Hlavní obsah

Scott Eastwood: Jít ve šlépějích mého otce není vůbec jednoduché

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Abych byl upřímný, tátovi nikdy nezáleželo na tom, jestli budu instalatér, nebo herec. Jen mi řekl: Hlavně ať děláš cokoli, dělej to dobře. Buď pokorný, skromný, pracuj tvrdě a buď muž,“ prozradil Scott Eastwood při premiéře svého nového snímku The Longest Ride.

Foto: Profimedia.cz

Nezapře, že jablko nepadlo daleko od stromu.

Článek

Trvalo ale několik let, než se devětadvacetiletý syn oscarového herce a režiséra Clinta Eastwooda (84) rozhodl pro hereckou dráhu. Dokonce na začátku kariéry používal jen příjmení své matky, letušky Jacelyny Reevesové.

„Velice dobře si uvědomuji odpovědnost, která se pojí k odkazu otcova jména, proto jsem si lidi chtěl získat vlastním přičiněním. Dělal jsem konkurz na každý tátův film. A když jsem jich měl několik za sebou i s jinými režiséry, řekl jsem si: Kašlu na to. Je to přece i moje příjmení a otci jako další Eastwood už ostudu dělat nebudu,“ dodává s úsměvem.

Dětství na place

„Měl jsem jistou výhodu v tom, že jsem vyrostl na natáčení a cestoval jsem s našima po světě. Otec se nikdy nebral moc vážně. Ke každému se choval s respektem a dělal vše pro to, aby mě v tomto duchu vychoval. Řekl mi: ,Věnuj pozornost tomu, co se povídá, naslouchej lidem. Stále se snaž být lepším člověkem, nikdy nebuď pohodlný a investuj do sebe.‘ A matka, dodnes moje nejlepší kamarádka, mě zase učila být čestným, nesobeckým a ovlivňovat lidi v pozitivním slova smyslu. Tak jsem se snažil.“

Nyní sice šplhá po hollywoodském žebříčku vzhůru, ale zároveň ví, že sláva může být vrtkavá, takže má dlouhý seznam koníčků, kdyby se nedařilo. Rád pracuje rukama a boduje i jako manekýn. „Vyrostl jsem na Havaji, pláž a surfování se staly mým druhým domovem. Byl jsem pořád opálený a to se počítá,“ směje se pohledný Scott.

Pod taktovkou otce

Na velkém plátně se poprvé objevil ve dvaceti ve válečném dramatu Vlajky našich otců (2006) v otcově režii, dva roky nato měl opět malou roli v Clintově dramatu Gran Torino a v roce 2009 do třetice vedle Matta Damona a Morgana Freemana ve sportovním dramatu Invictus: Neporažený.

V roce 2012 si s otcem zahrál znovu ve sportovním snímku Zpátky ve hře. The Longest Ride (2015) s Britt Robertsonovou je jeho dvacátým filmem. V tomto romantickém dramatu natočeném podle stejnojmenného románu Nicholase Sparkse hraje mladého jezdce rodea Luka Collinse, který je v jednom býčím zápase těžce poraněn.

Foto: Profimedia.cz

V romantickém snímku The Longest Ride mladý kovboj a studentka Sophia v podání Britt Robertsonové.

Rok nato se do rodea vrací a potká studentku Sophii. Na prvním rande spolu zachrání muže, který havaroval, a zamilovaný Luke se vrací bez ohledu na šílený risk zpět do rodea. „Fakt je, že táta podobných filmů natočil několik, a nedivím se, že když mě v této roli diváci uvidí, připomenu jim ho. Musím se ale hodně snažit, protože jít ve šlépějích tak velkého profesionála není vůbec jednoduché,“ sděluje.

Estrogen v rodině

Díky tomuto filmu se stal mladý Eastwood miláčkem Ameriky a dostává se mu pozornosti od fanynek různého věku. Jak se asi vyrovnává s nečekanou popularitou? „Mám štěstí v tom, že jsem vyrostl se šesti sestrami, takže v naší rodině bylo vždy hodně estrogenu a hned tak žádná mě nerozhází,“ směje se Scott, který tak rozšířil řadu atraktivních mladých herců, jako jsou Ryan Gosling a Channing Tatum.

„Za roli v The Longest Ride jsem rád i proto, že tento román od Sparkse je můj nejoblíbenější. Také jsem se snažil postavu Luka zahrát co nejvěrněji,“ dušuje se. Na otázku, jak fungovala chemie s talentovanou Britt, kolegyní ze Severní Karolíny, odpověděl: „Rozuměli jsme si od začátku, což je základem pro to, aby herecká dvojice působila důvěryhodně. Máme také podobný smysl pro humor a s tím jdou i ty nejnáročnější scény lépe. A Britt je super a dříč,“ chválí ji.

Dochvilný pracant

A co říká o sobě? „Můj život se ani teď v ničem nezměnil. Pořád každý den tvrdě pracuji a dělám to nejlépe, jak umím. Nejspíš se nestanu nejlepším hercem v Hollywoodu a beru to. Budu ale stále jedním z nejpracovitějších a budu patřit k těm, se kterými tvůrci rádi točí, protože přijdu vždy na čas a nebudu si stěžovat. Dal jsem se na tuto dráhu proto, že miluji herectví a chci dělat filmy.

Víte, že…

Je starším bratrem Kathryn Eastwoodové a nevlastním Kimber, muzikantky Kyle, herečky Alison, Francesky a Morgan.

Budu šťastný, i když po zbytek svého života nebudu nikdy slavný. Jsem třetí generací Kaliforňanů a dobře vím, že je v ní spousta podobně talentovaných a atraktivních mužů, takže jsem rád, že mám to štěstí a mohu pracovat,“ dodává zdařilá kopie slavného otce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám