Hlavní obsah

Jak cestovat se psem a užít si dovolenou na maximum

Plánujete dovolenou se svým psím parťákem? Pak nepodceňte přípravu. Jedině tak si užijete nejen cestu, ale i veškerá společná dobrodružství skutečně na maximum.

Foto: Profimedia.cz

Cestování se psem má hned několik rizik.

Článek

Pokud se rozhodnete cestovat se psem, v první řadě je nejdůležitější zjistit si informace o cílové destinaci. Při cestě do zahraničí váš pejsek potřebuje, stejně jako vy, svůj pas. Ten si snadno zařídíte u veterináře.

V pasu nesmějí chybět informace o tom, s kým zvíře do zahraničí cestuje. Mimo území Evropské unie je pak nutné si zjistit ještě další doplňkové podmínky konkrétní destinace, aby nedošlo k nepříjemnému překvapení.

Před samotnou cestou také zkotrolujte platnost očkování. „Nejdůležitější je očkování proti vzteklině, které musí absolvovat každé zvíře starší 12 týdnů, konkrétní země ale mohou požadovat i další očkování, což je třeba si před cestou zjistit,” upozorňuje Petr Ševčík ze společnosti Agora DMT.

Jak si zpříjemnit cestování

V první řadě hleďte na bezpečnost svou i svého pejska. Nikdy ho tedy nenechávejte v autě navolno. Dnes existuje celá řada možností, jak psa převážet, aby mu neublížil ani případný náraz při havárii.

Kromě popruhů a připoutání na zadních sedačkách, případně v kufru vozidla, existuje celá řada nejrůznějších přepravek, klecí či tzv. cesťáčků vhodných do různých typů vozů.

Dostatečný pitný režim je pro psy v horkých dnech zásadní

Jak na to

Pokud vyrazíte na cestu v teplé dny, je vhodné ji podnikat v ranních hodinách, nebo naopak večer, kdy teploty nejsou tak extrémní.

„V nejteplejších dnech můžete použít chladicí podložku, kterou necháte ale jen na části plochy, kam si zvíře může lehnout, tím mu zajistíme možnost volby. Případně existují i hračky, které lze naplnit vodou, kterou necháte posléze zmrznout. Pejsek, který si s touto hračkou hraje, se tím nejen zabaví, ale zároveň si tím snižuje tělesnou teplotu,” radí Patrika Březinová z PetCenter.

Nikdy nenechávejte svého parťáka v zaparkovaném autě

Majitelé psů si dost často řeknou, že si odskočí jen na „pár minut“, a tak to pejsek v autě vydrží. Omyl! I když není venku horko na padnutí, teploty uvnitř auta stoupají nebezpečně vysoko.

„Nikdy proto nenechávejte ve stojícím zaparkovaném autě svého psa. Velmi brzy tam začne být příliš horký vzduch a ani stažená okénka nepomohou a pes se může rychle a snadno přehřát,“ varuje veterinární lékařka Kateřina Franková.

Tomáš Nushart: Trénink musí psa bavit, musí mu vonět a chutnat

Styl

Pozor při používání náhubků

Dávejte extrémní pozor i na používání náhubků. Jednak, stejně jako coktoliv jiného, se musí pozitivně natrénovat. Pak je zapotřebí hledět i na výběr náhubku jako takového.

Nikdy nepoužívejte fixační náhubky, které pejskovi obepnou tlamu a on tak nemá možnost v něm dýchat. Psi se ochlazují z drtivé většiny pouze otevřenou tlamou, dýcháním a odpařováním slin z jazyka. Pokud na něj nasadíme fixační náhubek, může mu, především v létě, jít po pár minutách doslova o život.

Jak psa zvykat na náhubek
„Nejprve ho nechte do něj strčit tlamu, odměňte ho a nechte tlamu vyndat. Postupně prodlužujte dobu, po kterou má tlamičku v náhubku. Teprve pak by mělo dojít i k manipulaci s popruhy náhubku kolem hlavy a k jejich zapínání. Jakmile pak jednou náhubek nasadíte, snažte se pejska zabavit nějakou zajímavou čichací aktivitou, aby ho v tu chvíli tolik neřešil,” radí trenér pozitivní výchovy psů Tomáš Nushart z psichologie.cz.

Rizika na letní dovolené 

  •  Pozor na spálení

Mysleli jste si, že když mají psi srst, ať už dlouhou nebo krátkou, tak se nemohou spálit na sluníčku? „Klasický omyl většiny chovatelů je, že se psi nemůžou spálit. Pravdou ale je, že i psi jsou k tomu náchylní! Zvláště obezřetní byste měli být u psů s bílou srstí, tito pejsci jsou k tomu ještě náchylnější,” upozorňuje veterinářka Kateřina Franková.

I proto určitě není dobrý nápad stříhat vaše chlupaté mazlíčky, abyste jim v dobré víře ulevili od horka. „Psí srst funguje i jako ochrana před sluncem a přirozená izolace tepla. A nezapomeňte, že i pejsci se sami před létem srsti, kterou nepotřebují, zbavují,” dodává.

Stejně tak je vhodné vyhnout se pobytu na slunci v nejkritičtějších hodinách a investovat do opalovacích krémů vyvinutých speciálně pro psy, které chrání tlapky, čenich nebo uši před nebezpečným UVA a UVB zářením.

  • Pozor na tlapky

„Jestliže je horko a vzduch se tetelí, je skoro stoprocentní, že stejně rozpálené budou i chodníky a silnice ve městech. Lidé mají tu výhodu, že si nazují boty a vyrazí. Pejsci mají ale jen své polštářky, které se lehce na rozpáleném asfaltu popálí a pro psy je to určitě nepříjemné,” zdůrazňují odborníci z Fitmin.

Snažte se proto, aby vaši pejsci chodili v parných dnech raději po trávě a jiných měkkých površích. A pokud už musíte jít po silnici, pak zkuste chodit po straně, kde je stín.

Jak moc ovlivňuje vás i vaše domácí mazlíčky, když spíte společně v posteli

Zdraví
  •  Nebezpečné přehřátí

Psi a horké letní teploty nejdou úplně dohromady. Teplo je pro ně jedno z největších rizik, jelikož nemohou své tělo ochlazovat pocením jako lidé. Pes se ochlazuje pomocí zrychleného dýchání anebo přes tlapky.

Bohužel na základě toho mají omezenou možnost odvádění tepla z těla. To v případě uzavřených prostor, ale i venkovních ploch na přímém slunci může vést k úžehu, bezvědomí a selhání krevního oběhu.

„Nenechávejte psa nikdy bez dostatečného přísunu tekutin. Ideální je mít všude s sebou na cestách cestovní láhev na pití pro psy, cestovní skládací misku, ale i chladicí podložku a pro menší plemena i vestu či chladicí šátek. Vhodné jsou i rychleschnoucí ručníky, které pomohou při ochlazování psa,“ doporučuje Martin Pučálka ze společnosti Krmiva Pučálka.

Mezi příznaky přehřátí patří vysoká dechová frekvence, bledé až namodralé sliznice a také bezvědomí.

„V okamžiku, kdy je pejsek přehřátý a vy potřebujete rychle zchladit jeho organismus, je nejúčinnější pejska postavit packami do potoka či chladné vody. Pejsci se nejčastěji potí a na druhou stranu i chladí právě přes své packy. Pokud zrovna nemáte poblíž potůček, bazén nebo vanu, stačí pejskovi omývat packy ručníkem namočeným ve studené vodě,” radí veterinářka.

  • Otrava mořskou solí

V případě, že se vydáte se psem na pláž, nikdy nezapomínejte na dostatek čerstvé vody, nikdy ho nenechte pít z moře. Pití velkého množství slané vody může vést k otravě solí. Mezi hlavní příznaky otravy patří nadměrná žízeň, zvracení, průjem nebo například zmatenost. Kromě tekutin je také vhodné psa po odchodu z pláže opláchnout od slané vody, kterou by si mohl vylizovat z tlapek a srsti.

  • Pozor na zapaření kůže a srsti

Jednorázové ochlazení koupelí ve vodě může být pro psa super. Bohužel potom srst psa ztrácí izolační vrstvu, která ho chrání před horkem. Když se namočí, už není načechraná, vzdušná a čistá. Když je promočená, ztrácí izolační vlastnost a v případě, že si pes po koupeli lehne na slunce, vzniká efekt Preissnitzova zábalu, tj. zapaření.

Kůže pod srstí se ve vlhku přehřeje, snadno vzniká hnisavý zánět označovaný jako „hot spot“. Proces je velmi svědivý a bolavý. Často je potřeba navštívit veterináře, aby místo pořádně ošetřil. Proto se vždy snažte po koupeli psa osušit a místa se záhyby vytřít do sucha.

  • Nebezpeční komáři

Komáři zejména v přímořských destinacích, jako je Itálie, Francie, Chorvatsko nebo Maďarsko, jsou přenašeči choroby zvané srdeční dirofilarióza neboli srdeční červivost – nemoci, která může mít pro psa až fatální následky.

„Během nákazy dochází k napadení plicní arterie, což vede k ucpání malých tepen. Pokud dojde k infekci, může být pes dušný, apatický, lze u něj pozorovat příznaky horečky a kašle, dokonce může omdlévat,” varuje veterinární lékař Dan Sokolíček ze společnosti Boehringer Ingelheim.

Stále častěji lze ale na tento problém narazit také na území Slovenska, jsou již hlášeny i případy na Moravě. Těžká infekce je přitom jen obtížně léčitelná a může skončit smrtí psa. Proto před každou cestou zajděte k veterináři a poraďte se o vhodné prevenci.

Foto: Fitmin

Vždy je dobrý mít s sebou lékárničku, která pomůže poskytnout první pomoc vašemu mazlíčkovi.

Lékárnička
Lékárnička je důležitým vybavením každého důsledného pejskaře. Nikdy nevíte, co se může přihodit, obzvlášť v cizí zemi, kde je řešení jakékoliv nepříjemné situace ještě o něco těžší než v domácím prostředí. Je jasné, že pokud je váš pes zvyklý brát nějaké léky, je lékárnička naprostou nutností.V lékárničce by neměl chybět obvazový materiál, teploměr, háček na klíšťata a hydrofilní gel, který urychluje proces hojení u zvířat.

Jak zabavit psa na dovolené

  •  Nosework

Pokud venku prší, nebo je naopak velké vedro, pak je ideální čas vyzkoušet s pejskem i nějakou novou aktivitu. Skvělou možností může být například nosework, při kterém se pes učí hledat a značit vzorky - typicky skořici nebo pomerančovou kůru.

Dá se s ním začínat doma a postupně ho brát i ven do těžších prostředí. „Na noseworku je skvělé, že využívá psí čich, což je nejvýraznější smysl psa, který má neskutečně vyvinutý. Tím pádem je pes časem schopný najít opravdu malinké vzorky pachu ve velmi náročných terénech,” vysvětluje Tomáš Nushart.

Také se nejedná o aktivitu, při které by pes musel nějak zásadně běhat, což je super, protože aktivních her najde člověk většinou hodně. Zatímco najít pro psa zábavnou pomalou aktivitu je daleko náročnější.

Podobným způsobem můžeme s pejskem hrát jednoduché čmuchací hry, například s čmuchací dečkou, po které poházíme pár pamlsků a necháme je pejska vyčmuchat.

„Na stejném principu se to dá praktikovat i na zahradě nebo venku v klidné části parku, když po kusu trávy rozházíme menší pamlsky a necháme je pejska vyčmuchávat. Fajnšmekři mohou zkusit nastrouhat parmazán nebo jiný aromatický sýr a také ho rozházet po zahradě. Tím, že bude na velmi malé kousky, to bude pro pejska náročnější aktivita, při které ale ještě více zapojí čich,” dodává Tomáš Nushart.

  • Hry s vodou

Zábavnou aktivitou na léto mohou samozřejmě být také hry s vodou. Jednoduchý rozprašovač vody může na pár chvil posloužit jako fajn zábava. Super možností jsou jakékoliv vaničky nebo psí bazénky, které pejskům napustíte a oni si do nich mohou jít, když to zrovna uznají za vhodné.

Fajn hrou, kterou pejskovi vodu představit, je pouštění lodiček s pamlsky po hladině vody. Zkrátka vezměte jakákoliv víčka od kafe nebo cokoliv, co bude po hladině plavat a na ně rozdejte pamlsky. Postupně si jen můžete hrát s výškou hladiny vody. Lavor se dá rovnou napustit úplně a pouštět víčka s pamlsky po hladině. Anebo, pokud máte větší vaničku nebo opravdu psí bazének, můžete nejprve naučit pejska chodit do něj bez vody přes rozhazování pamlsků po dně. A následně do něj jen velmi postupně vodu nechávat téct z hadice a opět zapojit lodičky z víček s pamlsky.

Tím se bude hladina zvyšovat postupně a pejsek se s ní bude seznamovat pomaleji, což může některým z nich určitě vyhovovat. Konečnou hladinu vody vždy řešte podle výšky psa, aby v ní nemusel plavat, ale mohl se v ní jen brodit.

Stejně tak mějte okraje tak vysoké, aby z vody dokázal kdykoliv sám vyskočit, aby měl jednoduše kontrolu nad tím, zda ve vodě chce být, nebo ne.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám