Hlavní obsah

Jak nejlépe namíchat domácí Skinny Margaritu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní, teplé noci vybízejí k posezením s přáteli či rodinou. Překvapte své blízké a zkuste jim namíchat pravou margaritu. Jak si tento originální míchaný nápoj připravit doma?

Foto: Profimedia.cz

Margarita.

Článek

Margarita je tak slavný drink, že dostal dokonce svou vlastní sklenici připomínající tvar kaktusu.

„Margarita je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě a existují dobré důvody, proč tomu tak je. Ingredience jsou široce dostupné, navíc není potřeba mnoho nástrojů nebo zdatnosti k tomu, abyste si ji jednoduše umíchali doma. Chuť je dostatečně přímočará, ale stále sofistikovaná, aby oslovila znalce,“ říká mixolog Jeremy Bohen pro Huffington Post.

INGREDIENCE na Skinny Margaritu

  • 60 ml stříbrné tequily
  • 30 ml limetkové šťávy
  • 1 lžička agáve sirupu nebo klasického cukrového sirupu
  •  sůl a limetka na ozdobu

Protože se jedná o koktejl, který vyvolává uvolněnou, veselou atmosféru, vyžaduje také pozornost věnovanou detailům a vyváženosti.

„Dokonale připravená margarita se podobá tanci tanga. Jednotlivé přísady jsou svým naprostým opakem, ale zároveň se skvěle doplňují,“ říká Gabriela Abaroaová, barmanka v Ritz-Carltonu Sarasota.

Ačkoliv existuje hned několik receptur, odborníci se shodují na tom, že nejlépe nápoj vynikne s velkou kostkou ledu. „Pokud sáhnete po mražené „frozen“ margaritě, chuť se ledem příliš zředí,“ říká fotografka jídla a vývojářka receptů Jackie Alpersová.

1. krok: Namražená sklenice

Než vůbec začnete, vložte skleničky do mrazničky. „Pouhá jedna minuta v mrazáku pomůže nápoji zůstat déle perfektně vychlazeným. Jedná se o podobný trik jako s nahřátými talíři,“ radí odborník na míchané nápoje Jim Wrigley.

2. krok: Kvalita ledu

Led nápoj nejen ochlazuje, ale tvoří také jeho součást. Měl by být vyrobený z kvalitní vody a správně namražený. K výrobě můžete použít silikonové formičky, díky kterým půjde led lépe vyklepat a neroztříští se.

Foto: Profimedia.cz

Klasická sklenice na margaritu.

3. krok: Tequila je základ

Dobrou zprávou je, že do margarity nemusíte přidávat nejkvalitnější alkohol.

„Vyberte si klasickou stříbrnou tequilu, která je cenově dostupná a skvěle se hodí do míchaných drinků. Zlatá tequila je skvělá na popíjení jen tak, do margarity ale nepatří. Při výběru dávejte pozor na štítky, které jsou na alkoholu. Pravá tequila by měla být 100% z agáve,“ říká odborník na nápoje Xyza Dapal.

„Mým tajným tipem jsou tequily z oblasti Los Altos, které vnášejí do koktejlu citrusovou a ovocnou chuť,“ dodává.

4. krok: Kvalitní ingredience

Vzhledem k tomu, že margarita je složena jen z pár ingrediencí, nemusíte si pomáhat předpřipravenými směsmi. Kromě tequily do margarity patří ještě oslazovač, nejčastěji v podobě sirupu z agáve či obyčejného sirupu vytvořeného z vody a cukru v poměru 1:1.

„Někteří lidé mají radši agávový sirup, který je v kombinaci s tequilou sázkou na jistotu. Pro mě je ale příliš výrazný, a proto raději používám klasický cukrový sirup, který vznikne povařením cukru s vodou,“ říká Bohen.

Nezbytnou součástí je také limetková šťáva. „Opravdu věřím, že bez limetkové šťávy margarity postrádají ikonickou kyselost. Kromě toho při ručním odšťavňování limetek se uvolňují oleje ze slupky, které mají fantastické aroma a dodají všemu koktejlu hloubku,“ říká mixolog Stuart Yurczyk.

Místo sirupu můžete také přidat 30 ml hořkosladkého likéru Cointreau, který se vyrábí z kůry pomerančů.

5. krok: Míchání

K protřepání nápoje slouží obvykle šejkr. Pokud se vám ale nechce investovat do barového vybavení, nevadí. Bohatě poslouží i například nádoba na mixér nebo zavařovačka.

„Protřepejte 5 až 10 sekund, podle toho, jak moc máte energie,“ říká ředitel nápojového segmentu Ethan Albrecht-Carrié.

6. krok: Doplňky

Jakmile si osvojíte míchání, můžete přípravě dodat na osobitosti. „Můžete přidat nakrájené jalapeños, mango, jahody, avokádo, nebo dokonce trochu nasekaného koriandru,“ říká Abaroaová.

Klasická margarita se také servíruje s „osolenými“ okraji sklenice. Stačí hrdlo sklenice objet limetkou nebo její okraj namočit do vody a následně zabořit do soli.

Ne všichni jsou ale fanoušky tohoto efektu. „Sůl vám zůstane na patře a ovlivní tak výslednou chuť margarity, proto se používá zejména u nápojů, kde je použita tequila nižší třídy,“ říká Carlos Kronen, zakladatel barmanské mobilní služby The Bartender Company.

Pokud mícháte drink pro přátele, můžete solí posypat jen polovinu okraje sklenice, díky tomu si budou moci vybrat, jestli ochutnají nápoj s ní nebo bez.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Šest receptů na výtečné a zdravé snídaně

Snídaně je základem pro správné fungování organismu, a to i pokud chceme zhubnout. Když se ráno nenajíme, organismus jede celé dopoledne na rezervy. Šetří tak...

Výběr článků

Načítám