Hlavní obsah

Jak dokáže oblečení změnit naši náladu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobře padnoucí šaty dělají nejen člověka, ale mohou nám také dodat na sebevědomí, a dokonce zlepšit i náš psychický stav. Do jaké barvy se obléknout, když jste smutní, unavení nebo ve stresu?

Foto: Profimedia.cz

Blogerka Leonie Hanneová miluje barvy. Její instagramové stylingy sledují přes 3 miliony lidí.

Článek

Během zimních měsíců není ničím neobvyklým, že člověk občas vstane z postele levou nohou. Nedostatek vitamínu D, krátké dny a dlouhé noci či chladné počasí dokážou s lidskou psychikou pořádně zamávat. Není proto divu, že dochází ke změnám nálad i u odolných jedinců.

První pomocí přitom může být něco, co máme doma každý. Oblečení. Jaké barvy dokážou ovlivnit naši psychiku?

Zkušenost napovídá, že nošením jasných barev projektujete do světa energii, která se k vám odráží zpátky. Jasně žlutý svetr na vás září nejen při pohledu do zrcadla, ale také z tváří a úsměvů lidí, kteří vás potkají. Barvy ale mohou pomoci také s konkrétními psychickými stavy.

Když vás sužuje úzkost

„Pokud trpíte úzkostmi, pak se vyhněte červené barvě a přednost dejte raději královsky modré a sytě zelené. Oba tyto odstíny navozují pocit bezpečí a důvěryhodnosti. Můžete vyzkoušet také růžovou, která dodává teplo stejně jako červená, ale na rozdíl od ní nepůsobí tolik energicky,” říká psycholožka Carolyn Mairová pro Whowhatwear.

Foto: Profimedia.cz

Modrá působí uklidňujícím dojmem.

Když je vám smutno

Jak už bylo řečeno, červená povzbuzuje energii, a proto se oblečení v této barvě hodí skvěle na dny, kdy je vám smutno. Navíc stimuluje srdeční frekvenci a může vám proto pomoci vylepšit po ránu náladu.

Z šatníků hvězd: Stylové kabáty

Styl

Pokud na vás působí červená příliš agresivně, oblečte si růžovou, která symbolizuje něhu a připomene vám období, kdy jste byla zamilovaná a šťastná.

Foto: Profimedia.cz

Červená je teplou stimulující barvou. Oživuje nás a dodává nám odvahu.

Pokud jste unavení

„Pokud cítíte únavu, oblečte si alespoň jeden kousek v oranžové barvě nebo zvolte v tomto odstínu alespoň kabelku či boty. Oranžová barva má pozitivní vliv na energii, zároveň evokuje léto a západy slunce, a proto navozuje příjemné emoce,“ vysvětluje Mairová.

Foto: Profimedia.cz

Oranžová je symbolem optimismu, mládí a radosti ze života. Pomáhá proti depresím, nechuti a pesimismu.

Když jste naštvaní

Pokud ve vás kypí zlost, vyhněte se červené barvě, protože vyvolává hněv a úzkost jako reakci těla na boj či útěk. Místo toho vsaďte na modrou a zelenou, které mají tendenci zklidňovat.

Vyhněte se ale výrazným odstínům a raději si oblékněte oblečení v tlumených, zemitých barvách, díky kterým budete zase cítit pevnou půdu pod nohama.

Zimní móda ve znamení barev

Styl
Foto: Profimedia.cz

Zelená barva symbolizuje rovnováhu a klid.

Když jste ve stresu

Stres zpravidla pramení z úzkosti, a proto i v tomto případě funguje dobře zelená a modrá. Pokud ale nemáte chuť nijak vyčnívat, vsaďte na neutrální šedou a podobné tlumené tóny, které vám sice nezvednou náladu, ale ostatním dají najevo, že vás mají nechat na pokoji.

Foto: Profimedia.cz

Šedá barva se hodí pro osoby, které neprahnou po přehnané pozornosti.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Vyzrajte nad mrazem díky prošívanému kabátu

Překvapily vás letošní zimní teploty? Pokud hledáte spolehlivého drtiče mrazu, pořiďte si prošívaný péřový nebo vatový kabát. Tento trendy kousek už zdaleka...

Výběr článků

Načítám