Hlavní obsah

Isabella Rosselliniová podědila půvab a smysl pro praktičnost po matce Ingrid Bergmanové

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve svých dvaašedesáti letech patří tato všestranně talentovaná Italka mezi nejzaměstnanější umělkyně. Kromě toho, že se letos představí v dalším filmu, má několik významných poslání na filmovém festivalu v Cannes.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Isabella Rosselliniová v Cannes

Článek

Byla jmenována prezidentkou poroty v jedné z kategorií. Má to význam i proto, že letošní festival vzdá hold její matce Ingrid Bergmanové, která se narodila v roce 1915, takže v srpnu to bude 100 let (zemřela 1982). Isabella je zvaná nejen jako čestný host na promítání dokumentu o ní, ale sama slavnou mámu uctí i pořadem Ingrid Bergman Tribute. Ten vychází z osobní korespondence Bergmanové s Rossellinim a bude se posléze hrát ve všech velkých světových divadlech.

V Isabelle, třetím potomku italského režiséra Roberta Rosselliniho a švédské herečky Ingrid Bergmanové, se skloubilo to nejlepší, co dostala do vínku od svých uměleckých rodičů. Půvab a smysl pro praktičnost podědila po matce, odvážnou politickou angažovanost po realistickém otci.

Má vrozený smysl pro humor, který ukázala v řadě televizních filmů s oscarovým hercem Robertem Benignim, ale zároveň i vrozenou smyslnou přitažlivost, když okouzlila kultovního režiséra Davida Lynche a stala se manželkou slavného Martina Scorseseho.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Isabella Rosselliniová v Cannes

Dvojnásobná máma, úspěšná podnikatelka v kosmetickém průmyslu, nezapomenutelná modelka a hlavně Italka se dokázala proslavit v Hollywoodu. Uznání získala také jako malířka, vystavovala v Paříži a New Yorku. Je i autorkou autobiografické knihy Some of Me (Něco o mně, 1997).

Neskutečně barevnou životní pouť by mohl Isabelle kdekdo závidět. Vyrůstala střídavě v Itálii a Francii. Ještě než v roce 1971 ukončila v rodném Římě studium kostýmního návrhářství, asistovala o letních prázdninách návrhářům ve filmech svého otce.

V roce 1972 se odstěhovala do New Yorku, kde pracovala nejprve jako překladatelka pro Italien News Bureau a učitelka italštiny v New School for Social Research. Po třech letech novinářské praxe se stala reportérkou newyorské pobočky italské TV společnosti RAI.

V 80. letech působila jako velice žádaná modelka a objevovala se na titulních stránkách prestižních módních časopisů. Titul v časopisu Voque si pro úspěch zopakovala dokonce pětadvacetkrát! Po dlouholeté smlouvě s francouzskou kosmetickou firmou Lancôme uvedla v roce 2000 na trh vlastní parfém s charakteristickým názvem My Manifesto.

Foto: Profimedia.cz

V dramatu Milenci se objevila s Joaquinem Phoenixem.

Ve filmu na sebe upozornila úlohou italské dívky Eugenie v politicky laděném poetickém filmu Louka (1979). Mezinárodní hvězdu z ní udělala však až v roce 1986 role záhadné barové zpěvačky v mysteriózním erotickém thrilleru Davida Lynche Modrý samet. Od té doby patří Isabella mezi nejžádanější hvězdy.

Víte, že…

V létě 1994 natáčela v České republice životopisný snímek o L. van Beethovenovi Nehynoucí láska. V té době se zamilovala do dalšího významného muže – herce Garyho Oldmana, který hrál hlavní postavu.

Z manželství s texaským manekýnem a architektem Jonathanem Wiedemannem má dceru Elettru (32) a syna Roberta (22).

Z posledních filmů ráda vzpomíná na skvostně obsazený snímek Milenci (2008). „Tenhle příběh mladého Leonarda (Joaquin Phoenix), který se po neúspěšném pokusu o sebevraždu vrací k rodičům, mě vzal za srdce. Hraju matku, sice milující, ale ani já, ani otec mu nerozumíme. Když pak pozná dvě mladé ženy, zdá se, že je vyhráno. Místo toho nastává ale šílená situace. Leonard totiž miluje jinou, než mu nutíme… Prožívala jsem jeho bol úplně stejně, jako by to byl můj vlastní syn Roberto,“ svěřuje se po letech slavná Isabella Rosselliniová.

Reklama

Související témata:

Související články

Kim Novak: Běžně vařím knedlíky

Jmenuje se Marilyn. Stejně jako filmová legenda Marilyn Monroe. Proto z ní udělali v Hollywoodu Kim. České příjmení Novak si tam nicméně uhájila. A v 50....

Výběr článků

Načítám