Hlavní obsah

Existuje 5 různých typů pleti. Znáte ten svůj?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K dokonalé péči o pleť potřebujete nejen kvalitní kosmetické přípravky, ale také znalost svého typu pleti. Bohužel spousta žen je přesvědčena, že ví, jakou pleť mají, realita je přitom jiná. I když kupují velmi kvalitní přípravky, jejich pleť nedosahuje takových výsledků, jak by si přály.

Foto: Profimedia.cz

Typ pleti se v průběhu let může měnit.

Článek

Zjistit svůj skutečný typ pleti nemusí být vůbec tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Jednak se pleť může měnit v průběhu času, velmi významně ovlivnit ji ale může i klima, hormony či strava.

Zaměřili jsme se tedy na všech pět typů pleti a pokusíme se vám vysvětlit, co je charakterizuje a jak o každý z nich pečovat.

1. Mastná pleť

Aby se pokožka udržela hydratovaná, vylučuje přírodní oleje. U lidí s mastnou pletí se tento proces zrychluje, a to zejména v okamžiku, má-li dotyčná větší póry. „Čím větší póry žena má, tím aktivnější mazové žlázy jsou, a tudíž i vylučují více mazu,” vysvětluje dermatoložka Doris Dayová.

Na pleti se tak vytváří během celého dne mastný film a často se i objevují pupínky akné či černé tečky.

Proč je aktivní uhlí účinné v péči o pokožku

Styl

Zda jste náchylné k mastné pleti, jednoduše zjistíte i tak, že po aplikaci hydratačních krémů, ale i jiných přípravků se vaše pleť významně leskne a velmi špatně na ní drží make-up.

U mastné pleti je také velmi komplikované najít správný opalovací krém na obličej, protože budí často dojem lepkavosti a těžkosti.

Jak pečovat o mastnou pleť?

Vyhněte se hutných a hydratačním krémům. To ale neznamená, že máte hydrataci pleti úplně vynechat. I mastná pleť může být ve skutečnosti stále suchá, protože voda a olej jsou dvě různé věci. Proto svou pleť hydratujte kyselinou hyaluronovou, která pokožce pomáhá zadržovat vodu, aniž by na vrchní vrstvě zanechala mastný film.

Tuto kyselinu obsahuje většina hydratačních krémů, ale ty mohou zejména po ránu velmi mastné pleti vadit, a proto je dobré tuto kyselinu pleti dodat pomocí séra a hydratační krém volit až na noc.

Foto: archív firem

Péče o mastnou pleť

Foto: Medik8 Balance Moisturiser & Glycolic Acid Activator - hydratační matující krém pro prevenci akné. Medaprex.cz, 1325 Kč; Perricone MD Blemish Relief hydratační krém s retinolem - noční péče, která hydratuje, reguluje nadbytečný maz a odstraňuje odumřelé buňky. Notino, 1399 Kč; Shiseido Waso Shikulime hydratační krém bez obsahu oleje - zajišťuje 8hodinovou hydrataci, sjednocuje a vytváří zdravě vypadající vzhled pleti, od 1078 Kč; Erborian Bamboo sérum pro matný vzhled pleti a minimalizaci pórů, od 998 Kč; La Roche-Posay Effaclar K (+) - svěží matující krém pro mastnou a problematickou pleť. Notino, 369 Kč

2. Suchá pokožka

Suchá pleť na první pohled vypadá mdle a bez života. Je to dáno i tím, že je její vnější vrstva pokryta odumřelými kožními buňkami, které způsobují, že se od nich světlo odráží v různých směrech, zatímco hydratovaná pleť má hladký povrch, který odráží světlo rovnoměrně, a tak působí zářivěji, a tedy i zdravěji.

Za suchou pokožku může hned několik faktorů od nadměrného slunění, horké sprchy, nadměrné exfoliace kyselinou salicylovou či glykolovou až po věk. Stárnutím se kvůli hormonálním změnám naše pleť stává přirozeně sušší.

Jak pečovat o suchou pleť? 

Pokud máte sklon k suché pokožce, je ze všeho nejdůležitější ji hydratovat a dělat vše proto, aby se voda v pokožce udržela. Pokud se vám to podaří, pak vaše pleť bude opět plnější, zářivější a vy budete celkově vypadat mladší.

Podle odborníků je ale důležité se vyhýbat horké sprše a všem produktům obsahujícím detergenty nebo sulfáty, které dráždí pokožku.

Suché pleti pak velmi prospívají hydratační přípravky s krémovitější texturou. Mléka a gely tak přenechejte někomu jinému.

V případě suché pleti přes den nikdy nezapomínejte na přípravky s UV filtry a večer na noční péči.

Foto: archív firem

Péče o suchou pleť

Foto: Nivea Cellular Hyaluron Professional Serum - kyselina hyaluronová pleť intenzivně hydratuje a viditelně redukuje jemné linky, 439 Kč; Eucerin Hyaluron-Filler 3x EFFECT - denní krém s SPF 15 bojuje s prvními známkami stárnutí suché pleti, 674 Kč; Vichy Nutrilogie 2 - pleťový krém pro velmi suchou pleť. Notino, 505 Kč; Nobilis Tilia Sérum hyaluronové - aktivně regeneruje všechny typy pleti, současně jim dodává tolik potřebnou hydrataci. Biooo.cz, 319 Kč; Smyssly Hydra Silky Cream - hedvábný hydratační krém, dodává pleti hydrataci a napomáhá vyhlazovat vrásky a linky. Fann.cz, 1330 Kč; SAIN Originální denní krém pro omlazení pleti - s okurkou, bioaktivním peptidem a hyaluronátem, vaši pleť zpevní, dokonale hydratuje a sjednotí, 2490 Kč; Dior Hydra Life Fresh Hydration Sorbet Crème - pleťový krém pro intenzivní hydrataci, 1800 Kč

3. Citlivá pokožka

Citlivá pokožka je velmi náchylná k zánětům. Proto jsou i tito lidé náchylnější k akné, rosacee nebo kontaktní dermatitidě (červené vyrážce).

Často se i stává, že při použití nesprávných přípravků pleť pálí a štípá či jinak přehnaně reaguje na některé složky v kosmetických přípravcích.

Jak o citlivou pleť pečovat?

Například ženy, jejichž citlivá pleť inklinuje k tvorbě akné, by se měly vyhýbat přípravkům obsahujícím isopropylmyristát, jenž je oblíbenou složkou zejména vlasových kondicionérů.

U citlivé pleti je také dobré se vyvarovat tření (ručníkem), nadměrnému teplu a spouštěčům, jako je alkohol nebo stres.

Jak moc stres působí na naši pokožku

Styl

Citlivá pleť navíc bývá dost často i velmi suchá, a proto je potřeba ji i náležitě hydratovat.

Podle odborníků ale citlivá pleť nemusí být nutně trvalý stav. Správnou péčí lze tento problém trvale odstranit.

Foto: archív firem

Péče o citlivou pleť

Foto: Lavera Basis Sensitiv denní hydratační krém pro citlivou pleť - v bio kvalitě, 279 Kč; Ahava Clineral SKINPRO - hydratační a zklidňující krém pro citlivou a intolerantní pleť. Notino, 535 Kč; Yves Rocher Sensitive Camomille - lehký zklidňující krém na obličej, 379 Kč; Ziaja Sensitive zpevňující noční krém - pro citlivou pleť, hydratuje ji, vypíná a zklidňuje podráždění a začervenání. Ziajaprotebe.cz, 129 Kč; Uriage Roséliane Výživný krém pro citlivou pleť se sklonem k zčervenání. Dr.Max, 519 Kč; Erborian Bamboo Crème Frappée - denní péče poskytuje pokožce okamžitou podporu. Skvěle se vstřebává, energizuje a hydratuje pleť po celý den, 1069 Kč

4. Smíšená pleť

Neexistuje univerzální definice pro smíšenou pleť. Mnozí dermatologové si navíc myslí, že se nejedná o skutečný typ pleti, ale jen o určitý moment, kdy se pleť sezonně mění, kdy v létě bývá pleť mastnější a v zimě sušší, což je přirozený jev.

Obecně je nicméně za smíšenou pleť považováno, pokud má dotyčná mastnější pleť v tzv. T-zóně (čelo, nos, tedy kde je více mazových žláz), případně na bradě, zatímco na tváři či kolem úst a očí je pleť suchá či citlivá.

Jak o smíšenou pleť pečovat?

Odborníci doporučují na mastnější T-zónu používat přípravky pro mastnou pleť a na ostatní místa podle potřeby, buď na normální, suchou či citlivou pleť. Lze také střídat přípravky podle toho, jak se pleť mění v průběhu období.

Lidé se smíšenou pletí tak mívají péči o svou pleť o dost složitější. Jednak musí mít k dispozici mnohem více přípravků než jiní lidé, také o pleť pečovat mnohem obezřetněji.

Foto: archív firem

Péče o smíšenou pleť

Foto: comfort zone Sublime skin fluid - tekutý krém na obličej poskytující hydrataci, objem a pružnost, 2760 Kč; Syncare Bio noční krém pro mastnou a smíšenou pleť. Notino, 363 Kč; Gernétic Créme Spéciale Peaux Mixtes et Grasses - lehký krém, který se dobře vstřebává, nezanechává pocit mastnoty. Je určený na ošetření mastné a smíšené pleti se sklonem k zánětlivým projevům. Gernetic-eshop.cz 1276 Kč; MIXA 24 HR Moisturising - lehký vyvažující a hydratační krém pro normální až smíšenou pleť, 145 Kč; Nuance Youth Complex denní krém pro normální a smíšenou pleť - obsahuje přírodní aktivní látky, které poskytují hydrataci, ochranu a výživu mladé pleti. Optimalizuje produkci kožního mazu. Dr.Max, 499 Kč; Vichy Idéalia vyhlazující a rozjasňující krém - pro normální až smíšenou pleť. Notino, 665 Kč

5. Normální pleť

Za normální pleť je považována ta, kterou neprovázejí žádné potíže. Dost často se ale stává, že se jedná o kombinaci mastné a suché pleti, která působí na první dojem zdravě, hydratovaně a snese většinu věcí, aniž by přehnaně reagovala.

Normální pleť tak produkuje dostatek kožního mazu, čímž udržuje pokožku hydratovanou a zdravou.

Jak pečovat o normální pleť?

V tomto případě bude záležet především jen a jen na vás a vašem vlastním pocitu, který ve vás konkrétní přípravky vzbudí. Určitě nezkazíte nic tím, budete-li používat v létě lehké hydratační přípravky a v zimě naopak mastnější produkty.

Můžete i více sázet na přírodní kosmetiku, jelikož u vás nehrozí ani přehnané reakce na konkrétní bylinky. Naopak pozor si dejte na přípravky obsahující dráždivé chemické látky, jelikož reakce vaší pleti nemusí být dlouho patrné a mnohem snáze si tak způsobíte do budoucna spoustu potíží.

Foto: archív firem

Péče o normální pleť

Foto: Yage Organics Denní i noční olej proti vráskám Au Revoir Wrinkles - podporuje  přirozenou tvorbu kolagenu, zpevní tak strukturu a elasticitu pleti a podpoří regeneraci kožních buněk. Yageorganics.cz, 1590 Kč; Medik8 Advanced Day Ultimate Protect - denní výživný krém s vysokou ochranou SPF 50, PA++++ a enkapsulovanou fotolyázou pro opravu poškození pleti. Medaprex, 1700 Kč; Endor Anti-aging Serum - nabité nanotechnologií, která svým působením zpevní vaši pleť, vyhladí vrásky a obnoví kontury. Medaprex, 1830 Kč; ESSENTÉ Vyrovnávací hydratační krém - inovativní zvlhčující krém, který poskytuje intenzivní, okamžitou a dlouhodobou hydrataci, 640 Kč; Elizabeth Arden Flawless Future Moisture Cream hydratační krém s ceramidy SPF 30 - okamžitě pleť zvlhčuje a minimalizuje projevy hektického životního stylu, 1265 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám