Hlavní obsah

Jak často je potřeba prát podprsenku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled není viditelná, ale přesto plní funkci estetickou i zdravotní. Podprsenka tvoří nedílnou součást dámského každodenního šatníku. Přesto jí většina žen nevěnuje dostatečnou pozornost a péči. Nedůsledné praní spodního prádla přitom může způsobit kvasinkové infekce, kontaktní dermatitidu a další kožní problémy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejprve je důležité pochopit, že podprsenky by se měly prát, přestože nevykazují známky nošení či zápachu. Pokud totiž nevěnujete spodnímu prádlu častou hygienu, můžete si koledovat o infekci.

„Rizika nošení špinavé podprsenky zahrnují bakterie, které se mohou otírat o vaši pokožku a způsobovat infekci. Kvasinkové infekce jsou běžné pod prsy a jsou způsobeny druhy kvasinek zvanými Candida. Kvasinky mají rády tmavá, vlhká místa, a proto se koncentrují v této oblasti,“ říká Leah Ansellová, certifikovaná dermatoložka z New Yorku, pro Huffington Post.

Pravidelné praní také zbaví podprsenku od nečistot, jako je mrtvá kůže, která se přirozeně odlupuje, nečistoty a potu, dodala.

Odbornice na spodní prádlo Laura Burkeová také uvádí, že přirozené teplo, které tělo vydává, ve skutečnosti mění tvar podprsenky. „Umytím podprsenky ji pomůžete vrátit se do přirozeného tvaru,“ řekla.

Na svatbu bez faux pas: Návod pro svatebčany

Styl

Dodává také, že je potřeba sledovat stav podprsenky, zejména v případě, že obsahuje kostice. Pokud totiž dojde v této části ke ztenčení látky, může to vyvolat alergickou reakci na kov.

„Odhalené kovové části podprsenky mohou ve skutečnosti způsobit dráždivou kontaktní dermatitidu nebo alergickou kontaktní dermatitidu,“ tvrdí odbornice. Zajímavé je, že přílišné praní podprsenky je může také poškodit, což vede k otázce, jak často by se podprsenky měly vlastně prát?

„Podprsenky lze před praním nosit třikrát až čtyřikrát,“ tvrdí Burkeová. „Ale záleží na typu podprsenky. Například sportovní podprsenky lze prát po každém nošení.“

„Já sama mám sklon prát podprsenky ručně alespoň jednou týdně. Funkční prádlo pak peru po každé propocené seanci,“ říká návrhářka spodního prádla Nichole de Carleová.

„Sportovní podprsenka je těsná a vypasovaná, je tedy pravděpodobnější, že přispěje k zánětu kůže pod prsy, protože se pod ní více potíte,“ říká Ansellová a dodává, že pokud ji po tréninku nesundáte a hned nevyperete, bakterie se mohou dostat do vaší pokožky.

Jaký je nejlepší způsob praní podprsenek?

Otázkou není jen to, jak často si pereme prádlo, ale také jakým způsobem. Obecně panuje shoda, že podprsenky by se měly prát šetrně. Není ale potřeba se bránit pračce. „Stačí je prát na jemný režim nebo na ruční praní. Pokud je navíc perete s jiným oblečením, je lepší je umístit do ochranného sáčku,“ doporučuje Burkeová.

Vždy navíc dbejte na to, aby byla podprsenka zapnutá na všechny háčky a nezachytila se tak za jiné prádlo.

Naopak vyhnout byste se měla sušičkám, které mívají tendenci narušovat delikátní vlákna spodního prádla. Raději proto nechte podprsenky volně uschnout na vzduchu.

Jak poznáte, že je čas na novou podprsenku?

„Ideální je podprsenku vyměnit po jejích prvních narozeninách,“ radí Burkeová s tím, že většina žen si je „nechává mnohem déle“.

„Když si poprvé koupíte podprsenku, měla byste ji mít na prvním, nejvolnějším háčku a očku. Časem se podprsenka vytáhne a ztratí svoji pevnost. V průběhu času byste proto měla přejít přes prostřední háček až nakonec. Jakmile bude na nejtěsnějším háčku a oku a podprsenka již nebude poskytovat patřičnou podporu jako kdysi, je čas se jí zbavit,“ dodává.

Slunce, písek a styl: nejžhavější plážové doplňky letošního léta

Styl

Může se vám hodit na Zboží.cz: Podprsenky, Prací přípravky, Prací košíky a pytlíky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám