Hlavní obsah

Účinný recept na potlačení kocoviny je jen jeden, tvrdí vědci

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaký recept máte na bezbolestná rána po bujarých večírcích vy? Lejete do sebe hektolitry vody, pijete sladké limonády anebo vyjídáte z ledničky ta nejnezdravější jídla? Ať tak či tak, nizozemští vědci pro vás mají docela nepříjemný vzkaz. Existuje totiž prý jediná účinná prevence nepříjemných kocovin - pít méně alkoholu. Děkujeme za radu.

Foto: Profimedia.cz

Okolo ranní kocoviny je zatím více nejasností, než lidé tuší...

Článek

Nizozemští vědci na základě své studie oznámili, že noční nájezdy na ledničku a ani exování skleniček plných vody neeliminují bolest hlavy po probuzení následující den. Své tvrzení opírají o zkušenosti více než 800 studentů. Svá zjištění vědci nyní prezentovali na konferenci v Amsterdamu.

Tým nizozemských a kanadských vědců zkoumal návyky pití alkoholu mezi 826 nizozemskými studenty. Celkem 54 procent z nich po nadměrném pití alkoholu jedlo a využívalo taktéž pomoc těžkých snídaní, ve snaze eliminovat kocovinu. O to samé se snažily i dvě třetiny celé skupiny, které pily větší množství vody při konzumaci alkoholu a více než polovina předtím, než šla spát.

Ti, kdo netrpí na kocoviny, pijí málo

A ačkoliv na tom skupina pijící vodu byla o maličko lépe než ti, kteří vodu nekonzumovali, nedá se mluvit o tom, že by to jejich kocovinu nějak výrazněji oslabilo. Zajímavé ovšem je, že okolo 25 procent konzumentů alkoholu ve dřívějších studiích tvrdilo, že na kocoviny netrpí. Vědci tak neváhali a oslovili ještě 789 kanadských studentů a zjišťovali jejich zkušenosti z uplynulého měsíce.

A na co vědci přišli? Ta skupina, která tvrdí, že netrpí na kocovinu, disponuje výhradně členy, kteří prvořadě vypili moc málo alkoholu na to, aby vůbec kocovinu mohli mít. Z těch studentů, kteří pili hodně (a měli v krvi minimálně dvě promile alkoholu), nebyl imunní vůči kocovině takřka nikdo.

Co způsobuje kocovinu? Vědci netuší

„To spojení je jasné. Čím více pijete, tím je pravděpodobnější, že budete mít kocovinu. Pití vody možná pomáhá na sucho v ústech, ale nezbaví vás té mizérie, která na vás čeká následující ráno,” uvedl Joris Verster, vedoucí studie z univerzity v Utrechtu.

Jedno zajímavé zjištění ale z nové studie přece jen plyne. Verster připustil, že vědci ve stávající době přesně nevědí, co kocovinu způsobuje. „Zkoumání ukazuje, že nejde jen o prostou dehydrataci organismu - víme, že v tom hraje určitou roli imunitní systém, ale dokud nezjistíme, co to způsobuje přesně, je velmi nepravděpodobné, že na kocovinu najdeme efektivní lék.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám