Hlavní obsah

Internet dělá ze seznamování sprint

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdysi bývaly některé věci přirozenější a jednodušší. I seznamování. Čekali jste na zastávce a tu vás oslovil úplně neznámý člověk, který prostě nemohl nasednout do tramvaje a odjet bez vašeho telefonního čísla. Nebo do vašeho ročníku nastoupila nová, krásná spolužačka a vy jste věděli, že ji musíte oslovit, než vás někdo předběhne...

Foto: Profimedia.cz

Žádná fotka ani popis nenahradí osobní interakci. Především pak nepřeskočíte úvodní krok seznámení: počáteční zalíbení.

Článek

Nechybí vám to trochu? Ta doba, kdy jsme se seznamovali v práci, v tanečních, ve vlaku..., a kdy jsme věřili v osudové setkání prodejce knih z Notting Hillu s filmovou hvězdou?

Podle průzkumů Institutu partnerských vztahů je tento scénář spíše nostalgickou vzpomínkou. Mladí lidé se nejvíce seznamují na internetu, a to až v 76 procentech. Zbytek vztahů vzniká prostřednictvím sociálního okolí, asi 20 procent. A na nečekané oslovení od neznámého zbývají pouhá čtyři procenta. U generace 40+ je zastoupení 60 % seznámení na internetu, 31 % díky sociálnímu okolí a 9 % anonymním oslovením.

Seznamovací inzeráty vypadaly kdysi nějak takto: Pohledná z Nového Jičína, 35 let, plných tvarů, hledá osamělého muže pro harmonický vztah založený na slušnosti a úctě. Ozvi se!

Z pohledu mladých je tohle prehistorie. Oproti dlouhému dvoření je dnes hledání partnera díky online světu spíše sprintem než během na dlouhou trať.

V moderních aplikacích vy i protějšky nahrajete fotografie na své profily a připojíte krátký text. Na displeji nebo obrazovce se vám zobrazí všichni potenciální partneři z vašeho okolí. Většina lidí pak během pár sekund posoudí, zda je protějšek zaujal, nebo ne. A vaše protějšky udělají to samé.

Když se líbíte sobě navzájem, můžete si začít psát. Ze seznamování se tak stává svým způsobem výběr podobný nákupu v samoobsluze. Zkoumáte, zda se vlastnosti inzerovaného „zboží“ shodují s tím, pro co jste do sámošky přišli.

Jaká fotka na seznamce zvýší mužům šanci na vážný vztah? Svaly ani nezkoušejte

Muži

Už do krátkého popisku na internetové seznamce o sobě řada lidí velmi striktně píše, co hledá nebo nabízí. Obzvlášť populární jsou v tomto případě zkratky. Stručně a jasně vymezují, proč lidé na těchto stránkách jsou, a co naopak nechtějí (tehdy použijí před zkratkou slovo NO, tedy ne či žádné).

Zkratka ONS („One Night Stand“ – setkání na jednu noc) například značí, že tento člověk chce pouze krátkodobý vztah za účelem sexu.

Obdobou může být ENM („Ethical Non-Monogamy“ neboli etická nemonogamie). Jde v podstatě o vážný romantický vztah, kdy partneři souhlasí se sexuálními nebo romantickými setkáními s dalšími lidmi. Navzájem si udílejí takovou „propustku“ k sexu ještě s někým jiným.

Pokud najdete na profilu napsáno FWB („Friends With Benefits“ – přátelé s výhodami), tak dotyčný očekává přátelský vztah, kde se za benefity považuje sex. Takové kamarádství může znamenat buď jen pravidelné setkávání za účelem sexu, nebo jde o podnikání i dalších zájmových aktivit, ale s již zmíněným benefitem.

Jak začít randit po rozvodu

Vztahy a sex

Zkratka POLY znamená polyamorní. Tito lidé chtějí nemonogamní spojení, ve kterých žije více osob v romantických vztazích najednou. Díky souhlasu všech zúčastněných se jedná o polygamní vztah, a nikoliv o nevěru.

Páry či jednotlivci někdy hledají sex ve více lidech, jednorázově nebo opakovaně. Popisují to zkratkami MMF („Male-Male-Female“, tedy muž-muž-žena) nebo FFM („Female-Female-Male“ neboli žena-žena-muž). Označení SWAP (výměna) se používá, když pár zve jiný pár k výměně partnerů.

Při setkání tváří v tvář naše tělo samo vyhodnocuje, zda je pro nás potenciální partner atraktivní. Pokud ano, začne se nám vyplavovat adrenalin. Tak poznáme prvotní erotickou přitažlivost

Mezi výhody seznamování přes internet nepochybně patří to, že sem přicházejí lidé, kteří zároveň partnera opravdu hledají. Nehrozí tedy, že vás neznámá/ý na ulici, nějaké akci či ve vlaku rovnou odmítne, případně vyjde najevo, že je zadaná/ý.

Také veškerá nervozita při komunikaci na dálku opadá. Navíc máte velký výběr a je to pohodlné – seznamovat se můžete i v teplákách doma z gauče. V bezpečí online prostředí vyfiltrujete pouze ty, u kterých opravdu stojíte o setkání. Předem víte, co protějšek chce a zda máte společné zájmy. To ale vůbec nemusí znamenat, že vzájemná „chemie“ bude na schůzce fungovat. Další nevýhoda je, že kvůli všemožným fotografickým filtrům fotografie ze seznamky ne vždy odpovídají realitě.

Kdy jste naposledy zažili, že vás někdo náhodně oslovil a pozval vás na rande? A kdy jste naposledy oslovili někoho vy? Ve své praxi často slýchám: To už je dávno! Čím mladší klient je, tím častěji odpovídá: Nikdy... Potíž je, že žádná fotka ani popis nenahradí osobní interakci. Především pak nepřeskočíte úvodní krok seznámení: počáteční zalíbení.

Přibývá lidí se strachem z offline seznamování

Vztahy a sex

Při setkání tváří v tvář naše tělo samo vyhodnocuje, zda je pro nás potenciální partner atraktivní. Pokud ano, začne se nám vyplavovat adrenalin, tak poznáme prvotní erotickou přitažlivost.

Lidé to popisují jako „pozitivní formu stresu“, kdy se jim rozbuší srdce, zrychlí se dech, roztáhnou se zorničky a cítí určitou míru nervozity. Teprve když naše tělo dává tyto signály o kompatibilitě, která se často označuje za chemii, tak se začíná člověk seznamování aktivně věnovat a chce se dozvědět více.

Tyto fáze jsou při online hledání prohozené. Sice hodnotíte vzhled, ale zda proběhne chemie, se většinou dozvíte až na první schůzce. Může se tak stát, že investujete spoustu času do člověka, který vám je sympatický, je pohledný a po všech stránkách fajn, ale když se setkáte, tak „to tam není“. Chodíte pak kolikrát na jednu schůzku za druhou, jejichž výsledkem často bývá rozčarování a únava.

Chápu, že seznámení přes internet má řadu výhod. Ale přece jen – pokud jste sami a hledáte nového partnera, nespoléhejte jen na sítě. Až příště potkáte někoho sympatického, dodejte si odvahy a oslovte ho/ji. Nepřipravujte se o ty motýly v břiše a zkuste si do života pustit trochu vzrušení, „nebezpečí“ z neznáma, kouzla nečekaného. Nikdy nevíte, co a koho vám život přinese.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Manuál flirtování pro moderní ženu

Upoutat pozornost zajímavého muže lze několika způsoby. Buď si vezmete hluboký výstřih, připravíte si laciné fráze a budete se chichotat každé jeho větě, nebo...

Výběr článků

Načítám