Hlavní obsah

Generace Z hledá módní inspiraci na sociálních sítích. Důležitá je i udržitelnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zástupci generace Z pomalu rostou do produktivního věku. Jaké jsou jejich požadavky na módu a v čem se liší od mileniálů?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ženy z generace Z definuje v módě stejně jako v jiných ohledech touha po informacích a nových technologiích. To vyplynulo z průzkumu platformy pro objevování módy Glami Fashion (Re)search. Ženy z generace Z chtějí mít před nákupem maximum informací, častěji než mileniálky je zajímají zákaznické recenze, informace o slevách nebo o vrácení produktu.

Co je Generace Z?

Generace Z je společný název pro skupinu lidí narozených od poloviny 90. let 20. století do roku 2010. Generace Z je známá životem online a v rychlém tempu, spojeným s okamžitým sdílením myšlenek a poznatků na různá témata, pomocí různých médií a produktů. Výrazný rozdíl mezi generací Y a generací Z je ten, že členové předchozí generace pamatují život před vzestupem využívání masových technologií, zatímco následující generace se narodila až po něm.

Jak moc visí generace Z na kryptoměnách a NFT

Internet a PC

Mileniálové zaplatí za módu víc, generaci Z zajímá udržitelnost

Generace Z teprve do ekonomicky aktivního věku vstupuje, v současné době tak mileniálové utrácejí za módu více. Téměř polovina žen z generace mileniálů utratí průměrně během tří měsíců více než 3000 Kč. U mužů je to třetina. V generaci Z se pak čísla vyrovnávají a 35 % obou pohlaví hlásí, že za módu dali nad 3000 Kč.

Kdo jsou mileniálové?

Označení mileniál se v obecné rovině používá pro lidi, kteří dosáhli dospělosti na přelomu tisíciletí (od slova milénium). Někdy se tito jedinci označují také jako Generace Y a jejími příslušníky jsou ti, kteří se narodili mezi lety 1978 a 1999, nebo dokonce až 2004.

Dívky z generace Z nacházejí oblibu v kombinaci online a offline nakupování

Ženy ve věku 15–24 let nakupují módu online pravidelně, 23 % z nich alespoň jednou měsíčně, 14 % dokonce častěji. Více než 80 % generace Z i mileniálů dává přednost kombinaci online nakupování s návštěvou kamenných obchodů.

KVÍZ: Poznáte nejznámější tváře ze světa módy?

Styl

Necelá polovina žen z generace Z si tak zboží nejprve prohlédne na internetu a následně jej jde vyzkoušet a zakoupit do obchodu. Oproti tomu 58 % mužů stejného věku nakoupí rovnou online.

Generace Z hledá kromě produktů i inspiraci a novinky – 41 % žen navštěvuje ve svém mobilu módní weby nebo aplikace, aby viděly novinky a trendy. Sedm z deseti pak považuje Instagram a TikTok za nekonečnou studnici nápadů. U mileniálek jsou to pouze čtyři. Muže z generace Z najdete ze 74 % na YouTube, jejich starší kolegy pak u televize.

Zajímavým paradoxem generace Z je, že ve více než polovině případů chtějí nakupovat v souladu se svými hodnotami – etikou, kvalitou a klimatickou udržitelností. Často však z důvodu omezených financí sahají po rychlé módě, která jim dovolí za stejnou částku pořídit více kusů.

Anketa

Nakupujete módu přes internet?
Všechny své nákupy již řeším online.
17,5 %
Upřednostňuji online, ceny na internetu jsou výhodnější.
14,4 %
Kombinuji online nakupování s návštěvami obchodů.
42,3 %
Oblečení si nejraději zkouším v kabince, proto preferuji offline nákupy.
7,2 %
Výhradně v obchodech. Nerad/a kupuji zajíce v pytli.
18,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 97 čtenářů.

Nejhorší módní trendy minulého roku

Styl

Zimní barefootová obuv

Styl

Reklama

Související články

Jak často prát kabáty a rukavice

Ačkoliv běžná domácnost zapíná pračku i několikrát týdně, svrchníků a rukavic se praní obvykle netýká. Lékaři přitom upozorňují na to, že právě bundy...

Plesová sezona: Jaké šaty si vybrat

Každým rokem s novou nadcházející plesovou sezonou přichází společná otázka většiny žen. Jaké šaty si na tyto akce pořídit?

Výběr článků

Načítám