Hlavní obsah

Cvičení nejen k tanci s Olgou Šípkovou

Právo, Olga Šípková a Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Účast v soutěži StarDance pro ni byla výzvou, dřinou i zážitkem. Olga Šípková, cvičitelka a mistryně světa v aerobiku, v ní podávala vynikající výkony. To, že ze soutěže s tanečníkem Markem Dědíkem nečekaně vypadla, spoustu diváků šokovalo. Tančit však bude dál. Pro radost. Abyste si tanec užívali i vy, připravila pro vás řadu cviků na protažení i posílení. Hodit se budou i těm, kdo na parketu zrovna neřádí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Olga Šípková a Marek Dědík

Článek

Tanec je nádherný pohyb, který přináší obrovskou radost, ale také může pořádně bolet. „Ženy ho milují a tato sestava cviků by jim měla pomoci v tom, aby si tancování opravdu vychutnaly,“ říká Olga Šípková.

„Mohou si ji zacvičit předtím, než se vydají na parket, ale největší smysl má ve chvíli, kdy z něj odejdou.“ Při tancování totiž drží tělo až nepřirozeně vzpřímené a tančí v botách na podpatku, což přetěžuje jisté skupiny svalů. Řada svalů se také kvůli značné fyzické námaze stáhne a zkrátí, takže pak potřebují uvolnit i protáhnout.

„Rozumně kompenzovat zátěž a námahu, kterou přináší tancování, to je hlavní smysl této sestavy,“ říká cvičitelka a mistryně světa v aerobiku Olga Šípková. „Sestava jim navíc může pomoci i v tom, aby se vyhnuly bolavým zádům nebo různým svalovým problémům. Ale také jim umožní, aby v sobě nechaly příjemně doznít radost z tance.“

1. Uvolnění mezilopatkových svalů

Vzpor klečmo, jednu ruku provlékneme pod druhou a hřbet ruky suneme co nejdál po zemi. Opřeme se při tom o rameno, hlavu položíme na zem. Pak se pětkrát zhluboka nedechneme a vydechneme. To samé provedeme i na druhou stranu.

Při klasickém tanci obvykle držíme rovná záda, což se může hodit i v běžném životě. Ale mezilopatkové svaly potřebují po námaze uvolnit.

Foto: Milan Malíček, Právo

2. Protažení svalů bederní části páteře

Sed roznožmo, pravou nohu skrčíme. Levou ruku pak položíme na pravé koleno, pravou vzpažíme.

Provedeme úklon tak, že levá paže zůstává stále na pravé noze. Tak skutečně protáhneme bederní svaly. To samé uděláme i na druhou stranu. Při cvičení nezadržujeme dech.

Bedra často bolí většinu lidí, zvlášť pak mě, když jsem tenisky na chvíli vyměnila za taneční boty na podpatku.

Foto: Milan Malíček, Právo
Foto: Milan Malíček, Právo

3. Protažení svalů hýždí a beder

Sedneme si, pravou nohu skrčíme, vzpažíme a trup natočíme k natažené noze. Pomalu se kulatě předkláníme, aniž bychom zvedaly sedací kosti ze země. Vydržíme na tři hluboké nádechy a výdechy. To samé uděláme i na druhou stranu.

Tato svalová partie dostává zabrat při pohybech s větším rozsahem nebo při velkých podřepech, které při tanci také děláme. Proto mě tohle cvičení vrací zpět do pohody.

Foto: Milan Malíček, Právo
Foto: Milan Malíček, Právo

4. Protažení lýtkových svalů – střecha

Předkloníme se, pomalu zatlačíme pravou a pak i levou patu k zemi. Neprohýbáme se v bedrech a opět zhluboka dýcháme.

Lýtkové svaly mají běžně sklon k tomu, aby se zkracovaly. Měly bychom je protahovat pravidelně, protože je namáháme stále, a to nemusíme ani sportovat. Stačí pár hodin chůze na podpatcích.

Foto: Milan Malíček, Právo

5. Zpevnění břišních svalů

Lehneme si na záda, paže dáme podél těla, a pokrčíme nohy. V první fázi cvičení oddálíme stehna od trupu nejméně o 90 stupňů. Stále držíme bedra přitisknutá k podložce a vnímáme, jak zabírají břišní svaly. Lze přidat ještě pomalý zdvih hrudníku s výdrží. Po celou dobu cvičení pravidelně dýcháme.

V každé poloze můžeme setrvat na tři až pět nádechů, poté se vleže uvolníme a celé to třikrát zopakujeme. Toto cvičení je velmi podstatné pro posílení břišních svalů, zejména v těch hlubších vrstvách. Jsou nesmírně důležité pro správné držení těla. To nepotřebují jen tanečníci, ale každý z nás.

Foto: Milan Malíček, Právo
Foto: Milan Malíček, Právo

6. Protažení svalů na zadní straně stehen a bederní části páteře

Lehneme si na záda a uchopíme skrčenou nohu pod kolenem. S nádechem zatlačíme kolenem do dlaní tak, že zvedneme hrudník z podložky. S výdechem se položíme na zem a přitáhneme koleno k hrudníku (3x na každou stranu). A jsme opět u spodní části zad. Dost často nám dává najevo, že ji zanedbáváme. Toto je velmi jednoduché a účinné cvičení, které každého příjemně rozhýbe.

Foto: Milan Malíček, Právo

7. Zpevnění šikmých břišních svalů

Provedeme vzpor na boku, na předloktí a s výdrží. Na prvním obrázku vidíte lehčí verzi, kdy se můžeme opírat o koleno. Při výdrži tlačíme předloktím mírně do podložky, aby se nám trup nepropadal pod úroveň ramen.

Pevné břicho může mít každý. Ale není to zadarmo. Vydržte, výsledky přijdou i se zdravým sebevědomím.

Foto: Milan Malíček, Právo
Foto: Milan Malíček, Právo

8. Hluboké dýchání se zapojením bránice

Zaujmeme pohodlnou polohu (sed na patách, turecký sed…). Uvolníme se a třeba i zavřeme oči.

Foto: Milan Malíček, Právo

Rukama se uchopíme pod žebry, tak aby prsty směřovaly vpřed a palce vzad. Pomalu a zhluboka dýcháme do břicha, přesněji řečeno do dlaní. Zpětnou vazbou pro nás bude to, že ucítíme, jak se nám roztahují dlaně, tedy palce od prstů. Snažíme se nezvedat ramena a myslíme jen na dýchání. Může to být mimo jiné i velmi příjemná meditace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám