak je strojek nezachytí.

Foto: archív firem

Zleva:

Dlouhotrvající metody

Fotoepilace

Technologie IPL funguje na podobné bázi jako lasery. „Ke zničení buněk vlasového váčku dochází prostřednictvím selektivní fototermolýzy. Tmavý pigment, který dodává chloupku jeho zabarvení (melanin), pohlcuje intenzivní pulzní světlo (IPL). Vlasový váček se rozehřeje na 70 °C, buňky v něm jsou tepelně zničeny a nakonec vypuzeny z těla bez toho, aby byly poškozeny ostatní tkáně. Pak již z tohoto místa nemůže vyrůst další chloupek. Ošetření je zapotřebí 5–7krát opakovat,” vysvětluje korektivní dermatoložka MUDr. Helena Reisingerová z kliniky estetické medicíny Mediestetik.

Fotoepilaci si mohou nechat udělat ženy i muži, ošetření je však závislé na typu kůže – fototyp 1–4. U fototypů 5 a 6 se fotoepilace neprovádí. Dále toto ošetření není vhodné pro těhotné ženy, epileptiky, osoby s tetováním, a pro ty, kdo užívají léky na ředění krve, léky způsobující přecitlivělost na světlo, a pro diabetiky a lidi s onemocněním, jako je herpes.

Laserová epilace

Patří mezi nejefektivnější epilace vůbec. Používají se k tomu nejmodernější přístroje s dynamickým chlazením, které zvyšuje komfort zákroku. Chlazení působí analgeticky.

Zákrok spočívá v plošném rovnoměrném ozáření laserovým světlem, které cíleně ničí pigmentovanou zárodečnou část chloupků. „Přístroj vysílá světelný paprsek, který je pohlcován pigmentem vlasové cibulky a mění se na teplo. To pak ničí celou cibulku. Nejlepších efektů dosahujeme u tmavých chloupků, světlé vyžadují více opakovaní a šedivé chloupky laserem odstranit nelze, jelikož neobsahují žádný pigment, ale vzduchové bubliny. Protože se chloupky nacházejí v různých stadiích růstu, je třeba zákrok několikrát po sobě opakovat v cca 6–8týdenních intervalech,” vysvětluje MUDr. Jitka Chaloupecká, vedoucí lékařka Laserového Centra Anděl.

Epilovat lze jakákoli místa na těle. Bolestivost zákroku se přirovnává ke štípnutí gumičkou. Pokud je jedinec citlivější, lze oblast hodinu před zákrokem natřít znecitlivujícím krémem. Ihned po ošetření se epilované místo zchladí a potře zklidňujícím antiseptickým krémem. Epilovaná oblast bývá několik hodin mírně zarudlá. Epilovat nelze jedince, kteří jsou opálení či trpí chladovou alergií. Po epilaci je také nutné alespoň měsíc chránit místa před slunečním zářením.

Některým lidem po laserové epilaci už chloupky nenarostou nikdy. Jiným mohou chloupky začít opět růst nejdříve po roce. Pokud však chloupky nejsou zničeny zcela, pak zůstává na těle slabé světlé chmýří, což lze považovat za špatné provedení epilace anebo provedení pomocí méně efektivního laseru.

Foto: archív firem

Zleva:

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám