Hlavní obsah

Jak na jarní detox šatníku

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brzy přijde první kalendářní jarní den. A jaro svádí nejen k očistě organismu, ale i šatníku. Vyřaďte bez pardonu kousky, kterých jste se několik měsíců nedotkly a udělejte si místo na nové, módní a trendy oblečení.

Foto: Profimedia.cz

Roztřiďte si šatník. Jaro je na to ideálním obdobím.

Článek

Ať už z důvodu nepořádku, nebo příliš mnoha věcí, které skladujete, nebo nestíháte unosit, jaro je nejlepším obdobím pro protřídění šatníku.

Zorganizování věcí a jejich uspořádání vás může také „nakopnout“ k tomu, abyste přestaly kupovat nesmyslné položky, ale zamyslely se nad tím, jaké klíčové kousky vám stále chybí.

Přemýšlejte

Na třídění šatní skříně si udělejte čas. Je totiž dost pravděpodobné, že to nestihnete za hodinu. Třídění oblečení ve spěchu a presu může mít za následek to, že vyhodíte věci, které jste vlastně vůbec nechtěly, ale neměly jste čas o jejich užitečnosti popřemýšlet.

Nejlépe uděláte, pokud budete třídit přes den, za denního světla a nebude vás při tom nikdo obtěžovat. Navoďte si příjemnou atmosféru, zapněte rádio a vezměte si pohodlné oblečení pro případ, že by bylo třeba nějaký zapomenutý kousek ze skříně přezkoušet.

Poznejte svůj styl

Pokud stále poletujete mezi módními trendy a nevíte, kde se usadit, při třídění máte jedinečnou možnost, jak jej zhodnotit. Jestliže je vaše garderoba z převážné části spíše volnočasová a pohodlná, můžete se s klidem v duši zbavit kalhotového kostýmu, který už několik let čeká na svou šanci, anebo nepohodlné pouzdrové sukně, která sice vypadá elegantně, ale k jejímu obléknutí vás ještě nic nepřinutilo.

Je váš šatník spíše elegantní a vykazuje prvky ryze ženského stylu? Pak se můžete s klidem v duši rozloučit s úžasným krajkovým hippie topem, dlouhou sukní a s oblečením volného, retro střihu.

Módní experti doporučují, aby si člověk při třídění svého oblečení vzal stranou 10 svých nejoblíbenějších kousků a podle toho se rozhodoval, co si nechá a co naopak pošle dál. Právě těchto deset kousků totiž hodně vypovídá nejenom o vašem stylu, ale i osobnosti.

Tři hromádky

Stará, ale dobrá rada, která funguje. Roztřiďte oblečení na tři hromádky. Na první by měly být věci, které si jistě chcete nechat, na druhé věci, které poputují ke známým, nebo do sběrného kontejneru.

A třetí hromádka by měla obsahovat věci, o kterých si zatím nejste jisté, kam je zařadit.

Foto: Profimedia.cz

Při třídění rozdělte oblečení na 3 hromádky. POmůže vám to mít ve vytřízených věcech přehled.

Jistě je srdcervoucí zbavit se věci, kterou jste měly sotva párkrát na sobě, anebo třeba nikdy, ale pokud vám visí v šatníku bez povšimnutí už nějaký ten měsíc, je nezbytné poslat ji „o dům dál“.

Berte také v potaz, že se postupem doby a věku váš styl může proměňovat, proto tričko, které jste před rokem nosila téměř každý týden, už nemusí být to pravé ořechové.

Pokud ale přece jen chcete dát něčemu druhou šanci, proč ne. S největší pravděpodobností ale tak jako tak skončí za nějakou dobu opět ve věcech, které hodláte vyřadit.

Buďte k sobě upřímní

Spousta lidí má k oblečení hluboký emocionální vztah. Může to být tím, že si jej kupují za těžce vydělané peníze, anebo jim je věnoval někdo z jejich milovaných blízkých. I to je pochopitelné.

Jenomže skladovat kvůli tomu štos triček, které tak jako tak jen zabírají místo ve skříni, je zbytečné. Udělejte proto kompromis a z pěti památečních věcí vyberte tu, ke které nejvíce tíhnete.

Sentimentální věci mají rozhodně velkou hodnotu, ale stísněné podmínky vyžadují krutá a přísná rozhodnutí. Pokud schováváte šaty, ve kterých jste se svou drahou polovičkou byla na prvním rande, zbavte se jich.

Pokud mají ještě navíc o dvě čísla menší velikost, než v současné chvíli nosíte, jediným argumentem, proč si je ponechat, je, že by mohly být motivačním kouskem při plánovaném, nebo již probíhajícím hubnutí.

Udělejte si pořádek

Když už se rozhodnete, co si ponecháte a co naopak vaši skříň navždy opustí, poskládejte oblečení zpátky do skříně podle typu, příležitosti a barvy. To vám nejen ukáže, co všechno jste se rozhodla ponechat, ale při ranním rozhodování, co na sebe, vám tento systém hodně ulehčí volbu.

Nově přeskládaná skříň bude také působit příjemně na pohled a jistě brzy zapomenete na kousky, se kterými jste se musela rozloučit.

Reklama

Výběr článků

Načítám