Hlavní obsah

Chipsy jako droga, ale i součást výtečných pochoutek

Právo, Eva Müllerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ač nad nimi nutriční odborníci varovně zvedají prst, Češi mají chipsy rádi a ročně jich spořádají až 1,1 kilogramu na hlavu. Nejčastěji si je dopřávají s horskou solí, pikantní paprikou a moravskou slaninou. Masové příchuti patří k nejpreferovanějším, prostě nezapřeme, že jsme národ masožroutů.

Foto: Profimedia.cz

U nás vyrobené chipsy přišly na trh až r. 1982 z prozaického důvodu – bylo nutné využít nadprodukci brambor. A hned se na ně stály fronty, takže si bylo možné zpočátku koupit jen omezený počet sáčků.

Článek

Křupavá dobrota prý vznikla z rozmaru jednoho hosta hotelu Lake House v americké Saratoga Springs. Požádal totiž zdejšího šéfkuchaře, aby mu objednané pomfrity usmažil co nejtenčí – jen takové slaboulinké lupínky. Náš zákazník, náš pán zafungovalo v tomto případě spolehlivě, host si je nemohl vynachválit, až si nakonec lidé začali křupavou lahůdku smažit i doma, a dokonce ji prodávat.

Hrstka není na závadu

Chipsy chroupají děti, rádi po nich sáhnou i dospělí. Jenže si je nabírají většinou tak dlouho, až je miska prázdná.

„A právě v tom vězí jejich nebezpečí. Když se slupne hrstka, nic se neděje. Když se ale sní celý sáček, zvýšíme si značně příjem tuku a soli,“ varuje nutriční terapeutka Věra Stejskalová.

A proč vlastně chipsy nedokážeme přestat jíst, dokud sáček nezívá prázdnotou? Podle německého nutričního odborníka Udo Pollmera to prý způsobuje fakt, že každý další křupavý lupínek silně podněcuje nové vylučování slin. A dokud jich jsou ústa plná, tak člověk prostě jí. A co tuk?

Kolem chipsů se objevují i mnohá tvrzení, která však už současnost částečně vyvrátila. Aspoň u těch skutečně kvalitních. Nejrozšířenější jsou dvě – lupínky se fritují na nejlevnějším tuku a jsou jím pak přímo nabity.

„Při výrobě chipsů používáme směs kvalitního palmového a slunečnicového oleje. V tom druhém je totiž čtyřikrát méně nasycených mastných kyselin než ve standardním rostlinném tuku. Naše lupínky proto mají o třicet procent nižší obsah těchto nežádoucích tuků než běžné chipsy,“ uvádí na pravou míru Petr Králík, ředitel výroby společnosti Intersnack, která vyrábí u nás nejoblíbenější chipsy Bohemia.

A pokud jde o druhý mýtus, kvalitní chipsy jsou prý dokonce dietnější než čokoláda. Čokoládové pamlsky zpravidla obsahují nejen velké množství nasycených tuků, které přispívají ke zvyšování hladiny cholesterolu v krvi, ale i jednoduché cukry, které tvoří rizikový faktor pro vznik obezity.

Co možná nevíte:

