Hlavní obsah

I make-up a další zkrášlující přípravky mají datum spotřeby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nic nevydrží věčně. Stejně jako je tomu u léků, doplňků stravy, potravin, pečujících přípravků na pleť, tak i dekorativní kosmetika má své datum spotřeby. Bohužel na tento fakt mnohé ženy zapomínají. Kromě menšího efektu samotného přípravku u něj může dojít i k rozmnožení bakterií, které mohou způsobit řadu kožních potíží.

Foto: Profimedia.cz

I dekorativní kosmetika má jen omezenou životnost.

Článek

Životnost každého přípravku závisí nejen na datu spotřeby, ale také na tom, jak je skladován a jak je s ním zacházeno.

K základní orientaci tak slouží datum expirace, jež je vytištěno na samotném obalu. Pokud se jedná o zcela nový výrobek, který ještě nebyl nikdy otevřen, měl by bez otevření vydržet 2-3 roky.

Krémovitější výrobky, které obsahují oleje nebo másla, jako jsou např. krémové korektory, tekuté tvářenky, se mohou zkazit dříve, jelikož tuk má tendence žluknout.

Pokud se jedná o čistě přírodní make-up, který neobsahuje silné konzervační látky, může se zkazit, i když ještě nebyl otevřen, a to poměrně brzy.

Jak vybírat řasenku pro citlivé oči

Styl

Podle čeho poznat, jak dlouho po otevření přípravek vydrží?

Na každém obalu naleznete symbol otevřené skleničky s číslem a písmenkem M. Číslo značí, kolik měsíců máte na spotřebování výrobku od jeho otevření.

Řasenka a další oční make-up mívají kratší trvanlivost, obvykle 6 měsíců, korektor 12 měsíců a vůně až 5 let.

Trvanlivost

Rtěnka: 18–24 měsíců

Lesk na rty: 12–18 měsíců

Podkladová báze a korektor: 12–18 měsíců

Řasenka: 3–6 měsíců

Tekuté oční linky: 3–6 měsíců

Krémové výrobky: 12–18 měsíců

Práškové produkty: 12–18 měsíců

Pokud uvedený symbol není na obalu, zřejmě byl na krabičce, kterou jste již dávno vyhodila. V takovém případě zkuste následující:

  • Přivoňte k make-upu. Pokud zapáchá, vyhoďte ho.
  • Podívejte se na barvu, pokud má jen malinko jiný odstín než na začátku, opět vyhoďte. Mnoho krycích produktů zoxiduje a zbarví se trochu do oranžova.
  • Pokud se změnila struktura přípravku, případně se drolí, pak jej opět raději vyhoďte.

Podzimní make-up: Na proměnu denního líčení ve večerní stačí jediný produkt

Styl

Prošlý zkrášlující přípravek stejně nefunguje tak jako na začátku, pigmenty nejsou tak zářivé, mohou se drolit, zaschnout. Zároveň ale přípravky mohou obsahovat i nejrůznější bakterie, které mohou způsobit zčervenání pleti, vyrážku, akné, oční infekci apod.

Obzvlášť obezřetné buďte při používání očních stínů, tužek na oči či řasenky, jelikož oční okolí je obzvláště citlivé.

Pokud chcete prodloužit životnost svých přípravků, pak si vždy před kontaktem s nimi umyjte ruce, pravidelně čistěte štětce a houbičky na make-up a vyhněte se půjčování věcí někomu dalšímu.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Make-up, Řasenky, Rtěnky, Pudry, Oční linky

Reklama

Výběr článků

Načítám