Hlavní obsah

Herečka Jamie Lee Curtisová: Šediny i vrásky ke stárnutí patří

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svůj nesporný talent prokázala především v řadě vynikajících komedií, dnes je z Jamie Lee Curtisové, pověstné svou pěknou postavou, i populární spisovatelka pro děti. V padesáti jí na půvabu neubírají ani šediny, naopak si na nich zakládá.

Foto: Profimedia.cz

Jamie Lee Curtisová se svou hereckou kolegyní Teri Hatcherovou.

Článek

Barvení vlasů odmítá stejně jako plastické operace. „Tyhle věci ke stárnutí patří a člověk je má brát takové, jaké jsou. I v padesáti letech může být žena krásná, pokud o sebe a své tělo dbá, stárnout se přece dá s noblesou.

Odložila jsem šperky a oblékám se jen do decentní černé a bílé, výjimkou jsou snad jedině džíny. Osobně se teď cítím mnohem lépe, jsem ve všech ohledech daleko chytřejší,“ prozrazuje Jamie, která propaguje zdravou stravu, cvičí jógu a třikrát týdně hraje tenis.

Začátkem nového tisíciletí, kdy točila jeden film za druhým, se dala ještě na psaní knížek pro děti. Stala se uznávanou spisovatelkou a autorkou několika bestsellerů. V roce 2003 dostala dokonce cenu Grammy v kategorii nejlepší mluvené album pro děti, které natočila podle své knížky.

Upřednostnila děti před kariérou

Rok nato šokovala své okolí, když prohlásila, že role v podařené komedii s Timem Allenem Vánoce naruby (2004) byla poslední, kterou přijala, a že pomýšlí na předčasný konec své kariéry a chce se především věnovat dceři Annie a synu Thomasovi.

„Jsem natolik vytížená, že pokud bych dál filmovala, museli by mé děti dál vychovávat cizí lidé, a nechci ani přestat psát. Mé knížky o mně vypovídají daleko víc než všechny filmy, co jsem kdy natočila,“ dodala výmluvně.

Foto: Profimedia.cz

Jamie Lee Curtisová

Našla se v komedii

Dcera hvězd stříbrného plátna Tonyho Curtise, nezapomenutelného Joea z komedie Někdo to rád horké, a Janet Leighové, známé ze slavné sprchové scény v Hitchcockově Psychu, odstartovala svou filmovou kariéru stejně jako její matka v hororech v roce 1978 a po několika úspěšných Halloweenech ji tvůrci už málem také zařadili k tomuto žánru.

Jamie byla ale přesvědčená o tom, že se narodila jako komik a zkusila komedii. Dobře udělala. Vynikající byla hned v menší roli prostitutky v komedii Záměna (1983). Uznání jí o pět let později přinesla komedie plná suchého anglického humoru Ryba jménem Wanda, kde vedle vynikajícího Brita Johna Cleese už svůj talent ukázala v plném rozsahu.

V roce 1994 pak přišly komerčně velice úspěšné Pravdivé lži Jamese Camerona. Jamie si v nich zahrála Helen, naivní, nic netušící manželku Arnolda Schwarzeneggera alias špičkového agenta supertajné vládní agentury, a doplnila svůj rejstřík o akční krimi komedii. Za brilantní ztvárnění hlavní role získala prestižní Zlatý glóbus.

Už zase točí filmy

Curtisová je manželkou známého amerického herce a režiséra Christophera Guesta, který v roce 1996 zdědil po svém britském otci baronský titul, takže i z ní je baronka.

„Když chci v nějaké luxusní restauraci zamluvit stůl, ráda se oháním titulem. Baronka Haden Guestová zní mnohem lépe než Jamie Lee Curtisová,“ říká s úsměvem Jamie. S manželem adoptovala v roce 1986 dnes už dospělou dceru Annii a o deset let později Thomase (13). Jejich letos už stříbrné manželství je v Hollywoodu dáváno za vzor.

Svůj odchod do předčasného hereckého důchodu však už Jamie vzala zpět. V roce 2005 natočila další komedii Mladý a já, vloni dobrodružný snímek pro děti Čivava z Beverly Hills. Poslední novinkou je, že režisér James Cameron a Arnold Schwarzenegger zvažují, že by natočili pokračování Pravdivých lži, a nabídli Jamii opět roli Helen, kterou si s takovou chutí zahrála.

Reklama

Související témata:

Související články

Sandra Nováková: Muži jsou mnohem rovnější

Ač je štíhlounké černovlásce sedmadvacet, má už na svůj věk docela bohaté životní zkušenosti. A ne vždy zrovna nejveselejší. Jen výraz věčného smíška vzdáleně...

Výběr článků

Načítám