  • Výroba jednoho chipsu trvá přibližně dvacet minut, samotné smažení jen 2,5 minuty.
  • Chipsy se původně dělaly bez příchuti. V každém balení byl malý sáček soli, jenž se na ně sypal až na talíři.
  • Ze 130 druhů brambor pěstovaných na českých polích se pro výrobu chipsů hodí pouze patnáct z nich.
  • Češi jsou specifičtí tím, že dávají přednost chipsům ve velkém balení – nad 150 gramů.
  • Také na náš dost konzervativní stůl si našly cestu i lupínky s nezvyklou příchutí, jako jsou pizza či wasabi.
Hrášková polévka (4 porce)
2 šalotky (cibule), stroužek česneku, lžíce másla, 500 g mraženého zeleného hrášku, 250 ml smetany, 0,5 l drůbežího vývaru, 1 balení Bohemia Super Nachos chilli, sůl, pepř, 100 g tvrdého sýra
1. Oloupanou cibuli i česnek jemně nakrájíme a zesklovatíme na másle.
2. Hrášek rozmrazíme, přisypeme k cibuli, zalijeme drůbežím vývarem a krátce povaříme.
3. Polévku osolíme, opepříme a tyčovým mixérem rozmixujeme. Přilijeme smetanu, povaříme asi 2 minuty. Polévku posypeme hrubě nastrouhaným tvrdým sýrem a podáváme s Nachos.
Tip: Stejným způsobem je možné připravit polévku fazolovou nebo brokolicový krém.
Vepřová roláda s česnekovými chipsy (4 porce)
600 g krkovice, sůl. Nádivka: 2 balení česnekových Bohemia Mini Rolls, 1 vejce, 100 ml mléka, 50 g másla, 2 lžíce sekaného oregana, muškátový oříšek, sůl
1. Očištěné maso podélně rozřízneme, plát přikryjeme potravinovou fólií, naklepeme a osolíme.
2. Do větší misky nasypeme Mini Rolls, přidáme žloutek, oregano, mléko, rozpuštěné máslo a dochutíme muškátovým oříškem i solí. Promícháme a nakonec opatrně přidáme ušlehaný sníh z bílku.
3. Nádivkou potřeme plát, stočíme, svážeme provázkem, osolíme a zabalíme do máslem vymazaného alobalu.
4. Roládu lehce podlijeme vodou a ve vyhřáté troubě (180 °C) hodinu pečeme. Pak alobal rozbalíme a za občasného přelití ještě 10 minut necháme v horké troubě.
Tip: Nádivka se hodí i do celého kuřete, nebo lze místo vepřového použít kuřecí plát.
Smažené krevety (4 porce)
600 g vyloupaných krevet, 150 g hladké mouky, 1 vejce, 2 dl piva, 1 balení arašídů v těstíčku Bohemia Crispers, olej na smažení, sůl
1. Pivo a oříšky dohladka rozmixujeme tyčovým mixérem. Pak přidáme žloutek, z bílku ušleháme sníh.
2. Směs podle potřeby zahustíme moukou, osolíme a opatrně vmícháváme sníh, až vznikne hladké těstíčko.
3. Krevety očistíme, osušíme papírovou utěrkou a obalujeme nejprve v mouce, pak v těstíčku a smažíme dozlatova (asi 2–3 minuty).
Tip: Těstíčko lze použít i na obalení tyčinek Surimi nebo rybího filé.
Krůtí řízečky v chipsech (4 porce)
600 g krůtích prsou, 200 ml bílého jogurtu, 3 lžíce Tandoori masala koření, 1 balení Bohemia Chips smetana s cibulí, 1 lžíce oleje na vymazání, sůl
1. Krůtí prsa očistíme, okořeníme Tandoori masala, osolíme a naložíme do jogurtu.
2. Necháme je hodinu v chladu marinovat a pak obalíme v nadrcených bramborových lupíncích.
3. Zapékací misku vymažeme, vložíme do ní maso a dáme na 10–15 minut do vyhřáté trouby (180 °C).
Tip: Místo krůtích lze použít také kuřecí prsíčka.
Zapečené penne se sýrem a kuřecím masem (4 porce)
400 g kuřecích prsou, 2 lžíce fajita koření, 1 lžíce mletého chilli, olej, 2 balení Bohemia Super Penne s příchutí paprika a rajče, 150 g čedaru
1. Prsíčka nakrájíme na nudličky, okořeníme fajita i chilli kořením a opečeme ze všech stran na oleji.
2. Do talíře nasypeme penne a přidáme připravené kuřecí maso.
3. Čedar nastrouháme, posypeme jím směs na talíři a krátce zapečeme v mikrovlnce či pod grilem. Sýr necháme jen rozpustit a hned podáváme.
Tip: Maso lze nahradit i orestovanou zeleninou (paprika, cibule, cuketa).
Recepty i foto archív Bohemia Chips.

Pozor na sůl

Bramborové lupínky jsou ve větším množství nevhodné pro jídelníček diabetiků a kvůli obsahu sodíku na ně musí zapomenout rovněž osoby se srdečním onemocněním. Odpustit by si je však měli také lidé s trávicími problémy a osoby redukující svoji tělesnou hmotnost.

Chipsy neobsahují lepek, nejsou proto tabu ani při bezlepkové dietě. Ale i tehdy platí všeho s mírou. Vždyť soli a tuku konzumujeme obecně víc než dost.

Energetická hodnota 100 g Bohemia chips pikant s paprikou (balíček – 77 g): 2213 kJ, 48 g sacharidů, 35 g tuku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám